Az almás-sárgarépás muffin ízesítése a gyömbérrel, dióval, fahéjjal már egy melegebb, ősziesebb ízvilágot közvetít. A sütemény teljes kiőrlésű lisztből készül, édesítőt csak 5 evőkanálnyi juharszirupot tartalmaz. Nagyon fontos, hogy az aszalt áfonyából ne a cukrozott/kandírozott verziót, hanem a natúr változatot válaszd, ahogy az almapüréből is keresd a hozzáadott cukor nélküli terméket.
Aki vegán étrendet visz, az bizonyára tudja, hogy mit jelent a flex egg, azaz a „lenmagtojás”, ami a tojás helyettesítésére szolgál a süteményekben. A receptben is leírt 1 evőkanál őrölt lenmag + 2,5-3 evőkanál víz keveréke nagyjából 1 db tojás helyettesítésére szolgál.
Ha nem vagy vegán, a lenmagtojás helyett készítheted 1 db tojással, a juharszirup helyett pedig használhatsz mézet.
Almás-sárgarépás muffin
Hozzávalók (kb. 10 darabhoz):
1 evőkanál őrölt lenmag
2,5-3 evőkanál víz
6 evőkanál cukormentes almapüré
½ bögre cukormentes mandulaital
5 evőkanál juharszirup
1,5 bögre* durumliszt vagy teljes kiőrlésű liszt
2 teáskanál sütőpor
½ teáskanál só
1 teáskanál őrölt fahéj
¼-¼ teáskanál őrölt gyömbér és szegfűszeg
½ bögre reszelt alma (nyomkodd ki és fogd fel a levét!)
½ bögre reszelt sárgarépa
¼ bögre natúr aszalt vörös áfonya
2 evőkanál pirított dió
(*Hagyományos, 2,5 dl-es bögre)
Elkészítése:
A sütőt melegítsd elő 190 fokra. Egy muffinforma mélyedéseit béleld ki papírkapszlikkal. Az őrölt lenmagot keverd össze a vízzel, és hagyd állni 10-15 percig.
Egy keverőtálban dolgozd össze a száraz hozzávalókat, azaz a lisztet, a sütőport, a sót és a fűszereket. Egy másik edényben keverd össze az almapürét, a lenmagtojást, a mandulaitalt, a juharszirupot, majd forgasd hozzá a kinyomkodott reszelt almát, valamint a reszelt sárgarépát, majd az aszalt áfonyát és a pirított diót.
A tésztát oszd el a muffinforma mélyedéseiben, majd süsd a sütiket kb. 15-20 percig, tűpróbáig! Kicsit hagyd kihűlni a muffinokat a formában, mielőtt kiemeled.
Elkészítési idő: 40 perc