Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Bízz önmagadban futóként is!

twenty20photos | Ha néha el is bizonytalanodsz önmagadban, ne add fel a futást, ne téveszd szem elől a céljaidat, inkább nézz szembe a kételyeiddel!

Mit tegyél, hogy ne gyűrjenek le a kételyeid?

Az önbizalomhiány, a kétkedés, a negatív gondolatok meggátolhatják a futót abban, hogy elérje a kitűzött céljait – de legalábbis jelentősen megnehezítik a célhoz vezető utat. Ilyen esetekben ajánlott bevetni az alábbi apró mentális trükköket, hogy lecsendesítsd a negatív énedet.

 

Lehet a futó profi vagy amatőr, kezdő vagy haladó, lehet a cél az első 1 km teljesítése vagy egy maratonon való jó szereplés, a felkészülés során bizony eljöhet az a pont, amikor például stagnál a fejlődés, vagy bármilyen más oknál fogva a sportoló kicsit megtorpan – és elkezd kételkedni abban, hogy képes-e valóra váltani a célját. Ilyenkor hangosabban mondja a magáét a benne élő kisördög, egyre gyakoribbak a negatív gondolatok, az önmagába vetett hit is mintha napról napra gyengülne...

Ne hagyd magad eltántorítani sem a futásról, sem pedig a terveidtől, próbáld ki az alábbi mentális technikákat, hogy újra magabiztos és lélekben erős lehess.

 

Ismerd fel, hogy mitől félsz

Az önbizalomhiány leggyakrabban a félelemből fakad: félhetsz attól, hogy nem vagy elég jó, hogy nem sikerül teljesítened, hogy elbuksz, hogy nem hozod az elvártat. Amikor ez a szorongató érzés megjelenik, sokan azzal próbálkoznak, hogy figyelmen kívül hagyják, nem vesznek róla tudomást. De ahhoz, hogy legyőzd ezeket a félelmeket, először is el kell ismerned a létezésüket. Tehát legközelebb, amikor futás közben vagy után olyan gondolatok kezdenek el cikázni a fejedben, mint „De béna vagyok!”, „Úgysem tudom megcsinálni” vagy „Sosem leszek igazán jó futó...”, akkor tudatosítsd magadban, hogy „Oké, félelem, vettem az adást”. Furcsán hangzik? Lehetséges. Viszont azzal, hogy megnevezed a félelmet, elveszed a hatalmát, és ez talán segít a helyzetet más perspektívából szemlélni, átkeretezni. A legtöbb esetben azt fogod tapasztalni, hogy a hiba nem a te készülékedben van, mert a szorongást, a félelmet egy külső tényező – gyakori problémaforrás például a munkahelyi vagy otthoni stressz – okozza, és ennek a következményei a negatív gondolatok is.

 

Negatívból pozitívat

Már mi is sokszor írtunk a mantrák erőteljes hatásáról. Amikor elcsípsz magadban egy-egy negatív gondolatot, azonnal reagálj rá úgy, hogy átfordítod egy pozitív mantrába. Például a „Sosem leszek jó futó...” önbántó megjegyzésre vágd rá, hogy „Minden egyes edzéssel egyre jobb futóvá válok”.

(És ha már „jó futó-nem jó futó” kérdéskör... Ezt a csoportosítást próbáld meg elfelejteni! Csak saját magadhoz hasonlítsd magad, mindig azt nézd, hogy TE honnan indultál, hol jársz most és hova tartasz. A másokhoz való viszonyítgatásról mihamarabb szokj le, és csak magaddal foglalkozz!)

 

Légy kedves önmagadhoz!

Ahogy az élet minden területén, úgy a futásban is vannak jobb és rosszabb napok. Ha egy edzés nem megy olyan jól, ne kezdd el rögtön szapulni és negatív jelzőkkel illetni önmagad. Előfordul néha egy-egy gyengébb teljesítmény, de nem ezek határoznak meg téged – sőt, még tanulhatsz is belőlük!

Vond le tehát a lehető legtöbb tanulságot a kevésbé sikerült edzésből, aztán lépj tovább.

 

A benned élő szurkoló

Légy saját magad leglelkesebb szurkolója! Egy edzés vagy (majd) egy verseny előtt nyugodtan lelkesítsd magad akár viccesen hangzó jelmondatokkal is. A „Király vagy!”-tól kezdve a „Hajrá, lezúzod!”-on át az „Erős vagy, megcsinálod”-ig bármi jöhet, amit csak szeretnél és amihez csak kedved van. Az önbizalom – még ha kicsit erőltetni is kell – jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy megvalósítsd a céljaidat.