Futók nyári konyhája
Írj nekünk

Francia lecsó bográcsban és grillen

123RF | Készítheted a magyaros, bográcsos verzióban, de próbáltad már grillezett zöldségekkel a lecsót?

Két egészséges, húsmentes, alakkímélő finomság.

Egy étel, amiben főszerepet kapnak a nyár kedvenc zöldségei, a cukkini, a paradicsom, a padlizsán és a paprika – ez a ratatouille. Az itthon francia lecsó néven is ismert, hagyományosan a zöldségeket külön készítik el hozzá, és csak a végén keverik össze/sütik össze. Most két egyszerű receptet adunk közre: az egyik a bográcsos ratatouille, a másik pedig a grillen készített változat.

Mikor fogyaszd? Bátran ehetik azok is, akik fogyókúráznak, hiszen kellemesen eltelít, viszont az energiatartalma egyáltalán nem magas. „Optimális lehet egy pihenőnapon, amikor kevesebb tápanyagra van szüksége a szervezetnek, és akkor is, ha vitamindús, antioxidánsokban gazdag, egészséges ételre vágysz" – mondja táplálkozástudományi szakértőnk, Csanaky Lilla.

 

 

Ratatouille bográcsban

Hozzávalók (4 személyre):

2 ek olívaolaj

1 db nagy fej lila hagyma

1-2 gerezd fokhagyma

2 db nagy padlizsán

2 db kaliforniai paprika

1 db hámozott-darabolt paradicsom (konzerv, 400 g)

frissen őrölt fekete bors

friss zöldfűszerek (ízlés szerint kakukkfű, majoránna, bazsalikom, oregánó, rozmaring)

ízlés szerint 1-2 ek morzsolt kecskesajt

Elkészítése:

A hagymát és a fokhagymát pucold meg, majd szeleteld apróra. A megmosott cukkinit és padlizsánt vágd nagyobb kockákra (aki nem szereti a padlizsán héját, nyugodtan pucolja meg felszeletelés előtt a zöldséget). A paprikákat vágd félbe, szedd ki a csumájukat, majd a húsukat kockázd fel.

Az olívaolajat hevítsd fel az edényben, majd szórd rá a lila hagymát. Dinszteld meg, majd add hozzá a cukkinit, a padlizsánt, a paprikát és a fokhagymát. Gyakori kevergetés mellett főzd 8-10 percig. Mivel a padlizsán magába szívja a nedvességet, ha szükséges, adj hozzá egy pici vizet. Ezután öntsd hozzá a paradicsomot a levével együtt, majd fűszerezd sóval, borssal és a zöldfűszerekkel. Fedd le az edényt, és párold az ételt nagyjából 30 percig, míg a zöldségek megpuhulnak.

Kínáld egy kevés morzsolt kecskesajttal és friss zöldfűszerekkel megszórva!

Elkészítési idő: kb. 50 perc

 

Tipp:

• A bográcsban készült ratatouille-t némi gombával is feldobhatod. A végén megszórhatod pirított fenyőmaggal, valamint megcsepegtetheted egy kis balzsamecettel.

• Ha több időd van, konzerv változat helyett készítheted friss paradicsomból: hámozd meg, vágd be kereszt alakban a héját, forrázd le, húzd le a héját, vágd ketté a paradicsomot, szedd ki a magjait, a húsát pedig kockázd fel. Ha friss paradicsomot használsz, kell az ételhez némi vízzel elkevert passzírozott paradicsom is.

• A francia lecsóhoz a mi hagyományos és kedvelt tv paprikánk nem jó, a vastagabb húsú, kissé édeskésebb kaliforniai paprika hozzá a megfelelő.

 

Grillen készült ratatouille

Hozzávalók (4-6 személyre):

¼ csésze + 2 evőkanál extra szűz olívaolaj

2 evőkanál balzsamecet

3 gerezd fokhagyma

1-1 evőkanál apróra vágott friss kakukkfű, majoránna és bazsalikom

3 db tojásparadicsom

2 db nagy cukkini

1 db padlizsán

1 db nagy vöröshagyma

1-1 db sárga és piros kaliforniai paprika

frissen őrölt fekete bors

Elkészítése:

A 2 evőkanál olívaolajat keverd össze a felaprított zöldfűszerekkel, az átnyomott fokhagymával és a balzsamecettel.

A paradicsomot vágd félbe, a cukkinit, a hagymát és a padlizsánt szeld kb. ½-1 cm vastag karikákra. A paprikákat vágd félbe, szedd ki a magházukat, majd vágd nagyobb darabokra a húsukat. Az előkészített zöldségeket helyezd egy grilltálcára, csurgasd rájuk az olívaolajat, majd szórd meg sóval és borssal. Kézzel forgasd össze, hogy az olaj és a fűszerek jól bevonják a zöldségeket. Készítsd elő a grillt, és amikor már megfelelő hőmérsékletű (közepesen forró), helyezd rá a zöldségdarabokat. Grillezd meg mindkét oldalukról a zöldségféléket (cukkini és padlizsán: kb. 3-3 perc, paradicsom és paprika: kb. 5-5 perc), majd tedd mindet egy fa vágódeszkára, és vágd kisebb darabokra.

A zöldségdarabokat szórd egy nagyobb tálba, majd keverd össze a korábban elkészített zöldfűszeres vinaigrette-tel. Még melegen tálald!

Elkészítési idő: kb. 30 perc

Tippek:

• Aki szereti, a végén adhat hozzá kimagozott, felkarikázott olajbogyót is.

• Önmagában is tökéletesen megállja a helyét könnyű vacsoraként, de grillezett sovány húsok mellé kiváló köret is lehet.