Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Pánikroham a rajtzónában, avagy 9 hülye gondolat a futóverseny előtt

Istock | Sokan izgulnak a verseny előtti órákban, ez normális, viszont a pániknak nincs helye. Ha rendesen edzettel és készültél, egyszerűen nem lehet gond a versenyen

Csak nyugi, rendben leszel!

Egészséges vagy, felkészültél a versenyre, erősnek érzed magad fizikailag, és mégis: nemcsak a verseny előtti napokban, hetekben, de a rajtvonalban állva is felmerülhetnek benned idegesítő – és leggyakrabban irracionális – gondolatok... Ne hagyd magad, győzd le ezeket a negatív érzéseket!

 

 1. Miért vagyok én itt?

  Annak ellenére, hogy te magad neveztél és készültél az adott versenyre, a rajtvonalban állva, a sok elszánt futótárssal körülvéve felmerülhet benned „a nagy kérdés”. Ilyenkor erősítsd meg magad: „Én választottam ezt a versenyt, fontos nekem, megdolgoztam érte, ezért vagyok itt!”

 2. Nem kellene inkább gyorsan lelépni?

  Teljesen irracionális, mégis sokak agyán átsuhan ez furcsa gondolat. És még ha valóban egyszerűbb is lenne lelépni és otthagyni az egészet, soha nem tennéd. Ez csak az idegeid gonosz játéka. Még jó, hogy nem mész el, pár perc múlva rajtolsz, jó leszel!

 3. Mitől ilyen gyengék a lábaim?

  Igazi futórémálom: a nagy izgalmak közepette úgy érezheted, hogy minden erő elillant a lábaidból, teljesen szét fog esni a futómozgásod, és hiába futsz majd, nem fog menni... Az izgalom miatt érezheted így, de amint eldördül a rajtpisztoly és megindul a tömeg, pár száz méter után felveszed majd a ritmust, és a lábad is a megszokott módon fog működni. 

 4. Eleget edzettem?

  Ezt a gondolatot az okozhatja, hogy a felkészülés utolsó 1-2 hetében már nem futottál hosszúkat (nem is szabad), és emiatt esetleg úgy érezheted (tévesen), hogy nem vagy felkészült. Felejtsd el! Végigcsináltad az edzéstervedet, és pont ott vagy, ahol lenned kell: a rajtban.

 5. Túl sokat edzettem?

  Talán igen, talán nem. Ezen most már ne agyalj, előtted a feladat, vágj bele! Egyébként is: a tested már jelezte volna a túledzettség állapotát, tehát ha fizikailag rendben vagy, nincs mitől tartanod.

 6. Most komolyan megint pisilni kell?

  Az egyik legidegesítőbb gondolat... Hiába voltál a rajt előtt legalább féltucatszor vécén, akkor is eszedbe juthat. Ilyen esetben a pisilési inger érzete leggyakrabban az idegeid „játéka”, ne aggódj miatta. (Viszont ha már a versenyt megelőző napokban is tapasztalod ezt a problémát, akkor mindenképpen járj utána az okoknak!)  

 7. Jól kötöttem be a cipőfűzöm? Elég szoros? Nem túl szoros?

  Verseny előtt bizonyára bemelegítettél, tehát már akkor kiderült volna, hogy a cipőfűződ problémás. Persze csekkold le gyorsan, és köss rá dupla csomót, ha úgy jobban érzed magad, aztán engedd is el az egészet.

 8. Nem ettem túl keveset, lesz elég erőm?

  Egy hosszabb táv előtt a megfelelő szénhidrátfeltöltés fontos dolog, tehát valószínűleg te is odafigyeltél erre. Ha mégis rendszeresen megfordul a fejedben ez a gondolat a versenyek rajtjában állva, tegyél zsebre vagy az övtáskádba egy plusz zselét vagy a számodra megfelelő harapni valót, ezzel megelőzheted az izgalmakat. 9. Mi lesz, ha jön a holtpont?

  Akkor is tartunk tőle, ha korábban már sokszor átéltük... Tudatosítsd magadban, hogy mentálisan is felkészültél, tehát megvannak a módszereid a holtpont leküzdéséhez, amiket be tudsz vetni, amikor jön a fal. Rossz lesz? Lehet. Legyőzöd? Legyőzöd!

 

 

A cikk forrása: runningmagazine.ca