Futók nyári konyhája
Írj nekünk

Ribizlis túrószelet – szénhidrátban szegény, fehérjében gazdag

123RF | Ti is imádtátok a héten a könnyű ribizlis túrószeletet!

A fogyókúrás étrendbe is beilleszthető.

Egy kedves barátunktól kaptuk az eredeti receptet, amit aztán több helyen is átvariáltunk, hogy ne csak a szénhidrát-, de az energiatartalmánál fogva is beilleszthető legyen egy fogyni vágyó futó étrendjébe. A teljes adag kalóriatartalma kevesebb, mint 1400 kcal, 1 szeleté nagyjából 170 kcal körül van.

Mikor fogyaszd? Mivel magas fehérje-, de alacsony szénhidrát- és energiatartalmú fogás, ezért ideális egy erősítő edzést követően, vagy a futás utáni főétkezés desszertjeként, jutalom gyanánt.

 

Hozzávalók (8 szelethez):

3 db tojás

250 g zsírszegény túró

150 g zsírszegény joghurt

1 evőkanál kókusz- vagy napraforgóolaj

stevia

60 g zabpehelyliszt

55 g kókuszreszelék

½ tasak sütőpor

125 g ribizli (mirelit is lehet)

 

Elkészítése:

A sütőt melegítsd elő 180 fokra. A tojásokat kézi habverővel verd fel fel, majd keverd hozzá a joghurtot, a túrót és az olajat. Végül adj hozzá annyi steviát, amilyen édesre szeretnéd a sütit. A zabpehelylisztet keverd össze a sütőporral és a kókuszreszelékkel, majd adagonként dolgozd össze a nedves eleggyel.

Öntsd a tésztát 20 cm átmérőjű szilikonos piteformába (vagy sütőpapírral bélelt kis tepsibe), majd egyenletesen szórd rá a ribizlit (ha mirelitet használsz, nem kell felolvasztani). Süsd nagyjából 30-35 percig. Az sem baj, ha a közepe kicsikét nedves marad, ilyennek kell lennie. Tálalás előtt hagyd kihűlni.

Elkészítési idő: 45 perc

Tippek:

• Akár egy egész éjszakát is adatsz neki a hűtőben, a ribizlis túrósüti hidegen talán még finomabb, mint melegen.

• Itt az őszibarackszezon, ribizli helyett – vagy inkább mellett – próbáld ki a zamatos-édes barackkal is!