Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Anyukák közt futóbolond, futók közt anyarobot

Futásról Nőknek a képen szereplők engedélyével | A futóéletünk is megváltozik, ha családunk lesz.

Nők két szenvedéllyel: futás és család

Aki gyerek mellett fut, azt tudja, hogy milyen nehéz megteremteni az időt a futásra, de milyen jó kiengedni, és egy icipicit végre egyedül, nyugalomban lenni egy egész nap zsizsegő gyerkőc mellett. És aki anyukaként fut, az azzal is tisztában van, hogy mennyire felemelő érzés, amikor edzés után hazaérve apró lábacskák szaladnak az ember felé, és hatalmas mosoly fogadja. Három nővel beszélgettem, akikben látszólag semmi közös nincs, mert sem a céljaik, sem a koruk nem egyezik. Két dolog azonban összeköti őket: mindhárman édesanyák és maratont futnak!

 

Garami Kati (Kovács "Kokó" István felesége) sikeres maratoni futó, aki kisfia születése után újraértékelte a futással való kapcsolatát

 

„Nincs nyomás, hogy mindenképpen jól kell futnom”

Természetes, ha az ember életét a feje tetejére állítja egy kis jövevény érkezése, a prioritások megváltoznak, a futás értéke megváltozik. Garami Katalin tehetséges futónő, akinek a riói olimpiai szint nem jött össze, és ebben a futástól megcsömörlött helyzetben Zalán fia születése által sikerült újraértékelnie a sportággal való kapcsolatát. Neki az anyaság segített elengedni a futás miatti szorongást, ahogy ő fogalmaz: „Anyaként lement rólam a teher, nincs nyomás, hogy mindenképpen jól kell futnom, mert főállásban anyuka vagyok, ha bármit futok, az ajándék, egy plusz a számomra.”

 
Szekeres Andrea gyűjteményéből
|
Andi sok nőhöz hasonlóan azért kezdett futni, hogy legyen egy kis énidő az életében

 

Szekeres Andrea három gyerkőc mellett húzott először futócipőt, mert szüksége volt arra a 30-40 perc magányra és énidőre. Idén pedig lefutotta élete első maratoni távját! Legkisebb lánya gyakran fel is veszi anyukája érmét, és azt mondja Andinak: „Anya én is futni fogok, akárcsak te!”.

 

 

„Mikor egy brokkoli lesz az agyad”

 
Virágh-Erdélyi Zsófia gyűjteményéből
|
Nem egyszerű egy kicsi és egy pici mellett élsportolóként futni

 

Így fogalmazza meg Virág-Erdélyi Zsófia kétszeres olimpikon maratoni futó és kétgyermekes anyuka azt az állapotot, amikor gyakorlatilag egész éjszaka fent van a gyerekeivel, majd minimális alvással kell teljesítenie a következő napon. „Nincs biztos éjszakai pihenés, és másnap a pályán ugyanúgy le kell futni a kilométereket, mint egy kipihent sportolónak” – meséli Zsófi. A fizikai fáradtság mellett nem elhanyagolható a szellemi kimerültség sem. Zsófi szerint egy-egy rosszabb éjszaka után a kicsik is sokkal érzékenyebbek, és ez idegtépő helyzet.

Kata kisfia, Zalán lassan 2 éves, de 1,5 esztendős koráig borzasztóan rossz alvó volt, az éjszakáik gyakran alvás nélkül teltek. Katában átrendeződtek a prioritások: „Nem az edzés vagy 30 kilométert lefutni volt nehéz, hanem az, hogy mindezt alvás nélkül teljesítsem”. Bár Kata éppen az anyaság miatt adta fel olimpiai céljait, Berlinben 2 óra 40 perces maratont futott.

 

Folyamatos belső vita anya és sportolónő között

Nem lehet elmagyarázni azt a fajta szorongást, amit egy anyuka érez, amikor a kicsi gyerekétől távol van. Furcsa szkizofrén állapot ez, amikor a sportolni vágyó nő és az anyai lelkiismeret harcba száll egymással, de egyik sem tudja teljesen elnyomni a másikat. Zsófi úgy érzi, ilyenkor a sportolói énje tompítani próbálja, hogy az anya énje azt kiabálja: „Otthon kellene lenned, milyen önző vagy, hogy otthon hagyod a gyerekeidet!”. Ez a folyamatos párbeszéd zajlik szinte minden anyuka fejében, miközben azon is stresszel, mikor csörren meg a telefon, hogy a gyerkőccel esetleg baj történt, elesett, leesett, beütötte, elvágta, eltörte, amíg ő távol volt.

 

A futástól jobb anyuka leszel

A futás a legtöbb ember számára örömforrás, kikapcsolódás. Andi edzőterembe vagy csoportos órára nem tudott eljutni, kézenfekvő volt hát a futás, ami bárhol és bármikor végezhető sport. Szerinte a srácok is érzik, hogy ők is profitálnak a futásból, hiszen edzés után „egy mosollyal teli, kedves, mindenre vevő anya a »késztermék«”. Kata is azt meséli, hogy a futástól boldogabb anyukája lehet Zalánnak. Számára a futás örömforrás, egy hobbi, még akkor is, ha nem is kicsivel fut gyorsabban az átlagnál.

A dolog visszafelé is hat: a futástól nem csak jobb anyukává válik az ember, de anyaként jobb futó is lehet belőle. Amikor Katának nem sikerült kijutni a riói olimpiára, elveszítette minden futókedvét, szinte depressziós lett. Ma már ez nincs, mert egy rosszabbul sikerült edzés után nem rágódik azon, hogy rosszul ment a futás. „Túl kell lennem rajta, mert Zalánt nem érdekli, hogy milyen ezreket futottam, egy boldog, kiegyensúlyozott anyukára vágyik, semmi többre. Nem tehetem meg, hogy depresszióba esem vagy megcsömörlök, egyszerűen nincs rá lehetőségem. Zalán akkor is szeret, ha az edzés vagy a verseny rosszul sikerül.”

 

 

„Anya, ugye villámgyors vagyok, mint a szél?”

Ezt kérdezte Anditól a 4 és fél éves kislánya, Fanni egy közös futásnál. Egy futó anyukára számára a legnehezebb feladat az időbeosztás és a logisztika. Zsófi, Kata és Andi is arról számolt be, hogy gyakran bonyolult megoldani a futást egyedül, rengeteg szervezés és a család segítsége is szükséges ehhez. Zsófinak az édesanyja segít sokat, Katáéknál nem ritka, hogy férjével, Kovács „Kokó” Istvánnal egymást váltva indulnak edzeni, hiszen mind a ketten napi szinten sportolnak. Andi pedig be tudja vonni a nagyobbakat is: a fia edzése közben fut, míg a lánya vigyáz a kicsire. Igazi logisztikai hős minden anya!

 
Garami Katalin gyűjteményéből
|
Egy kisgyereknek nem számít, hogy az anyukája milyen ezreket fut - mondja Garami Kati maratoni futó

 

Remek alternatíva lehet a megoldhatatlannak tűnő helyzetekre, ha az ember magával viszi a gyerkőcöt is a futásra. Kata futó babakocsiban tolja a kicsit, aki előszeretettel nézelődik ilyenkor. „Még sosem hisztizett azért, hogy megyünk, inkább azért sír, hogy megállunk” – meséli Kata. (Úgy tűnik, Zalán egy igazi hajcsár! – szerk.)

A gyerekkel együtt sportolni, és osztozni velük a futás szeretetében igazán különleges élmény, nagyobb gyerkőcökkel pedig az ovi és suliszünetekben már-már kötelező. Nem kis látványosság lehetett, amikor Andi a három csemetéjével futott, akik rollerrel, biciklivel cikáztak körülötte, és a folyamatos csivitelés mellett kellett a pulzusát a kellő szinten tartania.

Ha a gyerekek már jobban alszanak, a hajnali futás is működhet, de ez persze nem kis áldozatot kíván egy egyébként is alvásdeficittel élő szülőtől. Andi szerint felemelő érzés úgy hazaérni reggel, hogy már a gyerekek ébredése előtt meg is volt az edzés, és az egész nap szabad.

 

Regeneráció

Talán nem meglepő, hogy akinek nehéz beiktatnia az edzést a mindennapokba, annak nem egyszerű időt szakítani a regenerációra sem. A legtöbb anyuka regenerációs menetrendje tehát hagy némi kívánni valót maga után. Merthogy nincs. Ahol csak lehet, Kata húz a futásra fordított időből, és ez gyakran azt jelenti, hogy nincs nyújtás, hengerezés, pihenés. Szerencsére Zalán súlyával remekül lehet erősíteni a gyógytornán, így a játékos erősítés talán már anyának sem fáj annyira.

Zsófi sokszor úgy érzi, hogy egy kiadós nyújtás vagy egy meleg fürdő számára a luxuskategóriába tartozik. „Miközben egy profi sportoló edzés után hazamegy, hogy regenerálódjon, addig én gyorsan elintézem a bevásárlást, majd mire kipakolom a frissen szerzett élelmiszereket, azon kapom magam, hogy sietnem kell a gyerekekért. Aztán pedig jön a játszóterezés, szóval nekem edzés után nincs pihi” – meséli a futónő, akinek tokiói olimpiai kvalifikációját most megnehezítik a sérülések.

 
Erdélyi Zsófi gyűjteményéből
|
Furcsa szkizofrén állapot, amikor a sportolni vágyó nő és az anyai lelkiismeret harcba száll egymással

 

Példamutatás

A szülői feladatok egyike, amely folyamatosan végzendő. A saját hozzáállásodat is megváltoztathatja, ha megpróbálsz példamutatóan hozzáállni a sporthoz, az élethez. Andi úgy érzi, sokkal pozitívabb személyiség lett a futástól, és reméli, hogy a példájából a gyerekei is sokat tanulnak. Kata és olimpiai bajnok férje nem tartják kikövezett útnak Zalán számára a sportolói pályafutást, de az fontos számukra, hogy példát mutassanak neki azzal, hogy sportolnak. „Engem is motivál, hogy jó mintát állítsak elé, megmutassam, hogy a sport örömforrás, ez pedig segít élvezni azt, amit csinálok” – mondja Kata.

De nem ám csak a szülő mutathat példát a gyereknek. A saját gyereked figyelve nagyon triviálisnak tűnő dolgok adhatnak egy újabb löketet a felkészülésben. Zsófi egy korábbi cikkében arról ír, hogy az esti mesében talált magának olyan motivációs megoldást, ami futás közben segít neki koncentrálni a feladatra. Érdemes figyelni, amikor a kicsi új dolgot tanul – például járni, amikor állandóan esik-kel –, mert ez arra emlékeztet, hogy mindig bele kell vágni újra. „Ez a legnagyobb dolog, amit a gyerekeimtől tanultam. Mindig újra meg kell próbálni, mindig küzdeni kell, mert egyszer úgyis sikerülni fog” – hangsúlyozza Zsófi.

 

A gyerek erősebbé tesz

Andi a maratonra is magával vitte a gyerekeit. Ha nem is fizikailag, de egy „Mom” feliratú medál emlékeztette a nehéz pillanatokban, hogy kik fogják csillogó szemmel megkérdezni tőle otthon: „Hol az érem, anya?”.  A nehéz pillanatokban sokat segít az a többlet, amit a futás ad egy anyukának. Andi például úgy érzi, hogy sokkal rugalmasabb lett, és könnyebben old meg nehézségeket, mert nem akadályként, hanem kihívásként tekint a feladatokra.

 
Szekeres Andrea gyűjteményéből
|
Andi mindhárom gyermekével sportol, itt ép a nagylányával futottak egyet a János hegyen.

 

Az embert próbáló percekben tényleg óriási erőt ad a gyermekünk iránt érzett szeretetünk. Kata több versenyén is megtapasztalta, hogy mire képes, ha a kisfia is motiválja. „Volt olyan versenyem, amikor a fiam a pálya szélén szurkolt az apukájával, és amikor megláttam őket, nem szenvedtem tovább, mosolyogtam és integettem, és kezdtem jobban érezni magam” – meséli.

Zsófi idősebb fia még nem volt egyéves, amikor 2015-ben az édesanyja megfutotta az olimpiai szintet. Zsófi azt meséli, hogy a második terhessége óta sokkal nehezebben regenerálódik a teste, de közben az anyai lét erősíti is! „A folyamatos éjszakázások megtanítják a tested, hogy olyat is elbírj, amiről eddig nem is gondoltad volna, hogy képes vagy rá. Amikor a babád folyamatosan sír, de neked nyugodtnak kell maradnod, miközben fogalmad sincs, hogy miért üvölt, az erősít és folyamatosan tanít. Az anyaság által olyasmik kerülnek felszínre önmagaddal kapcsolatban, amik eddig mélyen el voltak rejtve benned. Rájössz, hogy képes vagy feszegetni a határaidat” – foglalja össze Zsófi, hogy mi mindenre tanították meg a fiai.