Gyümölcsös édességek futóknak
Írj nekünk

3 egyszerű és tápláló comfort food

Istock | Zabpelyhes morzsával töltött sült körte

Jóleső, finom és egészséges édes fogások a mindennapokra.

A comfort food jelentését nem könnyű meghatározni, de nagyjából valami olyasmiről van szó, hogy az adott étel jóleső, ismerős, netán nosztalgikus érzéseket kelt bennünk. Három olyan nagyon egyszerűen elkészíthető, gyümölcsös édességgel készültünk, aminek a melegsége, az ízvilága ezt a „komfortot” biztosítja, ráadásul az egészséges étrendbe is beleférnek.

 

Fűszeres párolt alma

Tudtad, hogy a kutatások szerint az alma fogyasztása a benne lévő élelmi rostoknak köszönhetően segíthet csökkenteni többek között a szívbetegségek és a diabétesz kialakulásának kockázatát is? Ráadásul ha az almát vagy az alábbi párolt almát olyan élelmiszerekkel párosítod, mint az egészséges zsírokban gazdag natúr mogyoró- vagy mandulavaj és/vagy a fehérjével teli görög joghurt, illetve a lassú felszívódású szénhidrátot tartalmazó zabpehely, még egészségesebb fogást kapsz.

 
Istock
|
Fogyaszthatod önmagában, fagyival, kevert süteményekre kanalazva, sőt, akár még a zabkásádat is feldobhatod vele

 

Hozzávalók (4 adaghoz):

4 db nagy alma

½ teáskanál frissen reszelt gyömbér

1 teáskanál őrölt fahéj

½ teáskanál őrölt kardamom

2-4 szem szegfűszeg

½ teáskanál tengeri só

80 ml víz

 

Elkészítése:

Az almákat szeld félbe, vágd ki a magházat, majd darabold fel a gyümölcshúst.

Az összes hozzávalót tedd egy serpenyőben, és mérsékelt hőfokon, lefedve párold 5-8 percig.

Ezután vedd le a fedőt, és párold további 10-15 percig, attól függően, hogy milyen puhára szeretnéd az almát. Ha szükséges, adj hozzá még egy kevés vizet.

Légmentesen záródó üvegben 1 hétig eláll.

Elkészítési idő: 30 perc

 

Zabpehellyel töltött sült körte

Az ősz egyik kedvenc gyümölcsét párosítjuk a futók nagy kedvencével, a zabpehellyel, illetve a zabpehelyliszttel. Egy kis „előkarácsonyi hangulatot” adunk neki a mézeskalács-fűszerkeverékkel, de még a nyarat idézve feldobhatjuk személyenként 1-1 evőkanálnyi vaníliafagyival.

 
Istock
|
A zabpelyhes morzsával sült körtéhez friss bogyós gyümölcsöt is adhatsz

 

Hozzávalók (8 adaghoz):

4 db érett körte

45 g zabpehelyliszt

25 g kókuszvirágcukor (vagy nyírfacukor)

50 g kókuszzsír

½ teáskanál vaníliakivonat

45 g zabpehely

1 marék darabolt dió

1 teáskanál őrölt fahéj

½ teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék ízlés szerint

csipetnyi só

 

Elkészítése:

A sütőt melegítsd elő 175 fokra. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral vagy fújd be olajspray-vel.

A körtéket vágd félbe, és egy kis késsel óvatosan vájd ki a magházat, és formázz egy kis mélyedést a tölteléknek. A gyümölcsöket tedd az előkészített tepsire.

A zabpehelylisztet, a cukrot öntsd egy konyhai robotgépbe. Add hozzá a kókuszzsírt és a vaníliakivonatot, és járasd addig a gépet, amíg morzsalékos állagú nem lesz a keverék. Ekkor add hozzá a zabpelyhet, a diót, a fűszereket, és keverd a géppel még kb. 20 másodpercig, vagy amíg kicsit össze nem áll.

Oszd el a zabpelyhes keveréket a fél körtékbe vájt mélyedésekben, majd süsd 30-35 percig (akkor jó, ha a körte már puha, ezt villával ellenőrizheted).

Elkészítési idő: 55 perc

Tipp:

Vaníliafagyit, joghurtot vagy kókuszkrémet is kínálhatsz hozzá.

 

Sárgadinnyeleves

És végül egy igazi nyárzáró fogás az édes, lédús sárgadinnyéből. E gyümölcs víztartalma 90%, emellett gazdag rostokban – így segít csökkenteni az étvágyat. Emellett gazdag A-vitaminban, amely a kutatások szerint hozzájárul az immunrendszer egészségének megőrzésében. Az alábbi recept a comfort food királynőjétől, Martha Stewarttól származik, aki a sárgadinnyelevest egy igazán érdekes kísérővel, házi készítésű tárkonysziruppal tálalta. Utóbbi természetesen cukorból készül, és nélküle is ínycsiklandó a leves, de azért közreadjuk a tárkonyszirup receptjét is az érdekesség kedvéért.

 
Istock
|
A sárgadinnye-krémleves gyorsan elkészül, de akkor az igazi, ha adsz neki egy órát a hűtőben

 

Hozzávalók (6 személyre):

1 db nagy, érett sárgadinnye

60 g görög joghurt

2 evőkanál méz

4 teáskanál frissen facsart citromlé

csipetnyi só

 

Elkészítése:

A sárgadinnye húst kockázd fel, majd turmixszal pürésítsd. Add hozzá a mézet, a tejfölt, a citromlét és a sót, majd turmixold simára. Ha a lehető legkrémesebb állagot szeretnéd elérni, szűrd át egy szitán, majd tedd a hűtőbe 1 órára. Tálaláskor ízlés szerint csepegtess rá tárkonyszirupot.

Elkészítési idő: 15 perc + hűtés

 

Így készül a tárkonyszirup:

4 ág tárkony leveleit vágd apróra. 150 g cukrot kevergetve forralj fel 175 ml vízzel, míg a cukor teljesen fel nem oldódik. Forrald addig, míg a szirup nagyjából 2/3 bögrényi mennyiségére sűrűsödik (kb. 7 perc). Vedd le a tűzről, és add hozzá az apróra vágott tárkonyt, majd tedd a hűtőbe 1 órára. Utána dolgozd simára a citromlével, és tartsd a hűtőben felhasználásig.

 

EZT IS ÉRDEMES KIPRÓBÁLNOD:

3 banános-zabpelyhes édes reggeli

5 könnyű, tejmentes gyümölcsfagyi

3 könnyű muffinrecept az egészséges táplálkozás jegyében