Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Ezek a legnépszerűbb dalok futáshoz

Istock | Nagyon sok futó szereti zenével az edzést ...

A te kedvenced köztük van?

Nagyon sok futó edz zenével, amiben nincs is semmi meglepő. A kedvenc dalaink óriási motivációs erővel bírhatnak: átlendíthetnek a holtpontokon, segíthetnek „átvészelni” a hosszú futások monotóniáját, vagy egyszerűen csak feldobják, színesíthetik az edzéseket. Sőt, egy jól összeállított futós zenelista akár abban is támogathatja a futót, hogy tartani tudja a kijelölt tempóját! Plusz egy tudományos bizonyíték: egy 2015-ös kutatás eredménye szerint a zenehallgatás közvetlen hatással volt a vizsgált 5 km-t futók teljesítményének javulására.

 

De vajon milyen dalokat hallgatunk legszívesebben futásközben? Erre volt kíváncsi a SportsShoes.com: egy adott napon a „running” (futás), „jogging” (kocogás), „treadmill” (futópad) kulcsszavakra keresve a Spotify-on több mint 30.000 dalt és 750 listát elemeztek ki, hogy megtudják, melyik dalok a legnépszerűbbek a futók között ezen a zenei appon. Lássuk, mi lett a vizsgálódásuk eredménye!

 

 

„Ne állj meg, légy te a bajnok!” – a Top 10 dal futáshoz

Az első helyen Britney Spears 2013-as dala, a Work Bi**ch végzett. A 123 bpm-es ütemű dal nem számít a legtempósabbnak, a felmérést végzők szerint a szövegében rejlik az ereje (persze angol anyanyelvű terepen, nálunk bizonyára ugyanúgy lennének ütős szövegű dalok). Természetesen Spears nem tör Bob Dylan-i vagy Jim Morrison-i magasságokba a szöveg terén, de a dalban jó pár sor kiválóan beválik motivációs üzenetnek, ilyen például: „Don't stop now, just be the campion”.

A Top 10 legtempósabb dalai Weeknd Blinding Lights című slágere a 2. helyről, valamint Eminemtől a Lose Yourself, ami a 10. helyet szerezte meg; mindkettő 171-es ütemű. A Top 10 legrégebbi – és egyben a lista leglassabb – darabja a Survivor 1982-es örökzöldje, a legendás Rocky című film betétdala, az Eye of the Tiger.

Jöjjön tehát a Top 10 futódal listája:

1. Britney Spears: Work Bi**ch (123 BPM)

2. Weeknd: Blinding Lights (171 BPM)

3. SAINt JHN: Roses – Imanbek remix (122 BPM)

4. Survivor: Eye of the Tiger (109 BPM)

5. David Guetta feat. Sia: Titanium (126 BPM)

6. Macklemore & Ryan Lewis feat. Ray Dalton: Can’t Hold Us (146 BPM)

7. Justin Timberlake: Can't Stop the Feeling (113 BPM)

8. Mark Ronson feat. Bruno Mars: Uptown Funk (115 BPM)

9. Calvin Harris feat. Rihanna: This Is What You Came For (124 BPM)

10. Eminem: Lose Yourself (171 BPM)

 

 

A kedvenc előadók futáshoz

Ebben a kategóriában nagy csata zajlott az elektronikus zene, a hip hop és a pop népszerű előadói között, végül az elektronikus tánczene „királya”, Calvin Harris végzett az élen. A műfaj képviselői közül még David Guetta és Avicii is ott van a listán, a hip hopot Eminem, Drake és Kanye West képviseli, a popot pedig Lady Gaga, Rihanna és Ed Sheeran. 

Íme, az előadók top 10-es listája:

1. Calvin Harris

2. Eminem

3. David Guetta

4. Drake

5. Kanye West

6. Lady Gaga

7. Rihanna

8. Avicii

9. Ed Sheeran

10. Pitbull

 

 

Dalok és tempó

Ha nem találod a listán a saját kedvenceidet, az sem meglepő – ahány futó, annyi kedvenc motiváló dal. De ha szeretnéd a zene segítségével kicsit felpörgetni vagy akár lelassítani egy-egy edzésed, akkor ennek figyelembe vételével is összerakhatsz egy-egy dallistát.

Általánosságban azt szokták mondani, hogy a 120-140 BPM-es ütemű dalok jól passzolnak az erősebb tempójú gyalogláshoz, a kocogáshoz, a lassú futáshoz (ez persze függ az edzettségi szinttől), és innen haladunk felfelé: a 170-180 BPM-es dalok már egy 4:00-5:00 perc/km-es tempót is jelenthetnek. Nézzünk néhány példát.

  • 120 BPM: Michael Jackson – Thriller; Carly Rae Jepsen – Call Me Maybe
  • 130 BPM: Maroon 5 feat. Christina Aguilera – Moves Like Jagger; Lady Gaga – The Edge of Glory
  • 140 BPM: Linkin Park – Bleed it Out; Taylor Swift – Wildest Dreams
  • 150 BPM: Jason Mraz – I'm Yours; Bon Jovi – Wanted Dead or Alive
  • 160 BPM: Blondie – One Way or Another; Pharrell Williams – Happy
  • 170 BPM: Foo Fighters – The Pretender; Beastie Boys – Sabotage
  • 180 BPM: The Monkees – I'm a Believer; Red Hot Chili Peppers – Give it Away

 

Motivációs erő mindenekfelett

De tempó ide, tempó oda, a futós dalok igazi titka a motivációs erejükben rejlik. Ahogy a kiváló hosszútávfutó, Virág-Erdélyi Zsófi fogalmazott a holtpontok legyőzéséről szóló írásában: „Számomra hatalmas löketet tud adni Andy Grammer Don't Give Up On Me című dala. Tudom, hogy ez a szám igazából egy párkapcsolatról szól, de én a refrént saját magam motiválásra tudtam fordítani. Ha épp hazafelé vezetek egy nehezebb edzésről, ami nem úgy sikerült, ahogy elterveztem, ezt a dalt maximumra kapcsolom, és ordítom a világnak a refrént: „Nem adom fel, akkor sem adom fel, még akkor sem, mikor az utolsókat lélegzem, és azt mondják, hogy már semmi sem maradt.”

Neked melyik dal segít, hogy soha ne add fel? Írd meg nekünk!