Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

7 dolog, amiért imádunk ősszel futni

Futásról Nőknek | Igen, futni bármilyen időben lehet, de ősszel a legszuperebb

„Ez a legjobb futóidő!”

A természet szemet gyönyörködtető színekben pompázik, a hőmérséklet ideális, versenyszezon van – nekünk, futóknak az ősz talán a legtökéletesebb évszak a kedvenc sportágunkhoz. A nyári izzasztó edzések után ilyenkor új erőre kapunk, „fellélegzünk”, és nem mellesleg a teljesítményünk is növekszik a kánikulai időszakhoz képest. Szerkesztőségen belül hetek óta az „Ez a legjobb futóidő!” jelszóval vágunk neki minden napnak, edzésnek, versenynek, szóval nem túlzás azt állítani, hogy rajongunk ezért az évszakért.

Heti könnyed írásomban most összegyűjtöm, hogy miért is rajongok az őszi időszakért futóként. A listámat kiegészíteni ér!

 

 1. Egyszerűen könnyebb, jobb, élvezetesebb futni

  Mármint a kánikulához képest mindenképpen. Miután hónapokig küzdöttünk a 35 (vagy több) fok körüli hőségben, most végre 20 fok alatti vagy körüli hőmérsékletben a hosszú távok is sokkal jobban esnek, nem beszélve az intervallokról, igaz? Én legalábbis egészen új embernek érzem magam, tele energiával, életerővel, ráadásul pont a versenyszezonban!

 2. Pihentetőbb az alvás

  Biztos vannak, akik szeretik azt az időszakot, amikor éjszakára sem hűl le a levegő, és nyaranta hajnalok hajnalán is frissen pattannak ki az ágyból, hogy elvégezzék az aznapi edzést. De nekem, és talán nem vagyok egyedül, a meleg napokon komoly kihívást jelent olyan időpontot találni ami elég korai vagy késői a kellemes hőmérséklet szempontjából. Ellenben ősszel! Hétvégén nem kell hajnali időpontra állítani az ébresztőt, rendesen kialudhatom magam, frissebben ébredek, nem rohanok, mert egész nap tökéletes futóidő van!

 3. Nem kell zuhanyozás után újra zuhanyozni, és újra és újra és...

  Tipikus kánikulai eset, bizonyára veled is megtörtént már, nem csak velem: zuhanyzol, aztán nem telik el 5 perc, és úgy érzed, hogy megint rád férne egy újabb alapos zuhany. Kivéve, ha van klímád, mert akkor nem rohannál ismét a tus alá a közel 40 fokos lakásban, „Megőrülök, ilyen nincs!” felkiáltással.


 4. Az összes futócuccot ki lehet használni

  A csípősebb napokon hosszú nadrág, hosszú ujjú felső, a vénasszonyok nyarában sort és póló. Éljen a változatosság!

 5. Egyszerűen gyönyörű

  Csak egy apró példa: a Futásról Nőknek közösségi futásán is átélhettem azt a semmihez sem fogható élményt, hogy milyen érzés az őszi természetben futni. A narancs-zöld-sárga-barna színekben pompázó környezet, a friss levegő, az avar illata... Létezik ennél szebb? Ha van rá lehetőséged, irány a terep!


 6. Mindenki lelkesebb, ha szabadtéri kikapcsolódásról van szó

  Míg nyáron és télen talán nehezebben veszi rá az ember a hozzá közel álló nem futókat, hogy elkísérjék túrázni, kocogni, ilyenkor valahogy sokkal könnyebben mozgósíthatók a családtagok, barátok, ismerősök egy kis szabadtéri sportprogramra hétvégén. Ráadásul az útvonalat együtt is megtervezhetitek, így még jobban összekovácsolódik a csapat.

 7. Jobb ízű a víz

  Ez talán első olvasásra nem egyértelmű, de segítek. Megvan az a szituáció, amikor egy meleg nyári napon a megfelelő napvédelem érdekében jó alaposan bekened a bőröd, hogy edzés után ne úgy nézz ki, mint a vörösre főtt rák? Miután pedig végeztél az extraizzasztó edzéssel, nagyot kortyolsz a vizespalackodból és igen... a víznek sós napvédőkrém íze van! Nos, ilyen sem történhet meg ősszel.
  Plusz egy előny: Mivel ősszel, ellentétben a nyári kutyameleg hetekkel, nem izzadsz ki magadból naponta több liternyi vizet, így nem kell állandóan és mindenhova vizespalackkal mászkálnod.


  Köszi, ősz!