Futók nyári konyhája
Írj nekünk

3 gyümölcsös-édes reggeli, ami futóként a kedvenced lesz!

123RF | A barackos cobblert kétféleképp is elkészítheted - egyrészt a hagyományos módon, sütőben sütve, másrészt egy gyorsabb, egyszerűbb változatban, serpenyőben

Finom, gyors, egészséges – és zabpelyhes.

Gyümölcsök és zab: kétségkívül a futók egyik kedvenc ételpárosítása. Ha a napi edzéspenzumod előtt egy édes, energiát adó reggelire vágysz, vagy a délelőtti hosszú után feltöltenéd a szénhidrátraktáraidat, akkor próbáld ki az alábbi receptek egyikét!

Ez a hét nálunk a nyári gyümölcsös desszertek jegyében zajlik. Az alábbi fogások közül bármelyiket elkészítheted a kedvenc idénygyümölcseidből, mixeld bátran a fajtákat! 

Táplálkozástudományi szakértőnk, Csanaky Lilla a zabpehellyel kapcsolatban egy fontos dologra felhívja a figyelmet: mivel ez az élelmiszer igen magas rosttartalmú, akad, akinél futás előtt fogyasztva kellemetlenséget okoz. Ez nem általános jelenség, de aki még eddig nem próbálta, az ne egy verseny reggelén kísérletezzen vele.

 

Villámgyors őszibarackos cobbler

HOZZÁVALÓK (6 SZEMÉLYRE):

6 db érett őszibarack

4 evőkanál VARIOCOM KÓKUSZOLAJ

½ csésze zabpehelyliszt vagy mandulaliszt

1 teáskanál vaníliakivonat

a tálaláshoz natúr joghurt és XILIT 100% édesítőszer

Elkészítése:

A barackokat ízlés szerint hámozd meg, majd szeleteld fel. A Variocom kókuszolajat olvaszd meg egy serpenyőben, majd add hozzá a barackszeleteket, és párold nagyjából 5 percig, míg kissé megpuhulnak.

Keverd hozzá a lisztet és a vaníliaaromát, majd hagyd főni még 1-2 percig.

A joghurtot ízlés szerint édesítsd egy kevés XILIT 100% édesítőszerrel. (Akinél a xilit puffadást okoz, inkább pár csepp mézzel édesítse a joghurtot!)

Az elkészült édességet kanalazd tányérokra, csepegtesd meg a joghurttal, és már fogyaszthatod is!

Elkészítési idő: 20 perc

 

+1 recept: sütőben sütve

A cobbler hagyományosan sütőben sült édesség. Ha kicsit több időd van, mint 20 perc, akkor kipróbálhatod ezt a verziót is (szintén nagyjából 6 személyre szól a recept)!

A sütőt melegítsd elő 180 fokra, egy kb. 20 x 20 cm-es sütőformát vékonyan kenj ki zsiradékkal. 5-6 szem őszibarackot kockázz fel, majd egy tálban keverd össze 2 evőkanál kukoricakeményítővel, 1 evőkanál mandulakivonattal és kb. ½ teáskanál őrölt fahéjjal. Egy másik tálban keverj össze ¾ csésze zabpelyhet ¼ csésze teljes kiőrlésű liszttel, ½ teáskanál őrölt fahéjjal, valamint 2-2 evőkanál rizssziruppal és kókuszolajjal. A barackos alapot oszd el a sütőforma alján, majd kanalazd vagy kézzel morzsold rá a zabpelyhes masszát. Süsd 180 fokon kb. 35-45 percig, míg a zabpelyhes réteg szép aranybarnára nem sül a tetején. Tálalás előtt hagyd kihűlni.

 

 

 
Istock | Készítettél már gyümölcsös-morzsás sajttorta sütit? Ha még nem, mindenképpen próbáld ki!

Szedres-zabpelyhes reggeli „sajttorta süti”

Hozzávalók (1 adaghoz):

30 g zabpehely

2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt

½ teáskanál sütőpor

csipetnyi só

60 ml mandulatej (édesítetlen)

30 g light krémsajt

kb. 10-15 csepp EZERÉDES FOLYÉKONY ÉDESÍTŐSZER

½ teáskanál vaníliakivonat

kb. 40 g szeder (friss vagy mirelit)

1 teáskanál durvára tört teljes kiőrlésű, cukormentes keksz (elhagyható)

Elkészítése:

Egy szuflé- vagy ramekinformában keverd össze a zabpelyhet, a lisztet, a sütőport és a sót. Egy edényben dolgozd simára a nedves hozzávalókat, azaz a krémsajtot, a tejet, az Ezerédes folyékony édesítőszert és a vaníliakivonatot, majd öntsd hozzá a száraz hozzávalókhoz, és jól keverd össze.

A szederszemeket (ízlés szerint akár kisebb darabokra is vághatod) forgasd a tésztához, majd szórd meg az ételt a durvára tört keksszel. Süsd 175 fokon nagyjából 20 percig.

Elkészítési idő: 25 perc

 

Tippek:

• Az, hogy milyen gyümölcsből készíted ezt a finomságot, ízlés kérdése. Almával, alma-körte keverékével, barackkal, áfonyával, szilvával, eperrel és málnával is tökéletes, válaszd azt, aminek szezonja van épp!

• Folyékony édesítőszer helyett nyírfacukorral vagy mézzel is édesítheted a tésztát. Az eritrit nem jó ehhez a fogáshoz, mert 160 fok felett elveszti az édesítőerejét.

• A krémsajtot könnyebb lesz simára keverni a többi hozzávalóval, ha pár másodpercre beteszed előtte a mikróba „olvadni”.

 

 
123RF | Málna, banán, zabpehely: ez a trió minden sütiben verhetetlen!

Málnás-banános muffin

Hozzávalók (6 darabhoz):

1 db banán

1 db tojás

1 teáskanál vaníliakivonat

85 g VARIOCOM RIZSSZIRUP (vagy méz)

120 ml zsírszegény tej

140 g natúr görög joghurt

150 g zabpehely

1 teáskanál sütőpor

1 teáskanál őrölt fahéj

csipetnyi só

125 g málna (friss vagy mirelit)

Elkészítése:

A banánt pépesítsd egy villával. Keverd simára a tojással, a vaníliakivonattal, a Variocom rizssziruppal, a tejjel és a joghurttal. Utána szórd hozzá a zabpelyhet, a sütőport, a fahéjat és a sót, majd jól keverd össze.

Egy muffinforma mélyedéseibe helyezz kapszlikat (a fenti tésztamennyiségből kb. 6 db muffin lesz), majd töltsd meg a keverékkel. Oszd el a tésztán a málnaszemeket, majd süsd a sütit 180 fokon kb. 25-30 percig (tűpróbáig).

Elkészítési idő: 30-35 perc

 

Tippek:

• Ha belefér egy kicsit magasabb zsírtartalmú édesség is az étrendedbe, némelyik muffin tetejére gyümölcs helyett csokidarabkákat is tehetsz.

• A málna fanyarul édes ízéhez remekül illik a kókusz! A zabpehely mennyiségéből vegyél le kb. 1 evőkanálnyit, és helyettesítsd kókuszreszelékkel.