Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

2020: törölve – Sportolók az elhalasztott tokiói olimpiáról

2021-ben szurkolhatunk olimpikonjainknak...

„Az időpont változott, de a cél ugyanaz maradt!”

2020: törölve. Ez sajnos nem a legújabb hollywoodi szuperprodukció címe, hanem a valóság. Nem lesz koncert, nem lesz konferencia, de még csak el sem mehetünk a barátainkkal közösen túrázni, és nem borozunk együtt a gangon, legalábbis egy ideig. Ehelyett a „maradj otthon, nézzél tévét, töksötét vonatokat mutat minden csatorna, utas nincs egy se...” lép életbe. Elmarad az olimpia is.

 

Erőt adó mondatok

Szomorkodunk az elmaradt versenyeink és a kialakult helyzet miatt, de a mi a helyzet azokkal, akik az életüket, legalábbis ez elmúlt négy évüket az olimpiai felkészülésre tették fel? Összedőlt álmok, depresszió, világvége hangulat? Nem! Hemingway is megmondta, hogy a sport mindenre megtanít. Összegyűjtötten néhány magyar olimpikon nyilatkozatát az elmaradt olimpiával kapcsolatban. A sport jellemformáló hatása kétségtelen. Ezek a mondatok erőt adhatnak nekünk ahhoz, hogy átvészeljük ezt az időszakot, és hogy mi is tanuljunk meg emelt fővel veszíteni, és ha eljön az idő, becsületesen győzni.

 

Tóth Tamás – triatlon

Tokyo 2020 halasztva.

A bejelentés óta szinte folyamatosan telefonálok. Jön a kérdés: hogy vagyok, mi lesz most?

Minden halad a terv szerint. Holnap ugyanúgy kelek, mint ahogy ma keltem, ugyanolyan lendülettel és elszántsággal. Számomra az Olimpia nem a cél. A cél sokkal inkább az az út, ami odáig és ami majd a játékokon is túl is vezet. Az az út, ami már annyi élményt, barátot, boldog pillanatot adott. Amiért szívesen megyek le úszni hajnalban, amiért három futócipőt pakolok be, vagy amiért már az első fél órában azon gondolkozom, melyik kávézóban állunk meg a hosszú bringán. Az az út, ami már minden kontinensen vezetett. Az az út, ami elég valószínű, hogy már egész életemen keresztül vezet majd. Most az egyik verseny el lett halasztva. Egy kicsit máshova kell fókuszálni a figyelmünket. Egy kicsit máshol van ránk szükség.

Ami engem illet, igyekszem a lehető legjobban betölteni a rám ruházott szerepet, felelősséget a Nemzetközi Triatlon Szövetség elnökségében és versenyzői bizottságában. Igyekszem segíteni a Magyar Triatlon Szövetség munkáját. Végül, de közel sem utolsó sorban készenlétben várom a Magyar Honvédség rám háruló feladatait.”

 
Facebook/Tamas Toth

 

Kapás Bogi – úszás

„Az időpont változott, de a cél ugyanaz maradt! Tokió 2021, jövünk!

És az edzője, Wirth Balázs:

„Készültünk már erre a hírre. Nem úgy fogom fel, hogy Bogi a halasztással öregebb lesz, hanem úgy, hogy jobb lesz. A kettő nagyon nem ugyanaz. Bogi egyetértett velem – nyilatkozta az index.hu-nak. – És mivel csak két éve álltunk rá igazán a pillangóra, egészen biztos vagyok benne, hogy vannak még tartalékai. Ezt arra alapozom, hogy a második thaiföldi edzőtáborunk idején, március elején, jobb időket úszott, mint a tavalyi világbajnokág előtt, amelyiken nyert. Soha nem láttam még ilyen formában, és ezt a formát jövőre is fogjuk tudni hozni.”

 

Baji Balázs gátfutó

Balázs térdsérüléssel szenvedett, az év elején tért vissza a versenyek világába, igen feszes volt számára a kvalifikáció. „Az élet bizony kemény rendező, tele váratlan drámai fordulatokkal. Mi pedig álljuk a sarat és felnövünk a feladathoz. Irány Tokió 2021!” – írta Insta oldalán Baji Balázs

 
Instagram/ @balazs_baji

 

Kammerer Zoltán – kajak (42 évesen a 6. olimpiájára készült)

„Mindentől függetlenül ugyanolyan lelkesedéssel és alázattal készülök nap mint nap, mint tízévesen életem első versenyére – mondta a kajakozó az index.hu-nak. – Biztos vagyok benne, hogy idén is lesz lehetőségünk megmutatni a tudásunkat, de most türelemre és összefogásra van szükségünk nekünk is és mindenkinek a világon.”

Respect!