Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

A futás a „megmentője” a sarkvidéken dolgozó kutatónőknek

heartsintheice.com | A két kutatónő 10. hónapja él a Spitzbergákon, 140 km-re a legközelebbi várostól – számukra a futás a mentális egészségmegőrzés egyik módja

Most balzsamos 2 fokban edzenek.

Az éghajlatváltozással foglalkozó kutatónők, Sunniva Sørby (59) and Hilde Fålun Strøm (52) 10 hónapja tartózkodnak a Spitzbergákon. Sørby műholdas telefonon keresztül adott interjút a Running Magazine-nak: mesélt arról, hogy milyenek a hétköznapjaik a norvég sarkvidéken, és miért olyan fontos számukra a futás.

 

A napi rutin része a sport

A Spitzbergák a Jeges-tengeren található szigetcsoport, nagyjából félúton Norvégia és az Északi-sark között, hivatalosan Norvégia és az európiai kontinens legészakibb földterületének számít. A két kutatónő a Hearts on the Ice projekt keretében egy apró, 1930-ban épült kunyhóban töltötte a telet a zord vidéken, kutyájuk, Ettra társaságában. Az apró bázis 140 km-re van a legközelebbi várostól, áram és folyóvíz nincs. Sørby és Strøm eredetileg úgy tervezték, hogy májusban visszatérnek a civilizációba, de a világjárvány miatt úgy döntöttek, szeptemberig maradnak a Spitzbergákon.

 

 
heartsintheice.com | Hilde (balra) és Sunniva megadja a módját a csendes pihenőnek is 

 

Mindkét hölgy amatőr sportoló, így nem is csoda, hogy a futás az elmúlt hónapokban is kiemelt szerepet játszott az életükben a fizikai és mentális egészségük megőrzése szempontjából – a futás mellett a kunyhóban jógáznak, valamint gumiszalagos erősítő edzéseket is végeznek. Sørby nem kevesebbet állít, mint: „A futás a mi megmentőnk itt – mondja. – Nem egyszer futottunk már jégen, mínusz 27 fokban. Így kimondva alig hiszem el, hogy megcsináltuk. De itt tényleg kulcsfontosságú, hogy meglegyen a napi rutinunk.”

 

 

Futóedzések a tundrán

Sørby korábban már többször lefutotta a maratont, pontosan nyolcszor sikerült teljesítenie a 42 km-es távot, többek között Montreálban, Oslóban és San Diegóban. De a projektet megelőző időszakban csípő- és térdproblémák miatt a futás kicsit háttérbe szorult az életében. Azt meséli, Strøm volt az, aki visszaterelte őt a sportághoz. Mindketten felfedezték egy adott cipőmárka remek csukáját, ami olyannyira bevált a két kutatónőnek, hogy még a jég és a farkasordító hideg sem tartotta vissza őket attól, hogy megcsinálják a futóedzéseiket a tundrán.

 

 
heartsintheice.com

 

És hogy miért döntöttek a maradás mellett? „Kilenc hónapot töltöttünk a klímaváltozással kapcsolatos adatgyűjtéssel. Mindketten szenvedélyesen dolgozunk ezen a projekten, időnk nagy részét a szabadban töltve, a változás szemtanújaként. Meg kellett kérdeznünk magunktól: most, a COVID és a klímakrízis időszakában hol lehetnénk a lehető leghasznosabbak és leghatékonyabbak, ha nem itt?” – magyarázza a Running Magazine-nak Sørby.

 

 

Rénszarvasok, jegesmedvék, fókák

Szerencsére a mostani időjárás sokkal kedvezőbb a futáshoz, mint februárban volt. Amikor az interjú készült, a Spiztbergákon 2 fokot mutatott a hőmérő, Sørby ezt „balzsamosnak” nevezte... – mondjuk a mínusz 27-hez képest tényleg az.

„Teljesen elszigetelten élünk, nincs körülöttünk más, csak rénszarvasok, jegesmedvék, fókák, sarkvidéki rókák, libák, kacsák. Hegyek, az óceán és a vadvilág vesz minket körül, és bizony a kunyhó elég apró az edzéshez. De ha nem lenne az edzés és a futás, nem is tudom, mi segítene megőrizni a mentális egészségünket itt, mindenkitől távol, elszigetelve a világtól. A három hónapig tartó sarki sötétségben élve a sport egyszerűen nélkülözhetetlen volt számukra.”

 

 
heartsintheice.com | „Hegyek, az óceán és a vadvilág vesz körül minket”

 

A sarkvidék szerelmesei

Sunniva Sørby igazi legendának számít. Norvégiában született, Kanadában nőtt fel. Felnőtt életének egy jelentős részét az Antarktiszon töltötte, idegenvezetőként, helytörténészként dolgozott. 1992-1993-ban tagja volt az első, csak nőkből álló sícsapatnak, amely átszelve a Déli-sarkvidéket eljutott a Déli-Sarkpontig.

A szintén norvég születésű Hilde Fålun Strømot is hosszú, konkrétan 23 éves kapcsolat fűzi a Spitzbergákhoz. Számos expedíciót vezetett már a sarkvidéken, és az elmúlt több mint két évtizedben a leggyakrabban olyan apró kunyhókban élt a térségben, mint amilyenben most laknak a kolléganőjével.

Sunniva Sørby és Hilde Fålun Strøm az első nők a történelemben, akik egy teljes telet töltöttek el a sarkvidéken úgy, hogy nem volt a csapatukban férfi.

 
heartsintheice.com | Hilde Fålun Strømot és Sunniva Sørby