Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

5 film a sport és a kalandok szerelmeseinek (1. rész)

Facebook/Losing Sight of Shore | A Coxless Crew négyfős evezős csapata 2015-ben átszelte a Csendes-óceánt, útjuk történetét mutatja be a Losing Sight of Shore című dokumentumfilm

Motivációs löket + programajánló az otthon töltött estékre.

Az alábbiakban négy dokumentumfilmet és egy játékfilmet ajánlok, amik garantáltan hozzásegítenek majd a későbbiekben is ahhoz, hogy újra meg újra sportcipőt húzz, és elindulj a(z) (futó)utadon.

 

Végig az Appalachian Trailen – rekordok születése

Az Appalachian Trail az USA keleti részén húzódik a Georgia államban található Springer Mountain és a maine-i Mount Katahdin között. 2200 mérföld (3500 km) hosszú, 14 államon visz keresztül és 400.000 m pozitív szintemelkedést tartalmaz.

A Made to Be Broken című dokumentumfilm Karl Meltzert, a neves ultrafutót követi végig az úton, amikor 2016-ban megkísérelte megdönteni a legendás Scott Jurek egy esztendővel korábbi rekordját (46 nap, 8 óra, 7 perc). Láthatjuk a fizikai, mentális és lelki hullámvölgyeket és -hegyeket, amit a sportoló a rekordkísérlet során átélt, megismerhetjük az őt segítő szupportereket (köztük Scott Jureket!), és nem utolsósorban elképesztően szép tájakban is gyönyörködhetünk.

+ 1 fim:

A 42 perces Made to Be Brokent érdemes egy másik filmmel párban megnézni: Joe McConaughey a következő esztendőben szintén rekorddöntésre indult az Appalachian Trailen, de ő segítők nélkül, egymagában. Erről az emlékezetes kísérletről készített egy rövid dokumentumfilmet.

Ezek a filmek egyáltalán nem csak ultrásoknak szólnak, sőt. Mindenkinek, aki szeret (terepen) futni, aki szívesen feszegeti a határait, aki elsősorban saját magával versenyez, akinek a futás egyfajta önismereti út is.

Hol találod meg? A Made to Be Brokent itt, Joe McConaughey filmjét pedig itt.

 

A sarkvidéki ég alatt

Chris Burkard fényképész, aki elsősorban lenyűgöző szörfös és természetfotóiról híres, a két évvel ezelőtti Under The Arctic Sky című dokumentumfilmjében hat hullámlovas történetét meséli el. A vakmerő (vagy inkább őrülten vakmerő), kalandvágyó, természetimádó szörfösök Izland hófehéren jeges partjai mentén vitorláznak és hódítják meg az elképesztő (és persze szintén jéghideg) hullámokat – miközben tudják, hogy az elmúlt 25 év legnagyobb vihara közeleg... Az Under The Arctic Sky arról szól, hogy ki milyen messzire megy el az álmaiért – de ha „egyszerűbben” tekintünk rá, akkor egy hihetetlenül gyönyörű természetfilm olyan szépségekkel, amelyek láttán megdobban az ember szíve, és semmi mást nem kíván, csak hogy ezt egyszer ő is láthassa élőben.

Hol találod meg? A dokumentumfilm fent van a Netflix kínálatában (az angol verzióban).

 

Út egy új élethez a vadonon át

Aki ismeri Chris McCandless történetét Jon Krakauer Út a vadonba című könyvéből vagy az abból készült filmből, az pontosan tudja, hogy milyen messzire – konkrétan az alaszkai vadonig – vihet valakit a meggyőződése, a legmélyebb önismeret iránti vágya és a kíváncsisága, és hogy ez az út milyen tragikusan is végződhet. Ellentétben McCandless sztorijával, Cheryl Strayed története nem torkollik tragédiába: Strayed Vadon című önéletrajzi ihletésű regénye azt meséli el, hogy miután kicsúszott a lába alól a talaj és összeomlott az élete, a szex- és drogfüggőséggel küzdő nő miként talál ismét önmagára egy több mint 4000 kilométeres túra során. Cheryl a 4286 km hosszú Pacific Crest Trailen megy végig, ami az USA nyugati partján halad a kanadai határtól kezdve le egészen Mexikóig. A könyvből készült filmben Reese Witherspoon alakítja Cherylt, rendkívül odaadóan, ami nem is csoda, hiszen egyrészt Witherspoon kiváló színésznő, másrészt az első pillanattól kezdve szívügyének tekintette a film megszületését.

Hol találod meg? A HBO Go kínálatában.

 

Együtt, egymásért a Csendes-óceánon

4 nő, 1 evezős hajó, a kaliforniai San Francisco és az ausztrál Crains közti 8446 mérföldes, azaz majdnem 13 600 km-es távolság a Csendes-óceánon, 9 hónap. Kísérőhajó és szupporterek nélkül! Ez így nagyon tömör és száraz összefoglalása a Losing Sight of Shore című dokumentumfilmnek, de ha bármikor motivációs képsorokra lenne szükségem – mondjuk egy futóverseny holtpontjában vagy egy résztávos edzés alatt –, akkor ennek az alkotásnak a képsoraira fogok gondolni: arra, hogy mit jelent a bátorság, a kitartás, a harc, a határaink feszegetése, a fizikai és a mentális erő, a fent és a lent, a teljes kétségbeesés és a valódi, vegytiszta öröm. Persze, azt talán már mondanom sem kell, hogy a Losing Sight of Shore természetfilmnek sem utolsó!

Hol találod meg? A Netflixen (az angol verzióban).