Futók nyári konyhája
Írj nekünk

Grillvacsora futóknak: főszerepben a fokhagymás-citromos pisztráng

Futók nyári konyhája - Istock | A pisztráng kellemes ízű, száraz hal, ami gyorsan elkészül és gyakorlatilag nem lehet elrontani. A gyomrodat sem terheli meg, könnyű fogás.

A nyári újburgonya-saláta csodás köret mellé.

Ha futottál vagy túráztál már a Szalajka völgyben vagy környékén, és szereted a halat, akkor biztos kóstoltad már a helyi pisztrángot. Utolérhetetlenül finom! Az alábbiakban mi is egy grillezett pisztráng receptjét ajánljuk, megspékelve egy könnyű, egészséges nyári újburgonya-salátával. Mivel a pisztráng viszonylag sovány húsú, a saláta pedig majonéz- és tejfölmentesen készül, a fogás belefér a fogyókúrás étrendbe is.

 

Citromos-fokhagymás grillezett pisztráng

Hozzávalók (4 személyre):

4 db konyhakész (kibelezett, megtisztított) egész pisztráng

4-8 gerezd fokhagyma

2 csokor petrezselyemzöld

olívaolaj

frissen őrölt bors

1-2 db biocitrom

Elkészítése:

A petrezselyemzöldet aprítsd finomra. A fokhagymát pucold meg, fokhagymanyomón nyomd át. ¼ – ½ csészényi olívaolajat keverj össze sóval, borssal, a petrezselyemzölddel (egy keveset tegyél félre a tálaláshoz) és a fokhagymával.

A citromot mosd meg majd szeleteld fel.

A konyhakész pisztrángot mosd meg és töröld szárazra. A belsejét és a külsejét is alaposan kend be a fűszeres olajjal, majd helyezz a belsejébe citromkarikákat. Tűzd össze a halat a hasi részénél hústűvel vagy fogvájóval, majd helyezd a hűtőbe néhány órára pácolódni.

Közben rakj tüzet a faszenes grillben, az a cél, hogy a parázs fehéren izzó legyen. A pisztrángokat csomagold alufóliába vagy sütőpapírba, majd mindkét oldaláról süsd át (látni fogod, hogy mikor barnul be az alufólia vagy a papír).

Ezután bontsd ki a csomagot, és süsd további kb. 4-5 percig a halat mindkét oldaláról, hogy szépen meggrilleződjön. Tálaláskor ízlés szerint szórd meg a félretett petrezselyemzölddel, valamint csepegtesd meg egy kis citromlével.

Elkészítési idő: 45 perc + pácolás

Tipp:

• Kínálhatod a halat vele sült újburgonyával, grillezett cukkinivel vagy nyári újburgonya-salátával (receptet lásd alább).

 

Nyári újburgonya-saláta

 
Futók nyári konyhája - Istock
|
Nyári újburgonya-saláta

 

Hozzávalók (4 személyre):

400 g újburgonya

1 db szárzeller

1 db piros kaliforniai paprika

1 fej lila hagyma vagy 3-4 szál újhagyma

1/2 csokor petrezselyemzöld

3-4 evőkanál görög joghurt

1 evőkanál mustár

ízlés szerint frissen facsart citromlé és méz

frissen őrölt bors

Elkészítése:

Az újhagymát most meg, majd dörgöld le a héját (meghámozni nem kell). Sós vízben főzd meg – figyelem, magas víztartalmánál fogva jóval hamarabb elkészült, mint a „sima” burgonya! Amikor a krumpli kihűlt, vágd falatnyi darabokra.

Míg a krumpli fő, a hagymát tisztítsd meg és karikázd fel. A paprikát mosd meg és szeleteld fel a húsát. A szárzellert vág vékonyabb karikákra.

A joghurtot keverd össze a mustárral, sózd, borsozd meg, és ízlés szerint adj hozzá pár csepp citromlevet és mézet. Végül keverd hozzá az apróra vágott petrezselyemzöldet is.

A zöldségeket forgasd össze, majd add hozzá a dresszinget. Tálalás előtt pár percre tedd a hűtőbe, hogy az ízek kicsit összeérjenek.

Elkészítési idő: 30 perc

Tippek:

• Ha szereted az erőteljes ízű salátákat, retket, metélőhagymát, sőt, egy kis csilipaprikát is tehetsz a fogásba. De a hal mellé válaszd a könnyedebb ízeket, hogy a pisztráng érvényesüljön az étkezés során.

• A nyári burgonyasaláta tökéletes főfogás is lehet: adj hozzá 50 g csíkokra vágott sovány csirkemellsonkát vagy felkockázott főtt vagy grillezett csirkemellet, esetleg tofut.