Gyümölcsös édességek futóknak
Írj nekünk

Körtés-ricottás morzsasüti csokival

Istock | A körtés-ricottás morzsasüti már a kora őszt idézi

Olasz módra.

Az olaszok híres morzsatortája, a Sbriciolata ihlette az alábbi receptet. Tartalmas, laktató sütemény, egy szelet bőven elég belőle mondjuk ebédre, egy könnyű, zöldséges-csirkés leves után. 

 

Körtés-ricottás morzsasüti csokival

Hozzávalók (16 szelethez):

110 g sótlan vaj vagy kókuszzsír

70 g por alakú cukorhelyettesítő (vagy porcukor)

1 teáskanál vaníliakivonat

1 db tojás

1 teáskanál sütőpor

250 g fehér tönkölyliszt vagy durumliszt

A töltetlékhez:

400 g ricotta

70+10 g por alakú cukorhelyettesítő (vagy porcukor)

1 db vaníliarúd kikapart magjai

70 g apróra darabolt magas kakaótartalmú étcsokoládé

3 db körte

1 teáskanál citromlé

 

Elkészítése:

A töltelékhez a körtét hámozd meg, majd vágd kis kockákra. Egy kis mennyiséget „csípj le” a vajból vagy a kókuszzsírból, teflonserpenyőben hevítsd fel, majd szórd rá a körtét, öntsd rá a citromlevet és kb. 10 g cukorhelyettesítőt vagy porcukrot. Párold mérsékelt lángon kb. 7-8 percig, míg a körtedarabkák megpuhulnak, aztán tedd félre hűlni.

A sütőt melegítsd elő 180 fokra. A tésztához egy keverőtálban elegyítsd a cukorpótlót (vagy a porcukrot), a lisztet, a sütőport, a vajat vagy kókuszzsírt, a vaníliakivonatot és a tojást, majd a kezeddel dolgozd morzsalékos tésztává. Egy másik edényben keverd össze a ricottát a 70 g cukorhelyettesítővel, a vaníliamagvakkal, a csokidarabokkal és a megpárolt körtekockákkal.

Egy 22 cm átmérőjű kerek pite- vagy tortaformát bélelj ki sütőpapírral. Öntsd rá a morzsatészta fele mennyiségét, és oszd el, nyomkodd le egyenletesen, hogy teljesen kitöltse a tortaforma alját. Kanalazd rá a körtés-csokis ricottát, simítsd el, végül oszd el a tetején a maradék morzsatésztát.

Süsd 35 percig, majd vedd ki a sütőből, és hagyd a formában szobahőmérsékletűre hűlni.

Elkészítési idő: 45 perc

 

Tippek:

  • Készítheted úgy is a süteményt, hogy az alja is csokis, pontosabban kakaós legyen. Amikor kettészeded a morzsalékos tésztát, az egyik feléhez adj hozzá 1 evőkanál kakaóport. Ez legyen a sütemény alsó rétege.
  • Ha nem kapsz ricottát, kipróbálhatod a süteményt zsírszegény túróval is.