Futók nyári konyhája
Írj nekünk

5 gyümölcsös, krémes desszert az egészség jegyében

Istock | Az erdei gyümölcsös joghurtfagyi granolával tökéletes reggeli finomság lehet!

A joghurtfagyitól az édes „pizzán” át a vegán finomságokig.

Ezen a héten gyümölcsös desszertekkel készültünk édes szájú futótársainknak. Minden alkalommal azt tartottuk szem előtt, hogy egyszerűen elkészíthető, egészséges, finom és a sportos életmódba jól beilleszthető finomságokat ajánljunk. Az alábbi édességek mindegyike cukormentes, nem kell velük túl sokat bíbelődni, a legtöbbjük sütés nélkül készül, és amit sütni kell, azt is csak maximum 15 percig. Ráadásul vegán desszerteket is találsz köztük!

 

Erdei gyümölcsös joghurtfagyi házi granolával

Hozzávalók (6 személyre):

4 csésze vegyes erdei gyümölcs (lefagyasztva)

½ csésze kókusztej

145 g görög joghurt

2 evőkanál VARIOCOM RIZSSZIRUP (vagy méz)

6 evőkanál granola (a házi receptet lásd alább)

Elkészítése:

3 csészényi mirelit gyümölcsöt, a kókusztejet, a joghurtot és a Variocom rizsszirupot öntsd egy konyhai robotgépbe, majd dolgozd össze alaposan. Utána öntsd egy fagyasztóba tehető edénybe, fedd le, és helyezd a mélyhűtőbe 2 órára vagy annyi időre, hogy kellően megfagyjon, de azért még kissé selymesen puha állaga legyen.

6 desszertes pohárba rétegezd kedved szerinti sorrendben a granolát, a gyümölcsös joghurtfagyit és a maradék, kissé még dermedt erdei gyümölcsöt.

Elkészítési idő: 15 perc + hűtés

Tipp: 

• A granolát megvásárolhatod az élelmiszerüzletekben, de mivel sok fajta igen cukros, ezért sokkal jobb otthon elkészíteni. Az alapja sült zabpehely és olajos magvak, valamint aszalt gyümölcsök. Keverd össze a zabpelyhet és ízlés szerint durvára vágott csonthéjasokat (pl. dió, mogyoró, pisztácia, mandula), szórd sütőpapírral bélelt tepsire, majd csepegtesd meg olvasztott kókuszolajjal, illevte mézzel vagy rizs-, agave- vagy juharsziruppal. 180 fokos sütőben süsd aranyszínűre, majd keverd össze apróra vágott aszalt gyümölcsökkel. Ízesítheted többek között fahéjjal, vaníliával, szerecsendióval. Egy ínycsiklandó változat receptjét megtalálod itt!

 

 
123RF | A banános-görögdinnyés szorbet édességét egy kis mentával ellensúlyozhatod

Krémes dinnyeszorbet cukor nélkül

Hozzávalók (2 személyre):

1 csésze kis kockákra vágott görögdinnye (kimagozva)

1 db banán

½ teáskanál frissen facsart lime-lé

Elkészítése:

A dinnyekockákat és a meghámozott, feldarabolt banánt tedd a turmixgépbe, öntsd rá a lime-levet, majd dolgozd finoman krémes állagúvá a hozzávalókat.

A szorbetalapot öntsd egy mélyhűtőbe tehető formába, tedd a fagyasztóba, majd 1 óra hűtés után keverd át, hogy a jégkristályok összetörjenek. Ezután hűtsd még 3-4 órán át.

Elkészítési idő: 15 perc + hűtés

Tipp:

• Tálaláskor díszítsd friss mentalevéllel, amelynek frissítő íze remekül illik a banán és a dinnye édességéhez.

 

 
123RF | Mit szólnál edzés után egy szelet krémes-gyümölcsös „pizzához"?

Gyümölcsös „pizza”

Hozzávalók (8 szelethez):

2 csésze kesudió

1 ½ csésze zabpehelyliszt

csipetnyi só

1/3 csésze VARIOCOM RIZSSZIRUP

2 evőkanál mandulatej (vagy zsírszegény tej)

2 teáskanál vaníliaaroma

1 ½ csésze natúr joghurt

1 evőkanál light krémsajt

2 evőkanál méz

ízlés szerint friss gyümölcsök, például őszibarack, sárgabarack, áfonya, szeder, kivi, alma stb.

frissen reszelt citromhéj a tálaláshoz

olajspray a tepsihez

Elkészítése:

A kesudiót szórd az aprítógépbe, és dolgozd morzsássá. Add hozzá a zabpehelylisztet, a sót, a Variocom rizsszirupot, a mandulatejet és 1 teáskanál vaníliaaromát, majd keverd addig, míg a tészta összeáll. Kanalazd ki és formázd cipóvá.

Egy nagy tepsit fújj be leheletvékonyan az olajspray-vel, tedd bele a tésztagombócot, majd szépen lapítgasd ki, és formázz belőle kerek (ál)pizzatésztalapot. Süsd 170 fokon 10-15 percig. Utána hagyd teljesen kihűlni, majd tedd a hűtőszekrénybe 30 percre.

Közben keverd simára a joghurtot a light krémsajttal, majd édesítsd a mézzel és a maradék vaníliaaromával. A kapott krémet kend el egyenletesen a sütialapon.

A gyümölcsöket vágd fel tetszőleges méretű darabkákra, majd oszd el az édes pizzádon. Tálaláskor szórd meg frissen reszelt citromhéjjal.

Elkészítési idő: 30 perc + hűtés

Vegán elkészítési mód:

Aki vegán étrendet követ, a krém elkészítésénél használjon vegán, növényi alapú joghurtot. Kapható például kókuszos vagy vaníliás változat, ami ehhez a recepthez különösen finom, ráadásul így még az édesítés, azaz a méz is kihagyható a krémből.

 

 
123RF | Akkor lesz igazán finom, ha a chiapuding egy éjszakát pihen a hűtőben

Vegán őszibarackos chiapuding

Hozzávalók (2 személyre):

1 csésze mandulatej vagy házi kesukrém (receptjét lásd alább)

¼ csésze chiamag

pár csepp vaníliakivonat vagy 1 késhegynyi vaníliavelő

édesítőszer ízlés szerint (pl. stevia, XILIT 100% édesítőszer, VARIOCOM RIZSSZIRUP stb.)

csipetnyi só

1 db érett őszibarack

Elkészítése:

Az őszibarack kivételével a többi hozzávalót öntsd egy shakerbe vagy jól lezárható edénybe, alaposan keverd össze, fedd le, majd egy éjszakára tedd be a hűtőbe.

Másnap reggel mosd meg és vágd kis kockákra az őszibarackot, majd forgasd az elkészült pudinghoz.

Elkészítési idő: 10 perc + hűtés

Így készül a kesukrém:

120 g kesudiót áztass be néhány órára, majd szűrd le, és hagyd teljesen megszáradni. Utána öntsd konyhai robotgépbe, adj hozzá ¾ csésze vizet, és mixelj belőle selymesen krémes elegyet.

Mivel a chiapuding hozzávalói között van édesítőszer, így a kesukrémbe nem kell tenned, de ha máshoz használnád, amihez édes ízű krémre van szükséged, akkor adj hozzá egy csipet steviát. Ízesítheted némi vaníliával is, és az édes ízek ellensúlyozására szórhatsz hozzá egy csipet sót is.

 

 
Istock | A kissé fanyar málna ellenállhatatlan párost alkot az édes brownie-val

Belül krémes, kívül ropogós reformbrownie málnával

Hozzávalók (9 szelethez):

45 g teljes kiőrlésű liszt

30 g keserű kakaópor

¼ teáskanál sütőpor

csipetnyi só

½ evőkanál VARIOCOM KÓKUSZOLAJ + a formához

1 db tojás

½ teáskanál vaníliakivonat

3 evőkanál natúr sovány joghurt

60 ml VARIOCOM RIZSSZIRUP

½ csésze málna

Elkészítése:

A sütőt melegítsd elő 150 fokra. Egy 15 x 15 cm-es sütőformát nagyon vékonyan kenj ki olajjal. Szitáld a lisztet és a kakaóport egy keverőtálba, add hozzá a sütőport és a sót. Egy másik tálban keverd össze a megolvasztott, szoba-hőmérsékletű Variocom kókuszolajat a tojással a vaníliakivonattal. Add hozzá a joghurtot és szirupot, majd keverd szép simára. A nedves elegyhez adagonként dolgozd hozzá a száraz hozzávalók keverékét, amíg jól el nem vegyülnek egymással. Végül forgasd hozzá a málna ¾ részét.

A tésztát öntsd az előkészített sütőformába, és simítsd el egy spatulával a tetejét. Helyezd rá a maradék málnaszemeket. Süsd a 150 fokos sütőben 12-16 percig. Miután kivetted a sütőből, hagyd a formában kihűlni. Az a legjobb, ha fogyasztás előtt áll néhány órát.

Elkészítési idő: 30 perc + hűtés

Tippek:

• Ha 12 percig sütöd a brownie-t, akkor lesz igazán krémes állaga belül. Amennyiben 16 percig, úgy kissé szilárdabb sütit fogsz kapni.

• Fontos, hogy pontosan mérd ki a lisztet és a kakaóport. Ha több liszt kerül bele, túl száraz lesz a süti (legalábbis egy klasszikus brownie-hoz képest), ha pedig több kakaópor, akkor kesernyésebb ízhatást kapsz.

• Rizsszirup helyett használhatsz agavé- vagy juharszirupot, esetleg mézet. FONTOS: inzulinrezisztencia és cukorbetegség esetén nem ajánlott a rizsszirup, mert nagy mennyiségű, gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaz. Ilyen esetekben inkább steviát, eritritet érdemes használni.