Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Alkosd meg a saját futómantrádat!

Istock | „Meg tudod csinálni!" – A mantrád átlendíthet a futás során megélt holtpontokon.

A pozitív jelmondatok az edzések és a versenyek során is erőt adnak.

Biztos te is voltál már olyan helyzetben, mikor egy verseny adott pontján azt érezted: ennek itt vége, nem megy tovább, felőled aztán felvehet a záróbusz, folytassa az, akinek két tüdeje és nyolc lába van. Vagy amikor egy nyári intervalledzés negyedik-ötödik magas intenzitású körénél a pokolba kívánod az összes futócélodat, és egy hajszál választ el attól, hogy megállj és összeroskadj. Mi adhat erőt ezekben a helyzetekben? Például egy „életmentő” mantra!

Ha még nincs mantrád, alkoss magadnak egyet (vagy többet!), és próbáld ki éles szituációban! Meglátod, ezek a személyes, pozitív jelmondatok a legnehezebb pillanatokon is átsegíthetnek.

 

Legyen része a stratégiádnak!

A mantra egy szó vagy mondat, amit azokban a helyzetekben mondasz magadnak, amikor bátorításra, megerősítésre van szüksége a testednek és a lelkednek. A szó maga szanszkrit eredetű, a hindu és a buddhista vallásban használták/használják a meditáció során a koncentráció elősegítése érdekében.

Egy remek pszichológiai technikáról van szó, amely nagyon erőteljes támogatód lehet a teljesítményed erősítéséhez, megtartásához, különösen egy hosszú távú verseny vagy edzés vége felé, a holtpontok esetében. Az a legszerencsésebb, ha a mentális felkészülés során a versenystratégiád részei lesznek a számodra fontos mantráid, amiket már tudatosan elő tudsz szedni az elmédből, amikor arra a legnagyobb szükséged van.

 

Hogyan alkoss mantrát?

Kim Dawson, a kanadai Wilfrid Laurier Egyetem sportpszichológia professzora rengeteg sportolóval dolgozott már együtt, és számos sportszervezettel konzultált már a futás pszichológiai oldaláról is. Dawson professzor szerint a tökéletes futómantrának három rendkívül fontos funkciója van:

• Motivációt ad, amikor kezdenél elcsüggedni.

• Segít megtartani a fókuszt, valamint lecsendesíteni az elmédet.

• Megmutatja a fő irányt a kitűzött cél felé.

– Amikor először beszélgetek egy sportolóval, mindig azzal kezdjük, hogy megkérdezem: mi számára a legfontosabb dolog, ami segíti a célja elérésében? – meséli a professzor asszony. Majd rámutat arra, hogy a motiváció mindenkinél különböző lehet, sőt, egyes futásoknál is más és más cél lebeghet a sportoló szeme előtt, ami akár külön mantrát „igényelhet”. Éppen ezért fontosak a saját jelmondatok! – Az a lényeg, hogy a jelmondat vagy szó valódi jelentéssel bírjon az illető számára.

Néhány egyszerű példa

„Erős vagy, nyugi!”

„Fitt és gyors vagy.”

„Fuss erősen!”

„Fuss bátran!”

„Gyerünk, csak fuss tovább!”

Ezek csak erős példák, de mindenki megalkothatja a saját üzenetét esetleg a kedvenc dala refrénje, az edzője egy-egy bátorító mondata vagy a saját életének legfontosabb tapasztalatai alapján. (Egy kis érdekesség: egy klinikai szakpszichológus ismerősünk mesélte, hogy az autoszuggesztióra – a szó jelentése egyszerűen megfogalmazva: önbefolyásolás – vonatkozó legújabb kutatások szerint az egyes szám második személyben gondolt/kimondott mondatok bírnak a legerősebb hatással! Tehát például „Meg tudom csinálni!” helyett „Meg tudod csinálni!”.)

A legtöbb szakértő azt javasolja, hogy a mantrádat nyugodtan mondd ki hangosan és határozottan. De ha ettől zavarban vagy, akkor csak suttogd magad elé. 

Nem csak motivációs jelmondatok léteznek!

Habár a mantrákat legtöbbször az akaraterő, a kitartás, a lélek és az elme erősítésére használjuk, más hasznos funkciójuk is lehet. Hobbifutóként az embernek vannak típushibái, amik edzés és verseny során is felbukkanhatnak, főleg ha fáradt és kimerült az ember. A „Lélegezz!”, a „Engedd le a válladat!” vagy „Emeld fel a fejedet!” mind olyan mantrák, amik segítenek újra megtalálni a fókuszt és az egyensúlyt a futótechnikában.

Jó, ha már előre tudod...

Dawson professzor szerint érdemes már a verseny előtt kidolgoznod a saját mantrádat ahelyett, hogy helyben improvizálsz. Emellett ajánlott tisztában lenned az adott verseny azon szakaszaival is, amikor legnagyobb szükséged lehet az erősítő jelmondatokra. A maraton esetében ez leggyakrabban a 30-35 km környékén jön el, vagy féltávnál, amikor egyszerűen elképzelhetetlennek tűnik, hogy még ugyanennyi hátravan. A félmaratonnál a 14-16. kilométer tájékán üthet be a holtpont – de ezek csak általánosságok, egyénfüggő, hogy kinek mikor érkezik a fal.

Annyi viszont bizonyos: a mantra a mentális versenyterved markáns része és fontos megoldókulcsa lehet azokra az esetekre, amikor úgy érzed, minden szétesik körülötted, hiszen a segítségével újra megerősítheted a hitedet önmagadban – és persze a futásodban.

Neked van már futómantrád? Írd meg nekünk kommentben!

A cikkhez felhasznált forrás: runningmagazine.ca