Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

„Anya, elkísérhetlek?” – A gyerek mint futótárs

Viniczai Andrea gyűjteményéből | Először babakocsival kocogunk velük, aztán kisbicajjal kísérnek minket, majd eljön a nap, amikor igazi futótársként is csatlakozni szeretnének hozzánk - a gyermekeink

Rolleren, bringán, futva... Mire figyeljetek?

Munka után a gyerekkel minőségi időt tölteni, sportolni és kikapcsolódni... Kinek van mindenre ideje? Annak, aki elég bátor, hogy összevonja ezeket a tevékenységeket, és a gyerkőccel indul el edzeni.

 

Emlékszem, milyen büszke voltam magamra, amikor első alkalommal indultam el az ikerbabakocsival futni. Nagy látványosságnak számítottunk a lakótelepen, ahol még szimpla babakocsival se futkározott senki. Igyekeztem ezeket a futásokat az alvásidőre időzíteni, hogy biztos legyek benne, mindegyikünk feltöltődve és kisimultan ér haza a közös edzésből. Amint kinőtték a babakocsit, az intervallos tréningek jellemezték a sportolásunkat, ők nekiiramodtak a lábbal hajtható kis futóbiciklijükkel, én meg rohantam utánuk, nehogy kihajtsanak az úttestre. Végül az ovis kor elején valahogy egy időre megszűntek a közös rohangálások.

 

„Mama, futhatok veled?”

A futás huszonéves korom óta az életem része. A gyerekeim úgy cseperedtek, hogy látták, nekem ez fontos, örömmel veszem fel a futócipőt, aztán mosolygósan húzom le a lábamról. Ezért dobbant nagyot a szívem, amikor Ákos fiam, miután ötéves korában megkapta az első „rendes” biciklijét, nekem szegezte a kérdést: „Mama, most már futhatok veled?” Ez egy körülbelül negyedórás kört jelentett, de én iszonyatosan boldog voltam. Rendszeressé ugyan nem váltak ezek a körözések, de arra jók voltak, hogy a testvérek is kedvet kapjanak. Így hol kerekezve, hol rollerrel kísértek el egy-egy edzésre. Most már, hogy eltelt néhány év, és nagyobbak lettek, tavasszal, az első karantén alatt már meg tudtuk csinálni, hogy egy 8 kilis edzésemen váltóban végigkísértek. Futva.

 

Az összhang megteremtése az apró lépésekben rejlik

Ha egy stockfotón látsz egy anyukát, aki boldog mosollyal fut, és mellette biciklin, rolleren vagy akár futva kíséri a gyermeke, vigyorogj egy jót, és gyorsan felejtsd el a képet! Egy ilyen mosolygós, összeszokott képhez sok-sok együtt teljesített kilométer kell. Ehhez pedig idő és rengeteg apró lépés. Ahhoz, hogy jól működő futó-kísérő páros legyetek, érdemes néhány dolgot közösen átgondolnotok. Főleg a biciklis kísérés kipróbálása előtt ajánlottak a következő előkészületek:

• Beszéljétek át a felelősségteljes közlekedés alapjait. Milyen szabályok érvényesek a járdán biciklizésnél, milyen veszélyes helyzetek adódhatnak, mekkora az a biztonságos távolság, amennyivel előtted vagy mögötted haladhat?

 

• Mielőtt belevágnátok, tartsatok próbakíséréseket, nézzétek meg, hogy bírja a gyerkőc. Jó, ha közösen időt szántok arra, hogy megtanulja a saját sebességének és erejének értékelését: Meddig juthatok el ezzel a tempóval? Milyen sebességet kell választanom a teljes táv megtételéhez?

• Ha különböző futóútvonalakon futsz, érdemes mindegyiken kipróbálni a közös mozgást. Így fogja megtanulni, hogyan kell reagálnia különböző helyzetekben: Hogyan kell fékeznem, ha nedves vagy sáros? Át tudok-e hajtani egy rét dombján olyan gyorsan, mint az erdő talaján?

• Hosszabb edzés esetén érdemes előre betervezni apróbb pihenőket, hiszen a gyermek motivációja, koncentrációja lehet, hogy előbb véget ér a korábban tervezettnél. És persze legyen nálad valami egészséges nasi és folyadék.

• Jó ötlet lehet még, ha az edzést játékossá teszitek. A közös sportélményt osszátok fel rövidebb szakaszokra, amelyeken valamilyen kihívást kell teljesíteni: megszámolni a szembejövő gyalogosokat, elénekelni a másik által választott dalt, barkochbázni és így tovább.

• Nagyon fontos az edzés megtervezésénél, hogy ne ezeken az alkalmakon akarj PB-t futni. Inkább a gyerek legyen a fókuszban, és ezek az edzések szóljanak a közös mozgás öröméről. Ha ilyenkor folyton az órát nézed és azt, hogy mennyivel vagy elmaradva a megszokott tempódtól, a csalódottságod sokat ronthat a közös élményen.

• És persze ne feledjétek: ez a ti közös időtök, olyan közös élmény, ami összeköt benneteket! Értékeld ezeket az alkalmakat, és engedd, hogy a gyerkőcöd tempója diktálja az iramot, és arra vigyen az utatok, amerre ő szeretné.