Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

9 módszer, hogy legyőzd a monotóniát futás közben

Maksym Protsenko | Van, amikor tényleg monoton a futás

Mentális trükkök.

Bármennyire is szeretünk futni, ám a hosszú, alacsony intenzitású futások során, vagy például akkor, amikor ingerszegény környezetben edzünk, az x. kilométer környékén megjelenhet az a fura „Mégis mit keresek én itt?” érzés... A monotónia, az esetlegesen fellépő kényelmetlenségek (szétesik a mozgásunk, egyenletlenné válik légzésünk) vagy egyszerűen csak az unalom ellen létezik néhány mentális trükk, amiket érdemes lehet kipróbálni ilyen esetekben.

 

 1. Hangolódj át

  Elterelni a figyelmet a kényelmetlenségekről – nagyon egyszerűen hangzik, de nem mindig könnyű megvalósítani. Edzéseken például úgy tudod begyakorolni, hogy elkezded megfigyelni a környezeted részleteit: összpontosíts a látványra, a hangokra. Még akkor is, ha ismerős útvonalon futsz, próbáld meg aprólékosan megnézni a házakat, az utcatáblákat, a fákat. Hallasz-e madárcsicsergést, kutyaugatást, dudálást, nevetést? És így tovább. Igyekezz felfedezni olyasmiket, amiket eddig nem vettél észre. Ha kell, akár beszélgess saját magaddal arról, hogy mit látsz, mit hallasz.


 2. Figyeld meg a tested!

  Ha bármiféle kényelmetlenséget tapasztalsz, a fejtetődtől a lábujjadig „szkenneld végig” magad gondolatban: figyeld meg a légzésed ritmusát, a futómozgásod, a testtartásod – ez abban is segíthet, hogy kiszúrd az esetleges problémát, ami a kellemetlenséget okozza.

 3. Egy kis matek

  Némi számolgatással is megtörheted a monotóniát. Ha például féltávnál jársz, mikor érsz a táv háromnegyedéhez? Vagy a kétharmadához? Hány perc van még hátra, hogy elérd az aznapra kitűzött táv vagy idő 80 százalékát? De azt is játszhatod, hogy elkezded számolni, útközben hány gyerek (vagy bajszos férfi vagy kerékpáros vagy piros autó) jön szembe veled.


 4. Agytorna

  Számok helyett játszhatsz a szavakkal vagy különféle általános ismeretekkel is. Az ábécé-játék során az elejétől kezdve próbáld összegyűjteni a betűket az autók rendszámtábláján, az utcatáblákon, plakátokon és így tovább. Vagy készíts mentális listát: sorold fel gondolatban az elmúlt évek Oscar-díjas színésznőit, Magyarország megyéit, az első felelős magyar kormány tagjait, a kedvenc zenekarod lemezein található dalokat – bármit, amit csak szeretnél.


 5. Vesd be a fartleket!

  Hacsak nincs szigorúan előírt alacsony intenzitású edzésed, feldobhatod a futásod némi iramjátékkal. A szabályozatlan fartlek lényege pont a játékosságban rejlik. Sprintelj egyet villanyoszloptól villanyoszlopig, esetleg postaládától postaládáig. Vagy válassz ki egy adott közlekedési táblát (lehetőleg ne olyat, ami 10 méterenként megtalálható) vagy egy adott színű házat vagy kocsit, és amikor meglátod, akkor pörgesd fel a tempód 50 méteren át.

 6. Gondolj arra, mi vár otthon

  Tereld el a figyelmed az unalomról vagy a kellemetlenségről azzal, hogy gondolatban végigveszed, mi vár rád otthon, miután végeztél a futással: a szeretteid társasága, egy forró zuhany, finom vacsora, a kedvenc sorozatod következő epizódja stb..

 7. Oldj meg egy problémát!

  Azt is megteheted, hogy gondolatban egy komolyabb üggyel kezdesz el foglalkozni: lehet ez a következő munkahelyi projekted, egy fontos üzleti levél vagy a másnapi megbeszélés témáit. A futás segít tisztábban látni, élesebben gondolkodni, az adott kérdéskörre fókuszáltabban koncentrálni. Futás közben születnek a legjobb megoldások!


 8. Meditálj!

  Természetesen nem arra gondolunk, hogy állj meg, aztán hunyd le a szemed. Gyaloglás és futás közben is lehet meditálni! Hogyan? Tekinteteddel fókuszálj egy távolabb lévő pontra, közben pedig koncentrálj a fizikai érzetekre: a légzésed ritmusára, a karjaid lendülésére, arra, ahogy a lábad a talajra érkezik. Ha van mantrád a futáshoz, ismételd közben. Amikor úgy érzed, hogy az elméd, a figyelmed ismét az unalomra/monotóniára vagy az adott kellemetlenségre irányul, újra vidd vissza a fókuszt a légzésedre, a mozgásod ritmusára.

 9. Légy a saját szurkolód!

  Talán kissé furcsán hangzik, de érdemes kipróbálni „vészhelyzetben”: folytass le egy motivációs párbeszédet saját magaddal. Emlékeztesd magad arra, hogy mennyi mindent elértél már, hogy milyen jó, hogy eljutottál az adott pontig. Idézd fel ebben a beszélgetésben, hogy korábban mik segítettek átlendülni a holtpontokon, és milyen jó érzés volt azt átélni. Bármivel biztathat a saját belső szurkolólányod, az a lényeg, hogy csak pozitív állításokat fogalmazz meg.