Futók nyári konyhája
Írj nekünk

Pesztós-citromos rák saslik

Futók nyári konyhája - 123RF | A garnélarák grillen isteni finom. Gyorsan megsül, és ha nincs kültéri grilled, akkor elektromos grillen, serpenyőben vagy a sütőben is elkészítheted. Amiért még imádni lehet, hogy gyorsan elkészül!

20 perc alatt el is készül.

Kevés hozzávaló, könnyű és izgalmas fogás, gyors elkészítés. Ne ijedj meg a garnélaráktól, mert hihetetlenül egyszerű az elkészítése, a beszerzése sem bonyolult. Ma már szinte minden hipermarketben kapni fagyasztott garnélát, tehát ha most azért fogod a fejed, hogy már megint milyen hozzávalókat ajánlunk neked, akkor hangsúlyozzuk: a garnéla beszerzése nem lehet gond. A garnéla fagyasztva szürkés fehér színű, csak sütés hatására nyeri el a meseszép, narancsos-korallos színt. Tehát hogyan is készítsd ezt a garnélás-citromos saslikot? Íme!

 

Hozzávalók (4 személyre):

500 g garnélarák (legalább ujjnyi méretűeket érdemes vásárolni)

3 db biocitrom (vékonyra szeletelve)

extra szűz olívaolaj

bors

1 kis üveg pesztó (mi a bazsalikomos verziót ajánljuk)

8 db fából készült saslikpálca

 

A saslikpálcákat áztasd be vízbe, hogy a kerti grillen ne gyulladjon meg. Ha nem bízol a fapálcikában, akkor használj fémből készült nyársakat. A garnélát vedd elő a fagyasztóból és hagyd kiolvadni.

Mosd meg a biocitromot, aztán vékonyan szeleteld fel. Vedd ki a vízből a saslikpálcákat, töröld le, és kezdd el felszúrni az alkatrészeket a következő sorrendben: garnélarák, citrom, garnélarák, citrom és így tovább.

Az elkészült nyársakat kend át olívaolajjal, sózd és borzod meg a rákokat. Izzó parázs felett süsd meg a nyársakat, közben rendszeresen forgasd, hogy mindenhol érje a hő a rákokat. Nagyjából 4-5 perc alatt elkészül ez a finom, könnyű fogás, mivel a rák gyorsan átsül.

A frissen sült nyársakat kend át bazsalikomos pestóval. Gyümölcsös vagy zöldséges körettel, esetleg kuszkusszal is fogyaszthatod.

Elkészítési idő: 15 perc 

Tipp:

• A hozzávalóknál azért ajánlottuk a biocitromot, mert ennél a sasliknál a citrom héját nem távolítjuk el. A nem bio termékeket a minőség megőrzése érdekében gombaölőkkel és növényvédőkkel kezelik, és nem jó, ha ezek az emberi szervezetbe kerülnek, ráadásul ezek eltávolítása még a habzó lemosást követően sem biztos. Ha mégis a nem bio változatnál és a mosásnál maradsz, akkor áztasd a héjas citromot almaecetbe 2 percre, majd habzó mosással, dörzsöléssel mosd át a gyümölcsöt. Ha bio verziót választasz, akkor egy normál mosás elegendő lesz.