Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

210 kilométert úszott 54 óra alatt a ráktúlélő Sarah Thomas

Facebook/Sarah Thomas- Open Water Marathon Swimmer | Kimerülten, de nem megtörten az 54 órás úszás után: Sarah Thomas szerint vasakarat és makacs elhatározás szükséges a sikerhez

Elképesztő teljesítményét a sorstársainak ajánlotta.

2017. november: Sarah Thomasnál, a coloradói nyílt vízi hosszútávúszónőnél diagnosztizálják a mellrák egy igen agresszív fajtáját. 2019. szeptember: Sarah Thomas világrekordot dönt, egymás után négyszer ússza át a La Manche csatornát, azaz tesz meg közel 210 km-t 54 óra alatt. Története egyrészt azt bizonyítja, hogy milyen csodákra képes a test, a lélek és az elme együttes munkája, valamint azt, hogy mekkora motivációs erő rejlik a sportban és az abban kitűzött célokban.

 

Betegség, kezelés, újrakezdés

Szűk két esztendő alatt a jelenleg 37 éves sportolónő élete alapjaiban ingott meg. A padlóról állt fel, és nyert! Habár nem klasszikus értelemben vett versenyen indult, a teljesítményét jogosan nevezhetjük igazi győzelemnek.

Sarah Thomas már több mint tizenkét éve komoly névnek számít a nyílt vízi úszás hosszútávúszásban. Csak néhány eredmény: ő volt az első úszó, aki oda-vissza átúszta a Tahoe tavat (22 óra 30 perc), de átszelte már a híres skóciai Ness-tavat (10 óra 52 perc) is. A La Manche csatornát pedig először 2012-ben hódította meg.

Amikor 2017-ben megállapították nála a mellrákot, Sarah akkor sem adta fel a sportolást. A kezeléssorozat közben – amely műtétet, sugárkezelést és kemoterápiát is magába foglalt –, Sarah, amikor csak képes volt rá és lehetett, úszott. Ahogy később fogalmazott: az úszás volt számára a betegséggel való megküzdés egyik legfontosabb eszköze. És persze szem előtt tartotta a nagy álmát, azaz hogy ő legyen az első ember, aki megállás nélkül egymás után négyszer átússza a La Manche csatornát.

Idén tavasszal, a kezelés befejezése után hét hónappal már újra a komoly sportcélokra koncentrált, amelyek mind egy-egy lépéssel közelebb vitték a szeptemberre tervezett céljához.

„Whoa. Ouch.”

Sok szív és emoji mellett ezt írta ki Sarah a közösségi oldalára a nagy úszás másnapján. Mindkettőt maximálisan megértjük, az eufóriát és a fájdalmat is. De is történt pontosan?

Fontos megjegyezni, hogy az úszónő eredetileg nem egy közel 210 km-es úszást tervezett, hanem nagyjából 130 km-re lőtte be a négyszeres átkelést. Az áramlatok és a hullámzás miatt lett végül a megtett táv az eredetileg elképzeltnél 80 kilométerrel több!

A feladatot több tényező is nehezítette: egyrészt útközben a nő arcát megcsípte egy medúza, de a legtöbb gondja a sós vízzel akadt. „Marta a torkomat, a számat, a nyelvemet, nagyon fájt” – nyilatkozta a BBC Newsnak az úszás után. Érdekes módon az, ami nekünk külső szemlélőként a leginkább elrettentő lehet, azaz a nagyon hideg víz, Sarah-nak nem okozott akkora problémát: „Nem volt annyira hideg, mint amilyenre számítottam, de azért eléggé hűvös volt. Az utolsó szakasz Franciaországból vissza Doverbe bizonyult a legnehezebbnek. Úgy éreztem, sosem lesz vége...” – mesélte.

A Sarah-t kísérő csapattól a BBC megtudta, hogy mit vett magához az úszónő az 54 óra során. Elektrolitokkal, fehérjével, koffeinnel felturbózott sportitalt fogyasztott. A kísérői – köztük az édesanyja – egy hajóval haladtak mellette, és 30 percenként juttatták el hozzá a kötélre erősített, sportitallal teli flaskát. Az anyukája, Becky a verseny után így nyilatkozott: „Sok útján vele tartottam már, de ez volt eddig messze a legijesztőbb”.

Sarah szeptember 17-én fejezte be a világraszóló rekordkísérletét a doveri partoknál. A boldog, de nagyon fáradt úszónő – ahogy ő fogalmazott: „kicsit rosszul vagyok” – a kihívás befejezése utáni percekben egy nagy zacskó csokigolyóból csipegetett, és ha kimerülten is, de próbálta fogadni a tiszteletére összegyűlt és igen szép kis tömeget alkotó emberek gratulációit.

Sarah Thomas a rekordját minden sorstársának, azaz a rák túlélőinek ajánlotta.

21,6 kg főtt tészta

A CEO magazin elvégzett egy rendkívül érdekes számítást: a termék, amiből Sarah félóránként 50 g-ot vett magához vízzel elkeverve (ez volt egy adag), szénhidrátbevitel szempontjából 200 g főtt tésztának vagy 430 g főtt burgonyának felel meg. Felszorozták ezt a mennyiséget az 54 órával, és kijött, hogy a rekordkísérlet alatt az úszónő 21,6 kg főtt tésztának vagy 46,4 kg főtt burgonyának megfelelő szénhidrátot vitt be a szervezetébe. Tekintve a zord körülményeket és a megtett 210 km-t, ezek a számok csak első olvasásra tűnnek soknak.

 

A cikkhez felhasznált források:
bbc.com
euronews.com