Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

5 motiváló idézet, hogy ne veszítsd el a lendületed a futásban

@wilsvanzyl via Twenty20 | Egy jókor megtalált gondolat, sokat segíthet abban, hogy továbbhaladjunk az életben és a futásban kitűzött céljaink felé

És nem csak a futásban.

Lássuk be, ez a mostani helyzet nem egyszerű. Bár minden perc, amit szabadon, a futással tölthetünk, kincsnek számít, de megváltoztak a hétköznapok, ez pedig az edzéseinkre is kihat. Ha nem is a motivációnk, de a lendületünk meg-megtörhet: az új, megoldandó feladatokkal teletűzdelt önkéntes karanténhelyzet, a szokatlan és alapjaiban átalakult napi időbeosztás mind-mind hatással lehetnek ránk. A következő híres idézetek nemcsak a sporthoz, de az új „típusú” mindennapokhoz is adhatnak egy kis motivációt.

 

Ne add fel!

Nem számít, milyen lassan haladsz, amíg nem állsz meg.”

(Konfuciusz)

Kína legjelentősebb filozófusainak szavai abban erősít meg mindenkit, hogy teljesen mindegy, hogy az örömfutás a célunk, a fejlődésért dolgozunk, fogyni szeretnénk vagy az egészségünkért húzunk újra meg újra futócipőt. Nem az számít, hogy milyen gyorsan haladsz a célod felé, hanem az, hogy haladsz. Mindenkinek más a futótempója, más a személyisége, mások az álmai a futásban, de amíg mész előre, és csinálod, addig biztosan fejlődni fogsz, nemcsak testben, de lélekben és mentálisan egyaránt.

 

 

Önbizalom

„Én vagyok a legnagyobb. Ezt már azelőtt is mondtam, hogy tudtam volna, hogy az vagyok.”

(Muhammad Ali)
 
Instagram/@muhammadali

 

Minden idők egyik – ha nem A Legjobb – nehézsúlyú ökölvívójának, az olimpiai és világbajnok sportolónak nem kevés magabiztosságról árulkodó szavait minden futónak hasznos az eszébe vésnie – függetlenül attól, hogy épp az első 5 km-e lefutására készül, vagy ultrákat tol. Lehetsz amatőr vagy profi, ha hiszel magadban és az álmaidban, akkor már egy lépéssel közelebb kerültél a célodhoz. Felejtsd el a „nem fog menni” mondatot, és bízz abban, amit kitűztél magad elé. Talán most még nem vagy rá képest, de ha dolgozol érte, hamarosan az leszel. Közhelyes? Lehet. De talán Muhammad Alinak elhihetjük.

 

Kudarc

„Lehetetlen az életben elkerülni a kudarcot. Kivéve akkor, ha olyan óvatosan élsz, hogy talán az már nem is élet – de tulajdonképpen ez a kudarc.”

(J. K. Rowling)

Habár a mostani életünkben az óvatosság az egyik legfontosabb tényező, a világhírű írónő szavai nem erre utalnak. Sokkal inkább arra, hogy a félelmeid ne gátoljanak meg abban, hogy belevágj. Tarthatsz attól, hogy vajon sikerülni fog-e lefutni az első kilométeredet. Lehet ijesztő egy első verseny. Félhetsz attól, hogy megannyi maraton után hogy fog menni az első ultratávod. Az újdonság megélésének gondolata okozhat nehéz pillanatokat, és igen, a kudarc lehetősége is jelen van. De kockázat nélkül nincs siker. Fogadd el a tényt, hogy esetleg kudarcot vallhatsz, aztán lépj – fuss – tovább, nézz előre!

 

 

Feszegesd a határaid!

„Sokan azért futnak egy versenyen, hogy lássák, ki a leggyorsabb. Én azért futok, hogy lássam, ki az, aki a kifutja a belét is, aki a lehető legkimerítőbb iramba hajszolja magát, és aztán, a végén, még rátesz egy lapáttal.”

Steve Prefontaine
 
Instagram/@prefontaine

 

Az amerikai futóatléta az egyik legfontosabb tételt fogalmazta meg, ugyanazt, mint amit Pierre de Coubertin, a NOB egyik alapítója is anno: „Az életben nem a győzelem a fontos, hanem a küzdelem. A lényeg nem az, hogy legyőztek minket, hanem az, hogy küzdöttünk”. Természetesen a győzelem nagyszerű dolog, de a futás – főleg az amatőröknek – nem elsősorban a konkrét győzelemről szól, sokkal inkább arról, hogy önmagunkat sikerült-e legyőznünk, azaz belepakoltunk-e mindent abba a versenybe, abba a futásba. Ha kihoztad magadból a maximumot, már nyertél. És ha mégis azon keseregnél egy verseny után, hogy nem győztél vagy nem lett meg a korosztályos dobogó, vagy ha egy tesztfutás során kicsivel elmaradtál a saját magad által elvártaktól, akkor tedd fel a kérdést: „Beletettem mindent?” Ha a válasz igen, akkor légy büszke magadra. Megcsináltad!

 

Egyediség

„A futás olyan, mint a művészet”

Kilian Jornet

Korunk legjobb ultrafutójától származó idézet a Run or Die című könyvéből származik: „A futás olyan, mint a művészet, mondja az edzőm, mint megfesteni egy képet vagy megkomponálni egy zeneművet. Ahhoz, hogy létrehozd ezt a művészi alkotást, négy alapfogalommal kell tisztában lenned: technika, erőfeszítés, tehetség, inspiráció.” Rendben, nem te vagy Kilian Jornet, mi sem vagyunk Kilian Jornet, belőle csak egy van. De a magad módján és képességeid szerint te is beleteszed a futásba a lehető legjobb technikádat, az erődet újra meg újra, a saját tehetségedet, valamint mindenekfelett a téged motiváló tényezőket, gondolatokat, érzéseket. Így lesz a futás a tiéd, így válik a művészi alkotásoddá.

 
Instagram/@kilianjornet