Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Csernus Brigitta 27 óra 27 perc alatt, első női teljesítőként ment végig a 152km-es 7100m szinttel bíró Körön.

Csernus Brigitta korábban párban már teljesítette A Kör nevezetű terepfutó kihívást a Börzönyben. Most egyedül is nekivágott a távnak, és teljesítette azt.

MI A KÖR?

A Kör a Kismarosról könnyen megközelíthető Királyrétről indul, és oda is érkezik vissza. A rajt/cél helyszíne az időközben megszűnt Ákosvár Büfé előtti terület. A táv névlegesen 152 km, ezen a távon azonban a jelenleg elérhető mérési módszerekkel nem lehet pontos adatot kijelenteni, ráadásul a táv a folyamatos apróbb útvonalmódosítások miatt is változik. A futók által használt nyomkövető rendszerint 155-160 km között mér, a szervezők térképén a kezdetekben 152 km szerepelt, és a teljesítői érmen is ez az adat van feltüntetve. Az útvonal a szervezők honlapján megtalálható: az óramutató járásával megegyező irányban járja végig a teljes Börzsönyt, érintve a Magas-Börzsöny vulkanikus képződményeit, és a hegység peremén fekvő laposabb területeket is. A próbázó bejárja a Börzsöny legszebb részeit, a hatalmas bükkösöket, a patakokkal gazdagon átszőtt mély völgyeket, sziklás, köves bérceket. Néhány turistaházon kívül csupán a hajdanvolt fakitermelési, illetve bányászati munkák emlékei, felhagyott kisvasutak nyomai, a munkások pihenőhelyeinek a maradékai azok, amik megtörik a börzsönyi erdőtáj vadregényességét. Települést szinte sehol nem érint az útvonal, csak 25 km-nél megy át Márianosztrán, illetve 40 km-nél érinti Nagybörzsöny peremét. A futók végig jelzett ösvényeken haladnak. Az útvonal az eredeti tervek szerint sehol sem érinti önmagát, de ez a turistajelzések folyamatos változása miatt nem mindig fenntartható. Ugyanezen ok miatt az útvonalat 2016 nyarán megváltoztatták, kikerült a Kör egyik legnyugatibb csúcsa, a Nagy-Galla, és bekerült egy hurok a Kisirtás – Érsek tisztás közötti szakaszra. A Kör hossza ezzel jelenleg 149,5 km.

A Körön való indulás igen komoly fizikai és mentális felkészülést igényel, és a tapasztalt ultrafutóknak is komoly kihívás, még akkor is, ha túl vannak több, 100 km feletti teljesítésen, ezt a teljesítések alacsony száma bizonyítja, épp ezért a Kör minden teljesítőjének, illetve sikertelen próbázónak hatalmas élmény ezen a kihíváson részt venni.

EDDIGI TELJESÍTÉSEK ÉS PÁLYACSÚCSOK

A kb. 150 km a Börzsöny kemény vulkanikus hegyein nagy kihívás mindenkinek, a 30 órás szintidő pedig igencsak megrostálja az indulókat. A pályacsúcs ennek ellenére folyamatosan javul.

Barta László első idejét (28:45) néhány nappal később Márton Dániel egy emlékezetes esős teljesítésen több mint egy órával megjavította (27:23). Tavasszal Barta a második teljesítésén visszavette a pályacsúcsot Mártontól (25:22). Ezután az idő után természetesen a 24 órára kacsingatott az élmezőny. Gyurkó Péter egy feladott kísérlet után a második kísérleténél fél órára került az álomidőtől (24:33), majd 2014 őszén Nyakas Gábor kevéssel ugyan, de 24 órán belül ért körbe (23:51).

Nyakas rekordja közel két évig kitartott, ugyanis 2014. december elsején a hazai hegyeket és különösen a Börzsöny magasabban fekvő területeit olyan jégkár sújtotta, ami nemhogy a pályacsúcs megdöntését, de még a szintidőn belüli célbaérést is szinte lehetetlenné tette. Az ónos eső olyan vastag rétegben rakódott a 60-80 éves bükkfák ágaira, hogy azok nem bírták a terhelést, és tízezerszám dőltek ki.[2] A Kör útvonalából jó 20 kilométer vált járhatatlanná. Az erdészet csak 2016 nyarára tisztította meg az erdőt a kidőlt fáktól.

Az erdő megtisztítása után 2016 őszén két váci futó nagy reményekkel, komoly felkészülés után vágott neki a Börzsönynek. Jakus Béla és Veres Gábor 22 óra 10 perces idővel új pályacsúcsot állított fel.

A női pályacsúcsot az egyetlen női teljesítő, Csernus Brigitta tartja, első teljesítésekor 28:56-tal, 2017. március 11-től pedig 27 óra 27 perccel.