Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Te hogyan győzöd le a kifogásokat a futásban?

Istock | Bárkivel előfordulhat, hogy nincs kedve futni, de a kifogások legyőzhetők!

Futni jó, csak néha nehéz elindulni.

Sokan szeretnek futni, de mindenkinek akad olyan pillanata, amikor leginkább jó messzire elkerülné a futócipőjét. Annyira könnyű menekülőutat találni, ha az embernek nincs kedve futni. Biztosan te is hallottad vagy mondtad már, hogy „túl hideg/túl meleg van”, „most nincs kedvem”... Összegyűjtöttünk pár toplistás kifogást, amik gyakran felmerülnek, ha futni kellene indulni, és azt is eláruljuk, hogyan győzheted le ezeket. (Természetesen senkit sem ítélünk el, ha mégis úgy alakul, hogy a kifogás győzedelmeskedik, bárkivel előfordulhat.) 

 

„Nincs rá időm”

Ez a legnépszerűbb kifogás a futás kihagyásához. Munka, család, háztartás, bevásárlás, főzés és napestig lehetne sorolni az okokat, hogy miért nincs idő a futásra. Természetesen vannak olyan napok, amik úthengerként mennek végig az emberen, nem is ezekről a kivételesen eseménydús napokról van szó. Hanem azokról, amikor kényelmesebb azt mondani, hogy ma nincs rá idő. Tedd a szívedre a kezed, és gondold végig a napodat, biztos, hogy nem volt benne akár csak egyetlen 20 perces időablak, amikor ki tudtál volna menni? A délutáni telefonnyomkodós, kávészürcsölős bambulás helyett nem érte volna meg jobban egy laza futás?

Ha nincs időd, csinálj!

Sokat segít, ha a futás pontos idejét előre beilleszted a napodba, akárcsak egy meetinget. Ha neked az segít, írd be a naptáradba, ha már ott van, kevésbé mondhatod azt, hogy nem fog beleférni a napba. Időt spórolhatsz azzal is, ha előző este előkészülsz, kikészítesz magadnak mindent, amire szükséged lesz. Hidd el, rettentő sok idő megy el azzal, ha a lakásban kóvályogva keresgéled a futóórád.

 

„Túl fáradt vagyok”

Nehéz megítélni, hogy melyik az a fáradtsági szint, amikor már tényleg nem érdemes elindulni futni, de talán valahol ott van, amikor ülve elalszol. Ilyenkor már ne indulj el futni. (No nem mintha alvás közben el tudnál indulni… – szerk.) Érdekes módon a pici fáradtságtól, stressz okozta kimerültségtől kókadozva tényleg nehezebb elindulni, de sokan motiváltabban és jobb kedvvel térnek haza futás után, mintha nem mentek volna ki mozogni. A testmozgás hormonális hatásai és az „elvégzett munka, teljesített feladat” adta jóérzés miatt fel fogja dobni a napod hátralévő részét.

Találj ki valami motiválót!

Ha úgy érzed, hogy tényleg fáradt vagy, vegyél le a kiírt távból vagy tempóból. Beszéd meg magaddal, hogy ez most csak egy fejszellőztető futás lesz, nem baj, ha lassú, sőt, az sem gond, ha a végén séta lesz belőle, csak indulj el! Ha nem motivál a táv, akkor fuss időre, ez is segít könnyebben elindulni.

 

Rossz az idő

Magyarországon „mérsékelt kontinentális” az éghajlat azaz (elvileg) van tavasz, nyár, ősz és tél. Futónyelvre lefordítva: szél, meleg, eső, hideg. Az időjárás önmagában szuper kibúvót adhat a futások alól, de ha valami, ez a legnagyobb alibi kifogás, és most nem a valóban szélsőséges időjárási napokra gondolok - amikből évente pár alkalom van csak.

„Nincs rossz idő, csak gyenge akarat...”

...– mondják gyakran egymásnak a futók, és a szélsőségtől eltekintve van benne igazság. Nagyjából mindenféle időjárási viszonyra akad megoldás: ha hideg van, fel lehet öltözni, ha meleg van, hajnalban vagy gyakori frissítéssel érdemes futni, eső és szél ellen pedig tényleg szuper kabátokat lehet már kapni. És ha egyik megoldás sem járható út, akkor ott a futópad.

 

A futás unalmas

Ez eléggé relatív, mert, ugye, mihez képest unalmas a futás?! Ez tipikusan az a kifogás, amit azok hangoztatnak, akik soha nem futottak még, tehát ki sem próbálták ezt a mozgásformát, mégis pontos és kritikus véleményük van róla. A futás nem csak abból áll, hogy egyik lábadat teszed a másik után. Nagyon klasszul lehet közben gondolkodni, gyönyörködni a tájban, zenét vagy hangoskönyvet hallgatni.

Unalom ellen

Próbáld ki, majd meglátod, hogy nem is unalmas!

 

Sérülést okoz

Igen, a futás valóban okozhat sérüléseket, de a rendszeres fizikai aktivitás a legtöbb esetben csökkenti a sérülések esélyét. Az egy elég béna kifogás, hogy azért nem kezdesz el futni, mert biztosan lesérülsz. Ha nincs semmilyen betegséged vagy olyan kontraindikáció ami miatt az orvos eltiltott, a futás nem jelent különösebb veszélyt. Ezzel erővel soha ne menj a szabad ég alá, hiszen bármikor elragadhat egy T-Rex.

Készülj fel!

Ha nagyon félsz a sérülésektől, akkor a futás megkezdése előtt konzultálj ortopéd szakemberrel vagy gyógytornásszal. A szakemberek tudják megítéli, hogy van-e bármilyen fizikai korlátja a futásodnak. Sokat tehetsz azzal is, ha egy futócipőket forgalmazó szakboltban beméreted a lábadat, majd egy a lábtípusodnak speciálisan megfelelő futócipőt választasz. Ha okosan terheled a szervezeted, fokozatosan szoktatod hozzá a tested az új mozgásformához, azzal is csökkentheted a sérülések esélyét.

 

„Túlságosan lefoglalnak a gyerekek"

Igazán nem egyszerű fittnek maradni, miközben családanyaként is helyt kell állni. De nagyon fontos, hogy a gyerekek nevelésén túl a napi testmozgásodat elvégezhesd, amitől jobban érzed magad. Anyaként talán különösen lényeges, hogy a napi mókuskerék se testileg, se lelkileg ne őröljön fel, és jó példát mutass a srácaidnak is.

Gyerekkel a futás nem lesz ugyanolyan

Gyerekkel az élet egy folyamatos változás. Az előre eltervezett menetrend azonnal megy a kukába, ahogy valaki beteg lesz, apuka mégsem ér haza időben, vagy mondjuk a nagyi nem ér rá. Ilyenkor pedig jöhetnek a kreatív megoldások: vidd magaddal a gyereket is futó babakocsiban, fusd körbe a játszóteret vagy a kerteteket, ha pedig nagyobbak, akár rollerral vagy biciklivel is kísérhetnek. Illetve családbarát megoldás a futópad is.