Futók nyári konyhája
Írj nekünk

Jutalom a futóedzés után: kék áfonyás-diós pite

Futásról Nőknek | Rusztikus küllem, tökéletes ízélmény: képzeld el, hogy például a hétvégi hosszúd után az áfonyás-diós pite lesz a jól megérdemelt "nyereményed"!

Ezért érdemes hajtani!

Engedjetek meg egy személyes történetet. A héten az egyik legrettegettebb edzésem egy résztávos dolog volt, tartottam tőle, tudtam, hogy nem lesz a kedvencem, hogy bele kell tennem apait-anyait, és hogy tuti ki fogok készülni a végére (dehát melyik résztáv után nem készül ki az ember, ugye...). Néha fura, hogy mi motiválja az embert, de a legnehezebb szakaszon engem azt tolt előre, hogy ha ebbe most belerakom minden erőmet, és tisztességgel végigcsinálom, akkor utána végre megeszem egy szeletet az áfonyás, teljes kiőrlésű liszttel készült sütiből. Nagyon egyszerűen elkészíthető, semmi macera, úgyhogy tényleg igazán "futóbarát" sütiről van szó.

 

Kék áfonyás-diós pite

Hozzávalók (16 szelethez / 28 cm átmérőjű formához):

3 db tojás

150 g kristálycukornak megfelelő édesítőszer (például XILIT 100% édesítőszer, ha nem érzékeny rá az emésztőrendszered)

175 g sovány natúr joghurt

100 g VARIOCOM kókuszolaj vagy sütőmargarin + forma kikenéséhez

1 db citrom lereszelt héja

pár csepp narancs-, rum- vagy vaníliaaroma ízlés szerint

200 g teljes kiőrlésű liszt

½ tasak sütőpor

1 mokkáskanál szódabikarbóna

50 g aprított dió

250-300 g kék áfonya (mirelit is lehet)

a tálaláshoz adagonként 1 teáskanál VARIOCOM diabetikus baracklekvár

Elkészítése:

A margarint olvaszd meg. A tojást keverd ki az édesítőszerrel, add hozzá a margarint és a joghurtot, majd a citromhéjat és az aromát. A liszttel keverd el a sütőporral és a szódabikarbónával, majd fokozatosan adagold a folyékony masszához. Végül forgasd hozzá a diót.

Egy 28 cm átmérőjű tortaformát vékonyan kenj ki margarinnal. Öntsd bele és simítsd el a tésztát, majd szórd rá egyenletesen az áfonyát (amennyiben mirelitet használsz, nem kell felengedni!)

Süsd kb. 35 percig 180 fokos sütőben, tűpróbával ellenőrizd, hogy megfelelően átsült-e.

Elkészítési idő: 45 perc

 

Tippek:

• Ez a sütemény friss és mirelit áfonyával egyaránt nagyon finom, mi mindkettővel kipróbáltuk. Még sok helyen kapható friss áfonya, de kísérletezhetsz vegyes bogyós gyümölcsökkel is! A mirelitet azért nem muszáj felengedni, mert sütés közben kiengedi magából a nedvességet, és ettől még jobb lesz a süti állaga.

• Az áfonyás piténk remekül eláll a hűtőben, ezért nyugodtan elkészíthető belőle ez a kiadós 16 szeletes mennyiség. Tapasztalatból mondhatjuk: a süti két nap után is ugyanolyan finom, mint pár perccel azután, hogy elkészült. Sőt!