Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

A 79 éves futónő teljesíthette a legtöbb maratoni futóversenyt

germanroadraces.de | Sigrid élete során befutotta a világot, több mint 2000 maratoni vagy maraton feletti futással rendelkezik.

2000-nél is több maratont vagy ultrát futott már.

Aki követi Kathrine Switzer, az 1967-es bostoni maraton hősének Instagram oldalát, az nemrégiben kiszúrhatott egy nagyon érdekes fotót. Kathrine a 261 Fearless elnevezésű női közösség alapítójaként, nagyköveteként a berlini maratonon találkozott a 79 éves Sigrid Eichnerrel, és a posztjában azt olvashattuk, hogy a német hölgy a 2200. (!) maratonját futotta le – ezzel feltehetően megdöntött mindenféle nem hivatalos rekordot. Nem csak mi kezdtünk el számolni, hanem a hírt felkapó médiaoldalak is. A kanadai Running magazine valamint a Berliner Morgenpost oldalain számos érdekességről olvashattunk Sigrid Eichnerrel kapcsolatban, amit most meg is osztunk.

 

Sigrid Eichner a II. világháború alatt, 1940-ben született. Gyermekként tehetséges tornásznak bizonyult, ezért aztán a szülei sporttagozatos iskolába küldték tanulni. A futás iránti szerelem csak jóval később lobbant fel nála: Eichner 40 évesen, dolgozó anyaként kezdett el rendszeresen futni, így teremtve magának némi énidőt. 1980-ban teljesített az első versenyét, aztán 1989-ben, a berlini fal leomlását követően megnyílt a lehetősége arra, hogy „futóturistaként” bejárja a nagyvilágot. Legjobb maratoni idejét 1986-ban futotta, 3:22:05-tel, az idei Berlin Marathont pedig 5 óra 20 perc alatt teljesítette. Évente 3500 kilométert fut versenyeken, és átlagosan 50 maraton vagy maraton feletti távot teljesít.

 

Ami sok, az sok

Teljesen természetes, ha első hallásra te is kétkedve fogadod a számokat, és osztod-szorzod az olvasottakat. A 2200 maraton vagy maraton feletti táv, amit Kathrine Switzer a posztjában említ, elképesztően soknak tűnik. A Running magazine megpróbált utánajárni a pontos számoknak, és a következőre bukkant: az Association of Road Racing Statisticians oldalán 1989. november 29. és 2017. október 31. közötti időszakban 681 maratont jegyez Eichner, többek között a 2003-as Niagara Falls Marathont és a New York Marathont (Sigrid egyetlenegy alkalommal járt Észak-Amerikában, akkor teljesítette az említett két versenyt). A német ultramaratoni versenyeket tekintve a d-u-v.org hivatalos listáján pedig 1981-től napjainkig évente 1-23 verseny szerepel Eichner neve mellett, összesen 316 regisztrált ultratávú versennyel. Nem egyszer teljesített olyan versenyeket, melyek többnaposak voltak, így minden napra jutott maraton vagy afeletti táv a listájára. De Sigrid Eichner teljesítményét nem csak a hivatalos versenylisták bizonyítják, hanem az is, hogy otthonában szó szerint függönyt alkotnak az érmei (2019 szeptemberéig 893 db) , és van egy szobája, amely csak a fiatalabb korában elnyert trófeákkal (400 db) és versenypólókkal van tele. Eichner asszony elárulta azt is, hogy a futás számára kiváló gyógymód a magány ellen, amióta felnőttek a gyerekei, ebben találja meg a hétköznapok örömét.

 

„Mindig az első 30 perc a legnehezebb”

A futóversenyeken való indulás bizony nem olcsó mulatság, ezért Sigrid Eichner mostanában inkább a számára hazai, azaz a német versenyekre koncentrál. Leggyakrabban hostelekben száll meg, de már olyan is előfordult, hogy spórolás céljából a versenyhez kapcsolódó expó helyszínén aludt a földön egy hálózsákban. A tavalyi évben 88 versenyen vett részt, amelyekre összesen – nevezéssel, utazással, szállás együtt – 3000 Eurót költött. A hölgy elmesélte azt is, hogy a szponzorszerzés reményében felvette a kapcsolatot a Guinness World Records szervezettel, hisz vélhetően ő a legtöbb maratont  teljesített hölgy a világon, ám a hosszú évek alatt teljesített versenyek mindegyikéről igazolást és tanúkat kell prezentálnia, ez pedig komoly feladat.

Nem ritka, hogy Eichner asszony egy hétvége során több maratont is teljesít. Saját bevallása szerint: „Mindig az első 30 perc a legnehezebb!” Egy vele készült interjúból az is kiderül, hogy korábban nem is egy olyan év akadt, amikor 6000 kilométert tett a lábába, manapság pedig évente 3000 és 4000 km között teljesít ,és bár sokszor utolsóként ér célba, de egyenletes és lassú tempóban még 79 évesen is képes 100 kilométert futni.

Arra, hogy az életkor mennyire nem lehet akadálya annak, hogy céljaink legyenek, Sigrid Eichner kiváló példa. Célja, hogy 2020-ban teljesítse a Six of the World Marathon Majort, azaz lefussa a világ 6 legnagyobb maratonját (Tokió, Boston, Berlin, Chichago, London, New York) egy év alatt. Az edzések teljesítése mellett most szponzort keres a nagy álma megvalósításához.

Forrás: runningmagazine.caBerliner Morgenpost