Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

7 apró mentális technika, hogy megszeresd a tested

Istock | Szeresd a tested!

A sport is segíthet a pozitív önértékelés kialakításában.

Veled is előfordult már, hogy egyszer csak észrevetted, milyen gyakran fogalmazol meg negatív kritikát a testeddel kapcsolatban? Nem vagy egyedül, sok nő küzd ezzel a problémával.

 

Fontos azonban tudni, hogy a szakemberek szerint a test átformálása – fogyókúrával, edzéssel – nem feltétlenül oldja meg a helyzetet: bármilyen alkatú nőnek lehet pozitív, illetve negatív testképe. Ahhoz, hogy az utóbbin javítsunk, mentális technikákra lehet szükség, a gondolkodásmód megváltoztatásához pedig három kulcsfontosságú készséget kell fejleszteni: tudatosság (a pillanatban maradás); önértékelés (a saját magunk felett való ítélkezés elkerülése); a testünkre való ráhangolódás (azaz a test üzeneteinek észrevétele, az azokkal való kapcsolódás).

A következő – sportolókra hangolt – apró módszerek segíthetnek a fent felsorolt készségek fejlesztésében, ezáltal pedig a testkép javításában. Nem biztos, hogy mindegyik beválik nálad is; gyakorold azt, amit a leginkább magadhoz passzolónak érzel, ami neked a legjobban működik.

 

 1. Leltározz!

  Tekintsd át a körülötted lévő embereket, és gondold végig, hogy kitől érkeznek feléd negatív üzenetek. Távolodj el azoktól, akiknek a megjegyzései szégyenérzetet, önmagaddal való elégedetlenséget okoznak benned. Keresd olyan sportolók, futók társaságát, akik pozitív üzeneteket sugároznak feléd, és akiknek a társaságában te is pozitívabban tekintesz önmagadra.


 2. Köszönet

  Talán elsőre furcsán hangzik, de minden nap adj hálát a testednek. Leejah Carter pszichológus gyakorlata úgy néz ki, hogy egyesével mondj köszönetet a „futóműved” minden részének – a talpadtól kezdve a bokádon, a lábszáradon, a térdeden, a combodon, a csípődön át a törzsedig –, hogy elvégezték a munkájukat.

 3. Levél önmagadnak

  Írj egy levelet a testednek. Ez a levél lehet akár funkcionális: például felsorolhatod benne, hogy azon a napon vagy azon a héten mennyi mindenben volt segítségedre a tested. Illetve lehet érzelmi feljegyzés is, mintha egy kedves barátnak küldenél levelet. A kutatások szerint az önértékelést támogató írásgyakorlatok elősegítik a pozitívabb testkép megtalálását.


 4. Hatástalanítás

  Számos olyan helyzet van, amit önkéntelenül is igyekszünk elkerülni, hogy ne szembesüljünk a testünkkel, a testünkkel kapcsolatos negatív gondolatainkkal. Szedd össze ezeket a szituációkat, és rangsorold a legkevésbé riasztótól a leginkább félelmetesig. Ezután tudatosan tedd ki magadat ezeknek a helyzeteknek, de csak kis dózisban vagy rövid távon! Egy klasszikus példa: Utálsz fürdőruhát vagy fehérneműt próbálni, mert nem szereted látni magad a próbafülke erős fényeiben a tükör előtt? Próbálj meg mindössze 5 percet eltölteni próbával! Ezek a rövid kísérletek abban fognak segíteni, hogy egyre kevésbé tűnjön számodra riasztónak a helyzet.


 5. Képzeld el!

  Adj magadnak néhány csendes percet, és képzeld el magad olyan helyzetekben, amiket szeretnél megvalósítani a tested segítségével, például a futóverseny célvonalában vagy egy kihívást jelentő edzés közben, végén. Próbáld meg előhívni azokat a fizikai és lelki érzeteket, amiket érezni szeretnél ezekben a szituációkban.

 6. Gyűjtsd össze a pozitív élményeket!

  Mindenkinek akadnak olyan élmények az életében, mikor erősnek, magabiztosnak érzi magát: ha a futásra gondolunk, akkor például egy klassz edzés után, egy sikeresen teljesített versenyt követően. Ezekről az alkalmakról írj fel pár kulcsszót vagy kulcsmondatot egy kis darab papírra, majd hajtsd össze, és tedd be egy dobozba. Amikor úgy érzed, hogy szükséged van a pozitív visszacsatolásra, húzz ki egy papírt az „élménydobozból” – ezek az üzenetek segíteni fognak lélekben újra megerősödni egy kicsit.


 7. Engedd el!

  Amikor egy önmagaddal, a testeddel kapcsolatos negatív gondolat jut eszedbe, állj meg néhány percre, hunyd le a szemed, és kérdezd meg magadtól, hogy honnan jött ez a gondolat, és vedd észre, hogy mit okoz benned. Aztán engedd tovaszállni úgy, hogy veszel néhány mély lélegzetet, ellazítod a válladat és a karjaidat, miközben a jelenre helyezed át a fókuszod.

 

 
 


A cikkhez felhasznált forrás: womensrunning.com