Futók nyári konyhája
Írj nekünk

Futóként ezt a könnyű grillmenüt imádni fogod!

Futók nyári konyhája - Istock | Grillezett halloumi sajt az egyik legjobban grillezhető sajtféle, és a zsírtartalma is alacsonyabb, mint a sajtok legtöbbjének.

Sajt, őszibarack, édesburgonya...

Ha nyár, akkor grill. Az alábbi könnyű menüt nem csak a kerti grillparti során készítheted el, hanem egy egyszerű grillserpenyőben is a konyhádban. Az édesszájú futótársainknak szívből ajánljuk a desszertet, mert egyszerűen fenséges, igazi nyári, zamatos édesség!

Mikor fogyaszd? Ezúttal is megkérdeztük táplálkozástudományi szakértőnket, Csanaky Lillát. A menüt futás után, vagy akár a hétvégi hosszú futások előtti napon is érdemes kipróbálni, hiszen szénhidrátfeltöltésnek kiváló, miközben nagyon egészséges is – a hallouminak például a legtöbb népszerű sajtféléhez képest jóval alacsonyabb a zsírtartalma.

 

Fűszeres grillezett halloumi sajt salátaágyon

Hozzávalók (4 személyre):

250 g halloumi grillsajt

2 ek olívaolaj

friss zöldfűszerek (bazsalikom, oregánó, petrezselyemzöld)

frissen őrölt fekete bors

1 db citrom

100 g madársaláta

250 g koktélparadicsom

Elkészítése:

A halloumi grillsajtot vágd fel 4-6 szeletre. Minden szeletet kenj be leheletvékonyan olívaolajjal (vagy épp csak egy picit csepegtesd meg), majd forgasd meg az apróra vágott zöldfűszerek keverékében. Végül ízlés szerint őrölj rá némi fekete borsot.

Húzd fa- vagy fémnyársra a sajtszeleteket, majd közepesen forró grillen vagy grillserpenyőben süsd oldalanként 2-3 percig. Végül, ha szereted, csepegtess rá némi frissen facsart citromlevet.

A maradék citromból és olívaolajból készíts dresszinget, ízlés szerint sózd, borsozd meg. A megmosott, lecsepegtetett madársalátát keverd össze a dresszinggel, majd forgasd össze a koktélparadicsommal. A grillezett sajtot tálald a salátaágyon, a héjában sült édesburgonyával körítve (receptet lásd alább).

Elkészítési idő: 15 perc

Tippek:

• A halloumi sajt ciprusról származik, eredetileg juh- és kecskesajtból készül, itthon gyakran tehéntejet is tesznek bele. Grillezéshez tökéletes az állaga! A natúr változat mellett ízesített variációkban (fűszeres, chilis) is kapható, de ha biztosra szeretnél menni, magad fűszerezed, például a fenti módon vagy egy kis chilis olívaolajjal.

• Ha a te ízlésedhez képest a halloumi kicsit túl sós, egyszerűen megoldhatod a dolgot: áztasd hideg vízbe 1-2 órára.

 

Héjában sült édesburgonya

 
Futók nyári konyhája - Istock
|
Szénhidrátfeltöltéshez remek választás a grillezett édesburgonya, amit fűszerekkel és natúr joghurttal ajánlunk.

 

Hozzávalók (6 személyre):

6 db közepes méretű édesburgonya (vagy 3 nagyobb db)

extra szűz olívaolaj

frissen őrölt bors

6 gerezd fokhagyma

300 g zsírszegény natúr joghurt

½ fej lila hagyma

1 db citrom

1-1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld, bazsalikom és menta

Elkészítése:

Az alaposan megmosott, átdörzsölt édesburgonyákat tedd egy-egy darab alufóliára. Csepegtesd meg olívaolajjal, sózd, borsozd meg, majd csomagold be az alufóliába. Tedd a grillrácsra, és süsd kb. 45-60 percig (ha sütőben készíted, akkor légkeverésesen 180 fokon, alsó-felső sütésnél 200 fokon, kb. 60-80 percig).

Közben a fokhagymagerezdeket tegyük egy kis darab fóliára, hintsd meg kevés olívaolajjal, csomagold be, és tedd fel a grillre kb. 15-20 percre, nagyjából ennyi idő alatt szépen megpuhul a belseje (sütőben is nagyjából ennyi idő kell hozzá). Közben a citrom levét facsard ki, a héját reszeld le. A megpucolt lila hagymát vágd a lehető legvékonyabb szeletekre, tedd egy kis üvegtálkába, majd csepegtesd meg némi frissen facsart citromlével és enyhén sózd meg.

A fokhagymát vedd le a grillről, és amíg kihűl, a maradék citromlevet öntsd egy tálba, és adj hozzá némi olívaolajat. Keverd hozzá a joghurtot. A fokhagyma héjából nyomd ki a megpuhult belsejét, majd keverd a joghurtos-citromos dresszinghez. Végül add hozzá az apróra vágott zöld fűszereket, a reszelt citromhéjat és ízlés szerint sót meg frissen őrölt borsot. A citromos hagymaszeletkéket kissé szárítsd meg, például egy konyhai papírtörlőn.

Amikor elkészültek a burgonyák, bontsd ki a csomagolásukat, hagyd egy kicsit hűlni, majd vágd fel a héjukat, és kanalazz rájuk a joghurtos-fűszeres dresszingből. Végül oszd el rajtuk a pácolt lila hagymát.

Elkészítési idő: 75 perc

Tipp:

• Ha a héjában sült burgonya mellé nem készítesz halloumit, érdemes megszórnod egy kevés morzsolt kecskesajttal is. Az édeskés burgonya és a sós kecskesajt tökéletes ízpárost alkotnak.

 

Grillezett fahéjas-szirupos őszibarack

 
Futók nyári konyhája - Istock
|
Ne legyünk álszentek, egy futó is szívesen nassol, csak legtöbbször odafigyelünk, hogy mivel. Így jöhet képbe a grillezett fahéjas-szirupos őszibarack

 

Hozzávalók (4 személyre):

4 db őszibarack

1 evőkanál VARIOCOM KÓKUSZOLAJ

2 evőkanál XILIT 100% édesítőszer

½-1 evőkanál őrölt fahéj

2 teáskanál VARIOCOM RIZSSZIRUP

Elkészítése:

A barackokat mosd meg, vágd félbe és egy konyhai ecset segítségével vékonyan kenegesd meg a gyümölcsdarabokat a megolvasztott Variocom kókuszolajjal. A Xilit 100% édesítőszert keverd össze a fahéjjal, majd forgasd meg benne a felezett barackokat.

Forró grillrácson grillezd meg a gyümölcsöket, oldalanként nagyjából 8-10 perc alatt. Végül csurgass rájuk Varicom rizsszirupot.

Elkészítési idő: 20 perc

Tippek:

• Ha nem vagy annyira édesszájú, akkor elhagyhatod az édesítőszert, és maradjon csak az enyhén mogyorós ízű rizsszirup, így is tökéletesen finom lesz. Ez a változat abban az esetben is beválik, ha érzékeny a gyomrod a xilitre!

• Amennyiben nem fogyókúrázol, a szirup helyett vaníliafagylalttal is tálalhatod!

• A szirup és a fagyi helyett még néhány könnyű alternatíva: sovány natúr joghurt, zsírszegény túró vagy ricotta egy kevés eritrittel édesítve, citromhéjjal ízesítve.