Futók nyári konyhája
Írj nekünk

5 ellenállhatatlan őszibarackos desszert

123RF | Könnyedén elkészítheted ezt az őszibarackos-áfonyás kevert sütit

Zabszelet? Morzsasüti? Jégkrém? Válogass!

Benne járunk az őszibarackszezonban, vétek lenne nem kihasználni! Futóként szeretjük az egyszerűen elkészíthető, egészséges és könnyű édességeket, amelyeket bátran beilleszthetünk az étrendünkbe. Ha neked is nagy kedvenced a zamatos őszibarack, ne habozz, próbáld ki az alábbi receptek bármelyikét, garantáltan nem fogsz csalódni. 

 

Őszibarackos-áfonyás kevert sütemény

Hozzávalók (8 szelethez):

1 1/3 csésze teljes kiőrlésű liszt

1/3 csésze kókuszvirágcukor (vagy ízlés szerint nyírfacukor) + a szóráshoz

1/3 csésze rizs- vagy agávé szirup

¼ csésze olíva- vagy napraforgóolaj

1-2 db őszibarack

½ csésze áfonya

½ csésze natúr joghurt (vegánoknak: édesítetlen szójajoghurt)

½ db citrom lereszelt héja

½ teáskanál almaecet

¼ teáskanál vaníliakivonat

1 teáskanál sütőpor

½ teáskanál szódabikarbóna

csipetnyi só

 

Elkészítése:

A sütőt melegítsd elő 180 fokra. Egy 18 cm átmérőjű kapcsos tortaformát bélelj ki sütőpapírral. A barackokat mosd meg, majd vágd gerezdekre. Szitáld egy keverőtálba a lisztet, majd add hozzá a sütőport és a szódabikarbónát. Egy másik edényben keverd össze alaposan a cukrot, a szirupot, az olajat, a joghurtot, a citromhéjat, az almaecetet, a vaníliakivonatot és a sót.

Adagonként dolgozd a lisztes keveréket a nedves masszához, és keverd simára. A tésztát öntsd az előkészített tortaformába. Szórd a tetejére az áfonyát, majd körkörösen rakd ki a barackgerezdekkel. Végül szórd meg némi kókuszvirágcukorral.

Süsd nagyjából 30-35 percig (tűpróbával ellenőrizd, hogy mikor jó). Ízlés szerint vaníliafagylalttal, növényi tejszínhabbal tálalhatod.

Elkészítési idő: kb. 50 perc

Tippek:

• Az áfonyát a tésztába is keverheted. Ebben az esetben a gyümölcs nedvessége kicsit szaftosabbá, zamatosabbá teszi a süteményt.

• Figyelem: a nyírfacukorra sokaknak érzékenyen reagál a gyomra. Ha te is közéjük tartozol, érdemes kipróbálnod a kókuszvirágcukrot, vagy steviával elkészíteni a sütit.

 

 
123RF | Érdemes otthon elkészíteni a garantáltan cukormentes, energiát adó zabszeletet

 

Barackos-mandulás zabszelet

Hozzávalók (12 szelethez):

280 g őszibarack (a meghámozott, feldarabolt mennyiség)

2 evőkanál méz vagy juhar- vagy rizsszirup

2 evőkanál chiamag

80 g zabpehely

130 g mandulaliszt

120 ml almapüré (édesítetlen)

75 g kókuszvirágcukor (vagy ennek megfelelő mennyiségű stevia)

1 evőkanál kókuszolaj

1 csipet só

 

Elkészítése:

A barackot és a szirupot tedd egy lábasba, majd melegítsd az edényt közepesen forróra. Párold a gyümölcsöt addig, míg kellően össze nem esik. Forralva, gyakorta megkevergetve főzd sűrűre a lekvárt, majd add hozzá a chiamagot, és főzd további 5 percig. Végül húzd le az edényt a tűzről, és hagyd kihűlni a lekvárt.

A sütőt melegítsd elő kb. 165 fokra. Egy 20 x 20 cm-es tepsit bélelj ki sütőpapírral. A mandulalisztet és a zabpelyhet szórd konyhai robotgépbe, és járasd addig a masinát, míg a zabpehely finomabbá nem törik. Add a keverékhez a többi hozzávalót, és 20-30 másodpercig dolgozd tovább a gépben a masszát, amíg ragadós tésztává nem áll össze az egész.

A tészta 2/3 részét kanalazd a tepsibe, és egy spatula segítségével szépen simítsd el, amennyire lehetséges, de nem kell tökéletesnek lennie. Aztán kanalazd rá a lekvárt, simítsd el (nem érjen ki a lekvárréteg teljesen a forma oldaláig!), végül jöhet rá a zabpelyhes massza maradéka, amit szintén egyenletesen oszlass el a spatulával.

Süsd 35-40 percig, míg aranybarna nem lesz, majd vedd ki a sütőből, és hagyd a formában hűlni 15 percig. Aztán emeld ki sütőpapírostul, és hagyd teljesen kihűlni. Egy éles késsel vágd ízlés szerinti nagyságú szeletekre.

Elkészítési idő: 60 perc

Tippek:

• Fogyasztásig tartsd légmentesen záródó dobozban, szobahőmérsékleten 5 napig eláll. Lefagyasztva 3 hónapig tárolhatod a mélyhűtőben.

• Sárgabarackkal vagy áfonyával elkészítve is nagyon finom, hamarosan pedig körtével is érdemes lesz kipróbálni!

 

 
123RF | A kókuszos-túrós-barackos palacsinta az egyik legjobb jutalom egy hosszú futóedzés vagy verseny után

 

Palacsinta kókuszos túrókrémmel és őszibarackkal

Hozzávalók (12 darabhoz):

2 db tojás

200 g teljes kiőrlésű liszt

300 ml zsírszegény tej vagy író vagy kókusztej

100 ml szénsavas ásványvíz

késhegynyi só

olaj a sütéshez

2 db érett őszibarack

250 g zsírszegény túró vagy ricotta

2-3 evőkanál zsírszegény joghurt

1-2 evőkanál kókuszreszelék

stevia, eritrit vagy más energiamentes édesítőszer

 

Elkészítése:

A tojást keverd össze a tejjel, az átszitált, sóval elkevert liszttel és az ásványvízzel. Tejszín sűrűségű masszát kell kapnod. 15 percig hagyd állni, amennyiben túlságosan besűrűsödik, hígítsd fel egy kevés ásványvízzel.

A palacsintasütőt forrósítsd fel, vékonyan kend ki olajjal, majd merőkanállal csurgass az edénybe egy adagnyi tésztát. (Nem szükséges minden egyes palacsinta előtt újraolajozni a serpenyőt, de az első darab előtt mindenképpen kell a zsiradék. Érdemes teflonbevonatú palacsintasütőt használni.) A palacsintát süsd meg mindkét oldaláról. Készítsd el így a maradék tésztát is.

A túrókrémhez a túrót villával keverd a lehető legsimábbra, majd add hozzá a joghurtot, a kókuszreszeléket és ízlés szerinti mennyiségű energiamentes édesítőszert. Alaposan dolgozd össze, végül forgasd hozzá a kis darabokra vágott barackot. Az elkészült tölteléket kanalazd a palacsintára, tekerd fel, és már fogyaszthatod is!

Elkészítési idő: 50 perc

 

 
123RF | A crumble, azaz morzsasüti nálunk természetesen zabpehelyből készül

 

Őszibarackos morzsasüti (crumble)

Hozzávalók (9 adaghoz):

4 db nagy őszibarack

2 evőkanál kukoricakeményítő

1 teáskanál mandulakivonat

1 teáskanál őrölt fahéj

75 g zabpehely

30 g teljes kiőrlésű liszt

2 evőkanál méz vagy rizs- vagy agávé szirup

2 evőkanál kókuszolaj + a tepsihez

 

Elkészítése:

A sütőt melegítsd elő 180 fokra. Egy 20 x 20 cm-es tepsit vékonyan kenj ki zsiradékkal. A barackot hámozd meg, darabold fel, majd tedd egy tálba. Keverd össze a kukoricakeményítővel, a mandulakivonattal és ¼ teáskanálnyi fahéjjal. Egy másik edényben keverd össze a zabpelyhet, a lisztet és a maradék fahéjat. Add hozzá a szirupot és a megolvasztott kókuszolajat, majd dolgozd össze az ujjaiddal (morzsás, darabosabb állagú elegyet fogsz kapni).

A barackot oszd el az előkészített tepsi alján, majd egyenletesen morzsold/szórd rá a tésztát. Süsd a desszertet 35-45 percig. Akkor jó, amikor a barack már folyósan bugyog, a zabpelyhes réteg pedig szép aranybarna színű. Fogyasztás előtt hagyd szobahőmérsékletűre hűlni, de a legfinomabb akkor lesz, ha kb. 2 órán át pihen.

Elkészítési idő: 60 perc

 

 
123RF | Az őszibarackos jégkrém szuper hűsítő finomság a forró napokra

 

Barackos pálcikás jégkrém

Hozzávalók (6 darabhoz):

2 csésze víz

2 db őszbarack

3 evőkanál méz

3 evőkanál frissen facsart narancslé

 

Elkészítése:

A barackokat magozd ki, a gyümölcshúst darabold fel, majd tedd turmixgépbe. Add hozzá a mézet, a citromlevet és a vizet, majd turmixold simává.

A kapott elegyet öntsd jégkrémformákban (ne töltsd tele teljesen a formát!), majd tedd a mélyhűtőbe 1 órára. Utána nyomj mindegyikbe 1-1 db pálcikát, majd helyezd vissza a mélyhűtőbe további 5-6 órára vagy egy teljes éjszakára.

Elkészítési idő: 10 perc + hűtés

Tippek:

• A víz egy részét lecserélheted frissen facsart narancslére, vagy esetleg, ha olyan az alkalom, akkor könnyű rozéra.

• Aki szereti, tovább ízesítheti némi vaníliakivonattal.

• Az édes barack és a fanyar málna remekül illenek egymáshoz: a összeturmixolt elegybe félbe-negyedbe vágott málnadarabkákat tehetsz, így még frissítőbb és különlegesebb lesz a végeredmény.