Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

A futás ragályos

Házaspárként mind a ketten futunk a férjemmel. Szervezés és rugalmasság kérdése az egész. A futás ragályos, hisz a barátaink sorra veszik a futócipőket.

Egy hónapja láttam a posztot a felhívásról, hogy küldjük el saját futós történtünket. Egy pillanatra elgondolkodtam, hogy talán az enyém is elég izgi lenne. Az én történetem, már nagyon régen kezdődött.

11 évesen kezdtem kajakozni, ahol minden edzés előtt futni kellett. Úgy emlékszem, nem utáltam a futást, a kajakos barátaim viszont meg vannak győződve arról, hogy ahogyan ők sem, én sem szerettem. Sok-sok évig aktívan kajakoztam, és ellógtam a többiekkel annyi futást, amennyit csak lehetett.  Persze az is lehet, hogy nekik volt igazuk és tényleg nem szerettem.  A lényeg, hogy a sport alapokat már korán megszereztem.

Nem voltam sikeres a kajakban, csapatban értem el helyezéseket, de egyéniben nem igazán közelítettem meg az élmezőnyt, és akkor most finoman fogalmaztam. Ennek ellenére kitartottam, mert 10 évet letölteni egy sportágban nem kevés idő.  20 és 30 éves koromban néha rákaptam a futásra, de hamar kipukkadt a lufi.  2010-ben jött a nagy sokk, az ikerterhesség után, a rajtam maradt kilók miatt.  54 kilóról  8 hónap alatt, sikerült felküzdenem magam 84-re.  Vígasztaltak, hogy ez majd le is ugrik, ahogy megszületnek a gyerekek, de nem így lett. 6 hetesek voltak, mikor először kimentem futni a közel 80 kilómmal. 2 km és majdnem 20perc, így alakultak a számaim. A szántóföldön a traktorosok szerintem elgondolkodtak, hogy én vajon mit csinálok?!

A következő alkalom is nehéz volt, de a kilók szépen elindultak lefelé.

2012-ben megszületett a harmadik gyerekünk. Szülés és egy rövidke pihenő után, csak trx-re jártam heti 2x,  így az első tavaszi futásom meglepetést okozott, mert nagyon jól ment. 5 km-t futottam,  amit meg sem éreztem. 

2014-ben jött az igazi kattanás. A férjemet, aki aktívabban futott mint én, beneveztem a prágai félmaratonra (ez volt neki az első). A 4 éves ikreink is jöttek velünk. Annyira nagy élmény volt a versenyt már nézni is, hogy rá pár hétre futottam a Vivicittán 10km-t, és néztem a félmaratonistákat, hogy Atyaég!, de kemények. Még ebben az évben futottam két félmaratont, nem túl jó idővel, de örültem a teljesítésnek. Ha jól emlékszem, 2 óra 14 perc alatt teljesítettem, és én is keménynek éreztem magam, de ott volt a kérdőjel, hogy ok, mi legyen a következő cél?  Sajnos a gyerekek mellett sok időnk nem volt, így nagyon megszervezve futottunk egyre többet a férjemmel. Volt ilyen-olyan sérülés is, de mindből tanultunk, például, hogy nyújtani mindig kell! 

2015 októberében jutottam el a maratonig. Minden edzésen elképzeltem, hogy mekkora flash lesz beérni, majd lesz fotó, meg taps, aztán a családom nyakába borulok. Ezzel szemben, rossz időben, esőben, romokban értem be, és senki nem volt aki fogadott volna. Az időjárás miatt a szüleim a gyerekekkel otthon maradtak. A férjem, aki már beért előttem bő 20 perccel, valahova elkeveredett. Ott álltam, csapzottan, könnyekkel küszködve, és annyira kikészültem, hogy még örülni sem tudtam a teljesítményemnek. 4 óra 20-23 (?) perc alatt csináltam meg életem első maratonját. Remélem, hogy a második maratonomnál lesz valaki, akinek a nyakába borulhatok! :)

Sokan kérdezik, hogy hogyan tudjuk a futást - a maratoni felkészülést - , a munka és a gyereknevelés mellé beilleszteni.  Szervezés és rugalmasság kérdése az egész. Volt, hogy reggel 5-kor indultam futni, 6-ra értem vissza, akkor pedig a férjem már felöltözve várt az ajtóban, hogy ő is lefuthassa a napi edzését. Kihasználtam már a hazafelé vezető utat az orvostól is. Kiszálltam 15km-rel korábban, és hazafutottam. Addig a férjem hazafuvarozta a gyerekeket, és mire megérkeztem, a  addigra már edző cuccban várt, és kitalálhatjátok! -igen, indult ő is futni. 

Viszont meg kell állapítanom, hogy a futás ragad. A barátaink sorra veszik a futócipőt, és egyre nagyobb számban adják a fejüket erre a sportra. Mikor megemlítem egy-egy közös esti programkor, hogy én még indulás előtt lenyomtam 15km-t, látom a szemükben, hogy igen, ezt én is akarom!