Futók nyári konyhája
Írj nekünk

Könnyű kétfogásos: teriyaki csirke saslik káposztasalátával

Futók nyári konyhája - Istock | Ez a fogás diétába remekül illeszkedik, ha ananászt is teszel a nyársra, már a szénhidrát feltöltést is megoldhatod.

Ananásszal is dúsíthatod a saslikot!

Gyorsan elkészíthető, alakkímélő és belefér akár a fogyókúrás étrendbe is. A húsnyársat grillen vagy grillserpenyőben is elkészítheted, a pácnak köszönhetően finom szaftos marad a csirkemell. A coleslaw hagyományos majonézes-tejfölös alapreceptjén kicsit változtattunk, hogy azok is bátran fogyaszthassák, akik odafigyelnek a testsúlyukra és a zsírbevitelre.

Mikor fogyaszd? „Erősítő edzés után szuper választás, mert sok fehérjét tartalmaz, és aránylag kevés szénhidrátot. De ez a kis mennyiségű szénhidrát segíti a fehérje felszívódását! Ha ananászt is teszel a nyársra, akkor több lesz a fogásban a gyorsan felszívódó szénhidrát, azaz alkalmasabb lesz futás utáni visszatöltésre. De aki szigorúan fogyókúrázik, az inkább hagyja ki a receptből az ananászt” – mondja táplálkozástudományi szakértőnk, Csanaky Lilla.

 

Teriyaki csirkenyárs nyári zöldségekkel

Hozzávalók (6 személyre):

400 g csirkemellfilé

50 ml szójaszósz

50 ml méz

2 evőkanál szezámmag

néhány szál újhagyma

1 db cukkini

100 g gomba

olívaolaj

frissen őrölt bors

ízlés szerint néhány kocka ananász (friss vagy hozzáadott cukor nélküli konzerv)

 

Elkészítése:

A csirkemellet mosd meg, és vágd nagyobb falatnyi, kb. 2-2,5 cm-es darabokra. Egy nagyobb tálban keverd össze a szójaszósz, a mézet, a szezámmagot és a felaprított újhagymát.

Keverd a húsdarabokat a pácba, és két órára tedd be a hűtőszekrénybe.

A cukkinit és a gombát mosd meg, szárogasd meg, vágd falatnyi darabokra, majd csepegtesd meg kevés olívaolajjal, és sózd, borsozd meg ízlés szerint.

6 db nyárson oszd el a pácolt csirkefalatokat, a zöldségdarabokat és az ananászkockákat. Forró grillen süsd oldalanként kb. 3-4 percig, míg a csirke át nem sül és a zöldségek szépen meg nem pirulnak. Kínáld a coleslaw salátával (receptet lásd alább)!

Elkészítési idő: 30 perc + pácolás

Tippek:

• A cukkini és a gomba mellé további zöldségféléket, például feldarabolt kaliforniai paprikát és padlizsánt, valamint koktélparadicsomot is tűzhetsz a nyársakra.

• Ha kicsit szaftosabb húst szeretnél, válaszd a csirkemell helyett a bőr nélküli, kicsontozott csirkecombot.

 

Amerikai káposztasaláta (coleslaw), zsírszegény változat

 
Futók nyári konyhája - Istock
|
Csupa zöldség, csupa frissesség - a káposztasaláta szuper kísérője a húsos ételeknek, de önmagában, diétában is remek választás.

 

Hozzávalók (6 személyre):

kb. 400 g fehér és lila káposzta vegyesen

2 db sárgarépa

½ fej vöröshagyma

¾ csésze natúr görög joghurt

2 teáskanál fehérborecet

2 teáskanál frissen facsart citromlé

1 EVŐKANÁL VARICOM RIZSSZIRUP

½ teáskanál só

frissen őrölt fekete bors

 

Elkészítése:

A fehér és lilakáposztát szedd leveleire, most meg, majd vagdald össze. A sárgarépát hámozd meg, majd nagylyukú reszelőn reszeld le.

A joghurot keverd össze a mézzel, a borecettel, a citromlével, a Varicom rizssziruppal, a sóval és ízlés szerinti mennyiségű borssal. A zöldségeket forgasd a dresszinghez, majd tedd a salátát a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.

Tálalás előtt jól keverd át újra.

Elkészítési idő: 20 perc

Tippek:

• Ha nincs időd vagy kedved bíbelődni a zöldségek aprításával, lehet kapni coleslaw-hoz való zöldségkeveréket káposztával, répával, ez is tökéletesen megfelel.

• Rizsszirup helyett használhatsz mézet vagy pár csepp mesterséges folyékony édesítőszert is.

• Az eredeti recept majonézzel, esetleg majonézzel és tejföllel készül, mi ezeket a hozzávalókat görög joghurtra cseréltük. Ennek a zsírtartalma kicsit magasabb, mint a sima joghurté, viszont még így is messze elmarad a majonéz és a tejföl zsírtartalmától. Ehhez a salátához a görög joghurt állaga szükséges, ezzel lesz a legfinomabb.