Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Ezért szeretek télen futni

Télen minden futó nehezebben indul ki futni, pedig ennek az időszaknak is megvan a maga szépsége.

Winter is here, gyerekek, nincs mese. Legtöbben már előre parázunk kimerészkedni a hidegbe futni, pedig alapjáraton ez egy tök jó dolog. Jó, nekem személyes mumusom a nyár, 20 fok felett izzadok mint egy bányaló, míg más lepkeként szárnyal, de télimádóként talán tudok mondani pár okot, amiért mégis megéri kimenni ilyenkor is futni. 

Hull a hó, forr a bor

Mindig azt mondom, hogy az edzés legjobb része, mikor vége van, de a mókának nem kell itt megszakadnia, ugyanis jöhetnek a jutalomfalatok és kortyok. A forró fürdő is jobban esik, én speciel nagyon élvezem, mikor lehámozom magamról a kockára fagyott cicanacit, és ráncosra áztatom magam a forró vízben. Majd jön a hab a tortán, egy bögre forraltbor. Az elkészítése nem nagy kunszt, ám annál nagyobb kulináris élvezetet nyújt. Fontos, hogy az első bögre után rejtsd el a többit, mert nagyobb dózisban koordinációs nehézségeket, illetve addig ismeretlen dán nyelvtudást eredményezhet (ilyenkor nem ajánlott a futás).

Forralt bor helyett akár sütőtökös smoothie-val is kényeztetheted magad futás után.

Fenszibe vághatod magad

Okés, nyáron is fel lehet öltözni szépen a futáshoz, de azért egy-két új, téli futódarab mindig szívet (és testet) melengető. Mint gyerek a cukorvásáron, én úgy érzem magam egy futóboltban, nyálcsorgatva a gondosan kimívelt cipők, cicanacik, felsők között, és megadva magam a kísértésnek, hagyom ott a villanyszámla pénzt. Szerencsére már télen se kell gyászruhát hordani, mindenféle színben lehet pompázni. Én imádok kiszabadulni egy-egy piros, lila felsőben, nadrágban, hadd lássa a világ a legújabb szerzeményem. Aztán, persze nem látja senki, mert sötét van, és amúgy is alig vannak az utcán az autókon kívül, de ez most részletkérdés.

A (f)agyhalált felejtsd el!

Míg nyáron a sivatagi klímában egy idő után már nem tudsz felöltözni, télen bármennyi ruhát magadra tudsz aggatni. Az más dolog, hogy általában nem érdemes, hacsak nem kifejezetten pingvinek között edzel. Öreg, de igaz tanács, hogy úgy a legjobb, ha az edzés elején fázol egy kicsit, utána úgyis bemelegszel. Én is elkövettem már azt a hibát, hogy a zord időjárást látva már előre vizionalizáltam, hogy jégbe mumifikálódott testemet hogyan leli meg egy kíváncsi vizsla, ezt elkerülendő túl is öltöztem magam, majd 10 perc után peep-showt adtam elő, mert folyt rólam a víz. Azóta a mínuszos felszerelés kimerül egy hosszú termonadrágban, egy viszonylag vékonyabb felsőben meg egy mellényben. Plusz igény szerint kesztyű, sapka, 100-as papírzsepi. Sálat ritkán hordok, mert pár perc után már a jeget rágom róla. Nem komplikált dolog ez, pár hét, és kitapasztalod a saját igényeidnek megfelelő felszerelést.

Olcsóbb az edzés

Nyáron az edzés pénzbe kerül, mert hiába a félliteres kulacs, ha utána még vennem kell pluszban 2-3 üdítőt, vizet, hogy ne járjak úgy, mint Sanyi a ló az Indul a bakterházból. A telet viszont simán átvészelem anyagi kiadások nélkül, hisz az alacsonyabb futótempó és a hűvösebb idő miatt sokszor elég annyi folyadék, amennyit magammal tudok vinni. Az így megspórolt pénzt pedig elkölthetem egy új futófelsőre vagy nacira. Szakmai szempontból ez katasztrófa, szóval nem javaslom a módszerem, de az tény, hogy kevesebb folyadékkal elfutogatsz télen, mint nyáron. Plusz én nagyon élvezem, a relatíve izzadásmentes időt, és még a frizurám is jobban tart :) .

Alacsonyabb pulzus, gyorsabb tempó

Július 12-én a délutáni futásom során 2 óra 2 perc után a pulzusom 160. Január 12-én ugyanígy 2 óra 2 perc futás után a pulzus 150. Hacsak nem lappang valami betegség, amitől magasabb a pulzus, egyértelmű, hogy télen jobban megy az edzés. Nyáron azért küzdök, hogy menjen már lejjebb a pulzusom, télen, hogy ugorjon már meg egy kicsit, ami gyorsabb tempót is eredményez általában, így ugyanazokat a bejárt útvonalakat gyorsabban tudok megtenni, mint nyáron. Elismerő vállveregetés magadnak, amiért gyorsabban megcsináltad, így már tényleg jár a forraltbor.

TT-k télen

Rengeteg teljesítménytúrát is szerveznek télen, bár be kell látnom, ezt nem nekem találták ki. Tavaly egy téli 40 km-es teljesítménytúrán két méterenként zakóztam el, a sárban, hóban, jégen, konkrétan az életemért küzdöttem fél napig, miközben a kényelmesen túrázók elsuhantak mellettem. Persze a táj szép volt, és a téli túrák sokat adnak az alapozáshoz.

Egy kicsit más a táj

Az unalomig bejárt útvonalak is lehetnek izgalmasak, mikor a város vagy a természet új formáját mutatja. A havas Margitszigetnek vagy erdőnek is megvan a maga bája. Antiszociálisoknak különösen előnyös, vélhetőleg nem kell közelharcot folytatni a futópályán más futókkal vagy a szerelmespárokkal.

Az én tippem: lámpást a fejedre!

Reggel még sötét van, este már sötét van, napközben meg kevesen érünk rá futni, így nem árt egy kis extra odafigyelés hová is lépsz, főleg ha még szépen le is van fagyva az út. A magam részéről teljesen síkon szoktam hatalmasakat zakózni szikrázó napsütésben, de télen azért én is jobban odafigyelek merre is tipegek, mennyire csúszik a talaj, le van-e fagyva az út. A lényeg, hogy vigyél fejlámpát még akkor is, ha van közvilágítás, hisz több fénnyel többet látsz.