Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

A futásban sokszor elindulni a legnehezebb

Istock | Sokszor nem egyszerű elindulni futni, még akkor sem, ha tudjuk, hogy közben megjön a kedvünk és alapvetően szeretjük is ezt a sportot

Ez a 7 tipp segíthet, hogy ne maradjon el az edzés.

Mi, futók, szeretünk futni, még akkor is, amikor épp nem szeretünk vagy nincs kedvünk. Hiszen mindenkinek akadnak nyűgösebb, fárasztóbb, terheltebb napjai, ilyenkor vonzóbb lehet a pizza+kedvenc sorozat kombója, mint kilépni az ajtón, aztán nekivágni a napi kilométeradagnak. De: 1. Az edzéstervünknek hiába sorolnánk a kifogásainkat, nem érti, nem ember. 2. Ott legbelül pontosan tudjuk, hogy elindulni a legnehezebb, amikor már benne vagyunk a futásban, úgyis megcsináljuk. Nos, ezekben a „Indulnom kellene futni, de jaj...”-helyzetekben jöhetnek jól az alábbi kis trükkök, hogy egyáltalán kilépjünk az ajtón.

 

 1. Vedd fel rögtön a futócuccod!

  Ha reggeli futó vagy, amint felébredtél és elvégezted a folyóügyeidet, bújj bele rögvest a futóruháidba, és csak aztán ülj le kávézni, híreket olvasni, elfogyasztani a szokásos futás előtti reggeli falatokat. Tudományosan bizonyított tény (na jó, nem, de klasszul hangzik), hogy teljes menetfelszerelésben már nem bújsz vissza az ágyba szunyókálni. Ha a futócipőd is rajtad van, még jobb, mert lássuk be: a futócsuka kicsit sem kompatibilis az ágyneművel.
  Ha esti futó vagy, akkor is hasonló a trükk: amint hazaértél, azonnal vedd át a futóruhádat, és még csak véletlenül se telepedj le kényelmesen a kanapéra. Mert lehet, hogy másnapig nem állsz fel.

 2. Akár egy versenyen

  Most természetesen nem arra gondolok, hogy a nyűgös-küzdős napok edzésein fuss úgy, mintha versenyen lennél. Viszont a futóversenyen és edzésen is szuperül beválik az a mentális trükk, hogy szakaszokra bontod fejben a távot, és egyszerre csak egy etapra fókuszálsz. Épp arra, ami előtted áll. Ha az megvan, akkor jöhet a következő, és így tovább.
  A másik trükk, ami szintén működhet, ha elképzeled – akár már futás előtt –, hogy például: „Múlt hét végén futottam 8 km-t, most 10-et kell. Ha a 8-at meg tudtam csinálni, menni fog ez a plusz 2 kili is!”


 3. A klasszikus: új zenék, új podcast

  A legmélyebb „nincs kedvem futni” állapotból is kirángathat egy új futós zenei tracklist, vagy ha a kedvenc csatornádra új podcastot töltöttek fel. Feltehetően még tucatnyi, akár több száz olyan dal akad, amit nagyon szeretsz, de még nincs rajta a setlisteden. Csinálj új válogatást inspiráló/erőteljes/pörgős/dinamikus/nosztalgikus zenékkel, olyan dalokkal, amiket már alig várod, hogy hallgathasd futás közben. A podcastot pedig csak akkor hallgasd meg, ha elindultál futni, ez gyakorlatilag egy jutalom, amit már edzés közben meg is kapsz.

 4. A banán a barátod, az étcsoki sem az ellenséged

  A könnyen emészthető, gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmazó banán ad egy kis energialöketet, ha nagyon fáradtnak érzed magad, akár reggel, akár délután/este. Kövesd az 1. pontot, plusz egyél meg egy banánt, aztán vágj bele, menni fog!
  És ha már édes íz... Szakértőnket, Csanaky Lilla táplálkozástudományi szakembert idézném: „testmozgás közben alapvetően egyszerű cukrokat »kíván« a szervezet”. Távol álljon tőlem, hogy folyamatos étcsokimajszolásra bátorítanék bárkit is, sőt. De a terheltebb napok edzései előtt pár kocka magas kakaótartalmú étcsokoládé elfogyasztása nem megbocsáthatatlan bűn, tudományos vizsgálatok is bizonyítják, hogy milyen pozitív hatásai lehetnek az étcsokinak, pontosabban a kakaónak a sportolók számára is. Erről részletesebben ebben a cikkünkben olvashatsz.

 5. Varázsszó: kávé

  Enyhe (nem) kávéfüggőként ez a kedvenc témám, és szerencsére szintén komoly tudományos vizsgálatok sora mutatott rá arra, hogy a koffein valóban hatással van a sportteljesítményre. A kávé tehát segíthet felpörögni az edzésre akkor is, ha egy rakás szerencsétlenségnek érzed magad. Ismét Lillát idézve: a koffein csúcskoncentrációja a bevitelt követő 30-90 perc környékén jelentkezik. Ezért szokták azt az általános javaslatot tenni, hogy vagy az edzés/verseny kezdete előtt 40-60 perccel fogyassza el a koffeint a sportoló (ekkor az edzés/verseny kezdetére éri el a legmagasabb koncentrációt a vérplazmában a koffein), vagy a pedig verseny kritikus szakasza előtt 40-60 perccel.
  A koffeinnek a szervezetre gyakorolt hatásáról ide kattintva olvashatsz, arról pedig, hogy futóként mikor és hogyan érdemes fogyasztani, ebben a cikkünkben írunk bővebben:

 6. Gyors felfrissülés

  Egy kissé furcsának tűnő trükk következik, de érdemes lehet kipróbálni. Moss fogat vagy arcot futás előtt! Reggel ez egyértelmű, nem is kérdés. Napközben vagy este, amikor picit fáradtabbnak érzed magad, lehet, hogy ez az apróság segít majd, hogy végül elindulj futni.


 7. Csak egy kis időre szakadj el az órádtól...

  ...vagy a futós appodtól. Ha már sikerült rávenned magad, hogy elindulj, akkor legalább az első 15-20 percben állj ellen, és ne csekkold az idődet. Mivel feltehetően nehéz napod van, talán a megszokott tempódnál lassabb leszel (ráadásul a bemelegítő könnyű futást amúgy sem arra teremtették, hogy rekordokat dönts), és úgy érezheted, mintha már negyed órája futnál, pedig még 5 perc sem telt el. Ne frusztráld magad a tempóval meg az idővel, ma az a lényeg, hogy belevágtál: lehet, hogy hamarosan belendülsz, ha meg nem, akkor teljesítsd úgy az edzést, ahogy épp a szervezeted engedi.

 

Teljesen természetes, hogy vannak olyan napok, amikor nehezen megy az indulás. Ilyenkor eszünkbe juthat Monspart Sarolta egyik bölcs mondása, ami így szól: „Nem kell, hogy mindig jól essen". Illetve futókörökben azt is gyakran mondják, hogy ha a kedvünk szabná meg, mikor megyünk futni, jóval kevesebben futnának. Szóval ne a kedved határozza meg a futásaidat, ha nem érzed a csít, akkor is indulj el. A legrosszabb esetben gyalogolsz egyet – de legalább megpróbáltad!