Futók nyári konyhája
Írj nekünk

Grillezett tofu és zöldségek nyárson

Vegetáriánus

123RF | Magas fehérje-, alacsony szénhidrát- és kalóriatartalom: a grillezett tofu és zöldségek ideális fogás edzés után

Futóknak, fogyni vágyóknak, fogyni vágyó futóknak.

A fehérjében gazdag szójababsajtot sok vegetáriánus fogyasztja a húst helyettesítő alternatívaként. Az alábbi ízletes, zamatos fogás a vegetáriánusok és a vegánok kedvenc nyári kerti partis étele lehet. Aki vegánként nem fogyaszt gombát, hagyja ki nyugodtan a receptből, a házi barbecue szósz pedig juhar- vagy rizssziruppal is elkészíthető méz helyett.

Mikor fogyaszd? Magas fehérjetartalmú, alacsony kalória-, illetve szénhidráttartalmú fogás. Táplálkozástudományi szakértőnk, Csanaky Lilla javaslata szerint: ideális például egy erősítő edzés után, vagy ha a nyári időszakban inkább a versenysúlyod elérésére, mint az intenzív futóedzésekre fókuszálsz.

 

Hozzávalók (4-6 személyre):

180 g natúr tofu

2 db kis cukkini

1-1 piros és sárga kaliforniai paprika

1 fej lila hagyma

250 g koktélparadicsom

őrölt fekete bors

2 evőkanál szójaszósz

2 teáskanál házi barbecue szósz (receptet lásd keretes írásunkban)

2 teáskanál szezámmag

100 g kisebb szemű gomba

olívaolaj a grillhez

Elkészítése:

A tofut törölgesd meg papírtörlővel, aztán óvatosan nyomkodd ki belőle a felesleges folyadékot. Vágd nagyobb falatnyi kockákra, majd pácold be a szójaszószba.

Készítsd elő a zöldségeket: a hagymát hámozd meg, a paprikát csumázd ki, majd a cukkinivel együtt vágd mindegyiket nagyjából ugyanakkora, falatnyi darabokra.

A zöldségeket, a koktélparadicsomot, a megmosott, megtisztított gombafejeket és a tofukockákat tetszőleges sorrendben szúrd fel fém- vagy bambusz grillnyársra. Készítsd elő a grillt, olajozd be a grillrácsot, majd helyezd rá a nyársakat. Süsd körbe minden oldalukról néhány perc alatt: akkor jó, mikor a zöldségek puhára, de kissé még roppanósra pirulnak, a tofu aranybarnára sül, a paprika héja pedig elkezd sötétebbé válni.

A sütés legvégén sózd és borsozd meg a nyársakat, kenegesd meg őket kevés barbecue szósszal, végül hintsd meg szezámmaggal.

Elkészítési idő: 30 perc

Tipp:

• Még mutatósabb verzió: A tofukockákat – vagy ha grillsajttal készíted, akkor a sajtkockákat is – grillezés előtt cukkinicsíkokba csomagolhatod. Ilyen vékony szeletkéket zöldséghámozóval tudsz könnyedén levágni a zöldségből.

Hogy készül az egészséges házi barbecue szósz?

½ fej finomra vágott vöröshagymát dinsztelj üvegesre egy kevés olívaolajon. Adj hozzá 250 ml passzírozott paradicsomot, 1 gerezd áttört fokhagymát, 2 evőkanál paradicsompürét, 1 evőkanál mézet, 1,5 evőkanál balzsamecetet, ½ evőkanál Worchestershire szószt, majd sózd, borsozd ízlés szerint. Főzd nagyjából 10 percig, és már kész is! Tárold kis üvegekben, a hűtőszekrényben.

Tipp:

• Aki a pikánsabb ízeket szereti, feldobhatja egy kis csilipaprikával vagy Cayenne borssal!