Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

A futás újrakezdésének nehézségei és szépségei

By nebojsa_ki | Az életben sok olyan helyzet van, amikor a futásban megállásra kényszerülünk

Szinte minden futó volt már újrakezdő.

Ha már egy ideje futsz, akkor biztosan volt már olyan időszak az életedben, amikor mellőzni kényszerültél a futást. A kihagyás utáni visszatérés kemény meló, de egyben szép kihívás.

Visszagondolva a saját futómúltamra, eszembe jutnak azok a pillanatok, amikor azt éreztem, hogy újra visszakerültem a start mezőre. Ilyen a császármetszés utáni éjszaka, amikor egy nővér segítségével vánszorogtam ki a mosdóba. Aztán egy másik kórházi momentum, amikor egy téli vasárnap délutánján megkaptam a diagnózist, bizony elszakadtak a jobb bokámban a szalagok. De van egy egészen friss emlékem is év elejéről: az ágyban fekszem erőtlenül, fájnak és gyengék a végtagjaim, lázam szerencsére nincs, de van egy friss pozitív eredményű koronavírus tesztem.

 

A vágyott és az utált újrakezdés  

A PR szakma egyik legismertebb szlogenje szerint „a mókus is patkány csak jobb a PR-ja”. Valahogy így van egy az újrakezdéssel is. Az újévi fogadalmakat és ezzel együtt a szép reményekkel kecsegtető újrakezdést hatalmas nimbusz övezi. Energia, erő és pozitív gondolatok társulnak mellé. Az élet hozta újrakezdéseket viszont nem igazán kedveljük. Azt érezzük, belekényszerültünk a helyzetbe, nem mi választottunk, nekünk megfelelt volna minden úgy, ahogy volt. Pedig, ha felidézzük Hérakleitosz bölcsességét, miszerint a világon semmi sem állandó, csak a változás maga, akkor talán könnyebb elfogadnunk, hogy ez azt is jelenti, hogy életünk során valószínűleg többször is újra kell kezdenünk.

Az első akadály: te magad

Oké, oké – gondolhatod most, de ezt az elfogadást hogyan lehet a gyakorlatba átültetni?  Saját tapasztalataim szerint először is végtelen türelemmel. A türelem ahhoz kell, hogy elfogadd, hogy egy új helyzetben vagy: mást bír el a tested, másképp mozogsz. Nem szabad ahhoz a régi önmagadhoz hasonlítani magad, aki akkor voltál, amikor rendszeresen futottál, és időről-időre sikeresen teljesítetted a céljaidat. Most szembesülnöd kell vele, hogy azok a távok vagy az a tempó, amit korábban könnyedén megfutottál, most keményen kifog rajtad. Aztán eszedbe jut, mennyi munkát kell belefektetned az edzésekbe ahhoz, hogy újra elérd a régi teljesítményedet. És ilyenkor elképzelhető, hogy hirtelen elbizonytalanodsz és úgy érzed, egy porcikád sem kívánja az egészet. Mármint az elejét. Csak hát, az nem megkerülhető. És beindul a halogatás. Ma még nem. Majd holnap elkezdem. Most közbejött valami. Túl meleg van. Túl párás az idő. Szakad az eső, el sem indulok. A halogatással én is megküzdöttem, de az én trükköm az ilyen esetekre az volt, hogy beszerveztem egy futócimborát az edzéseimre, így kénytelen voltam futócipőt húzni. De mit tehetsz még ahhoz, hogy sikeres legyen az újrakezdésed?  

Lépj kicsiket!

Ha szeretnéd újra megközelíteni a régi futóteljesítményedet, akkor érdemes türelemmel, fókuszáltan haladnod a cél felé. Sokan azért buknak el vagy sérülnek le, mert gyorsan és drasztikus változásokat eszközölve akarnak elindulni a fejlődés útján, ezzel pedig eleve kudarcra ítélik magukat. Az én tanácsom: fuss, gyakorolj, ne sajnáld az időt, ünnepeld meg a részsikereket, nézd el magadnak a kezdeti botlásokat

Legyél pozitív!

A kudarctól való félelem negatív gondolatokat indít el, és ezáltal negatív belső hangokat szül. Épp ezért ne az akadályokra és a nehézségekre koncentrálj, hanem fókuszálj a pozitív dolgokra! Ki is találhatsz egy mondatot saját magad biztatására, amit elismételhetsz, amikor a helyzet úgy kívánja.

Legyél realista!

Az újrakezdésnél elengedhetetlen az új célok kitűzése. Lényeges azonban, hogy ezek a célok legyenek reálisak. Ha kisebb célokat tűzöl ki, hatékonyabb lehetsz, valamint több sikerélménnyel is gazdagodhatsz. Ezért érdemes rövidebb időtartamokban teljesíthető, reális célokban gondolkodni.