Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

10 dolog, amiben a futás megváltoztatja az életedet

Futásról Nőknek | A futásnak nagyon sok pozitív hatása van, ami sok esetben a teljes életvitelre hat

Futni érdemes.

Nagyon sok dolog van, amiért szeretjük a futást, minden nehézsége ellenére. Mert ne tagadjuk, hogy igenis a futásnak vannak nehéz pillanatai is. Ugyanakkor a nehézségekkel való megküzdés olyan fejlődést és örömöt ad, ami akár az önmagunkról alkotott képet is meg tudja változtatni. Személyes élményeinket szeretnénk megosztani veletek a futás kapcsán. A sor a végtelenségig folytatható, hiszen a sport, így a futás is sokféle élethelyzetben nyújt mankót vagy lesz egy egész életet átalakító folyamat mozgatója.

 

 1. Boldoggá tesz és büszkeséggel tölt el

  Bármi is legyen a célod a futással, ha futsz, tettél magadért valamit. Ettől pedig büszkébbnek és boldogabbnak érzed magad. Teljesen mindegy, hogy gyorsan futsz-e vagy lassan, hogy 3 km-nél tartasz vagy már a maratonnál, ebben a sportban mindig ott van a fejlődés lehetősége. Ha pedig nem a teljesítményed növelése motivál, akkor az a tény, hogy újra és újra leküzdöd az edzéssel járó kisebb-nagyobb nehézségeket, ez pedig örömmel és büszkeséggel tölt el.

 2. Rendszert visz a mindennapokba

  Aki kicsit szétszórtabb, esetleg hajlamos picit megcsúszni a dolgaival, annak a rendszeres futás segít legalább néhanapján keretekbe tenni az életét azáltal, hogy meg kell rá találni az időt és a helyet a család és a munka mellett. Akár komolyabb célokat dédelgetsz a futással kapcsolatban, legyen az mondjuk egy 5, 10, 21 vagy 42 km-es verseny teljesítése, akár „csak” örömfutó vagy, a futás, a sport mindenképpen rendszert visz a mindennapokba, és megadja számodra az énidődet.

 3. Formába hoz

  Növeli az állóképességet, alakítja a fizikumot, és a megfelelő táplálkozással kiegészítve karcsúsít is! Sokan pont az utóbbi miatt vágnak bele a futásba, aztán annyira megszeretik, hogy a fogyási cél másodlagossá válik. Talán az a legjobb benne, hogy miközben változik a tested, egyre jobban belejössz a futásba is – ez a kettő együtt pedig óriási önbizalomlöketet tud adni. Arról nem is beszélve, hogy a futás egészségesebbé és fittebbé tesz, ez pedig igazi kincs. 4. Segít kikecmeregni a gödörből

  Szerelmi bánat, veszteségek, családi vagy munkahelyi problémák esetén a futás az egyik legjobb kapaszkodó. A futás mindig ott van neked, ha baj van, kitisztítja a gondolataidat, energiát ad, talán még a szomorúságot is tompítja egy picit azáltal, hogy erősebbnek és magabiztosabbnak érzi magát tőle az ember. A problémákat nem oldja meg, de a futás öröme, valamint a futással kapcsolatban megfogalmazott célok mindenképpen elindítanak egy új úton, és képes lehetsz kimászni a legmélyebb gödörből is.

 5. Fejleszti az önismeretet

  A futás által pontosabb képet kaphatsz arról, hogy hogyan kezeled az életben felmerülő nehézségeket (gondolj csak egy résztávos edzésre vagy egy dombfutásra), hogy mennyire tudod megélni a szép pillanatokat, hogy mik a határaid, mik az erősségeid, mikben kell még fejlődnöd, mennyire tudsz megküzdeni a saját magad által állított korlátokkal (például: kifogások). A futás egy ösztönös terápia, amely a fizikai dolgok mellett lelki és mentális szinten is rengeteget tesz hozzá az életedhez.

 6. Kreatív gondolatokat hoz felszínre

  Egy munkahelyi vagy családi probléma esetén, amikor nem találjuk a megoldást, általában feszültnek érezzük magunkat. Bár nehéz, de mégis érdemes ilyenkor is elmenni futni. A monoton mozgás, valamint annak egyszerűsége segít lecsendesíteni az elmét, a bonyolultnak tűnő gondolatok hirtelen rendszerbe kerülnek, a lényegtelen elemek kiesnek a látótérből, és sokszor futás közben derül ki, hogy a helyzet talán nem is olyan reménytelen. Sok futó szokott beszámolni arról, hogy futás közben találnak rá a legjobb gondolatok vagy megoldások.

 7. Örök barométer: látod, hogy milyen állapotban vagy fizikálisan

  Aki hosszú éveken keresztül fut, az nagyon közeli kapcsolatba kerül a testével. Megtanulod, hogy hányadik kilométer után melegszel be, hogyan reagálnak az izmaid, ízületeid, a légzésed, a keringésed a tempóra, távra, emelkedőkre, lejtőkre... Az évek múlásával sokkal jobban látja és érzi a testi és teljesítménybeli változásokat az, aki rendszeresen sportol. Megnyugtatásul írjuk, hogy sok esetben ez a megállapítás általában úgy szól: „milyen jól bírom a velem egykorúakhoz képest”. :) Szóval a futás által nagyon jól érzed, hogy mire vagy még képes a múló évek ellenére is.

 8. A futás konzervál és fiatalon tart

  Valószínűleg futóként gyakran megkapod te is azt a visszajelzést, miután elárulod a korodat, hogy „sokkal fiatalabbnak gondoltalak”. A sport aktívan tart, és valljuk be, a futóversenyek vagy közösségi futások résztvevői saját korosztályuk aktív rétegeiből kerülnek ki. Tehát folyamatosan aktív, életvidám emberek között lehetsz, ez a pozitív attitűd pedig az arcunkon is átsugárzik.

 9. Megtanulsz önmagaddal lenni, önmagadra figyelni

  Nagyon kevés olyan helyzet van, amikor az ember valóban minőségi időt tud tölteni önmagával. Mikor valaki futni kezd, talán furcsának is hathat mentálisan az a helyzet, hogy hirtelen ott találja magát a saját gondolataival. Ezzel el is kezdődik egy önismereti út, amire mindenkinek szüksége van. Sokszor a munka és a család van előtérben, és igen, ezek valóban fontos dolgok, ugyanakkor önmagunkra is oda kell figyelni, a futás pedig egy kiváló keretet biztosít erre. Ha futó maradsz, nem csak fizikálisan, de lelki szinten is sokat lépsz majd előre. 10. Olyan helyekre jutsz el, ahová a világ legdrágább terepjáróival sem

  Egy kezdő futó számára szinte elképzelhetetlen, hogy valaki a saját lábait használja „járműként”. Pedig nincs is szükség sok futóévre ahhoz, hogy valaki nekivágjon az erdei ösvényeknek és a legszebb kilátkig felküzdje magát. Futva olyan pontjait lehet felfedezni az országnak, a környékbeli erdőknek, ahová csak a két lábával jut el az ember. A futók szebbnél szebb helyekről készítenek fotót, az útvonalak térképét meg is osztják egymással. Már csak azért is érdemes elkezdeni futni vagy túrázni, mert a természetben megélt pillanatok olyan energiákkal töltik fel az embert, mint semmi más.