Futók nyári konyhája
Írj nekünk

Barbecue paella

Istock | A paella készítéshez kapható nagyméretű grillserpenyő, amiben igazán izgalmas lesz a kerti paellád.

Szénhidrátfeltöltés mediterrán módra.

Ha egy igazán különleges, nagyon nyárias fogásra vágysz, készítsd el ezt a spanyol ihletésű finomságot magadnak és a családodnak, vendégeidnek. Tartalmas, mégis nagyon egészséges fogás!

Futóként mikor fogyaszd? „A paella futás után jó választás lehet ebédre, hiszen van benne bőven fehérje és szénhidrát, valamint aránylag zsírszegény” – mondja táplálkozástudományi szakértőnk, Csanaky Lilla. 

 

Hozzávalók (8 személyre):

3 fej vöröshagyma

2 db zöld színű kaliforniai paprika

1 fej fokhagyma

3 evőkanál olívaolaj

9 evőkanál extra szűz olívaolaj

400 g szűzpecsenye (hosszában kettévágva, majd falatnyi darabokra szeletelve)

400 g csirkecomb (kicsontozva, a bőre nélkül, falatnyi darabokra szeletelve)

2 evőkanál füstölt pirospaprika

1,25 l halalapé (vagy húsleves alaplé)

1 csipet sáfrány

200 ml sherry

500 g kerek szemű rizs (lehetőleg paellához való rizs)

500 g kagyló (friss vagy mirelit)

200 g garnélarák (friss vagy mirelit)

1 csomó petrezselyemzöld

130 g padron paprika

1 evőkanál sherryecet

300 g bébispenót

30 g fenyőmag (megpirítva)

50 g mazsola (beáztatva kb. 100 ml sherrybe)

1 db citrom

bors

Elkészítése:

A hagymát és a fokhagymát tisztítsd meg, majd a paprikával együtt vágd kis darabokra.

Egy 46 cm átmérőjű paellaserpenyőben hevítsd fel a 3 evőkanál olívaolajat, majd kb. 10 perc alatt pirítsd körbe rajta a szűzérme- és a csirkecombdarabokat. A húsokat emeld ki az edényből, és tedd félre egy tányérra.

Önts a serpenyőbe 6 evőkanál extra szűz olívaolajat, és rendszeres időközönként megkevergetve dinszteld meg rajta a vöröshagymát és a zöld paprikát nagyjából 20 perc alatt (a paprikának idő kell!). Ezután add hozzá a fokhagymát meg a füstölt paprikát, és főzd további 10 percig. Közben az alaplevet melegítsd fel egy edényben a sáfránnyal együtt.

Add hozzá a rizst, és keverd össze jól, hogy az olaj a rizsszemeket is bevonja. Öntsd hozzá a sherry-t, és 1 percig hagyd rotyogni, hogy az alkohol elpárologjon. Ezután önts hozzá a sáfrányos alaplevet, forrald fel, majd 10 percig főzd közepes hőmérsékleten. Majd vedd takarékra a hőt, tedd vissza az edénybe a húsféléket, „takard be” a rizzsel, és főzd az ételt 10 percig.

Tedd az edénybe a kagylót és a rákot, valamint a petrezselyem fele mennyiségét, és fedd le a serpenyőt alufóliával. Főzd az ételt 2-3 percig, majd vedd le a tűzről, és lefedve hagyd állni legalább 5 percig.

A padron paprikát tedd a grillrácsra, és süsd addig, míg kissé meg nem szenesedik, majd sózd meg.

A spenótot tedd egy szűrőbe, forrald le, majd egy fakanállal nyomkodd ki belőle a nedvességet. A maradék extra szűz olívaolajat keverd össze a sherryecettel, majd add hozzá a spenótot, a fenyőmagot és a mazsolát. Ízlés szerint fűszerezd némi sóval és borssal.

Távolíts el a paelláról az alufóliát, és ellenőrizd, hogy a kagylók kinyíltak-e (amelyik nem, azt dobd ki). Kanalazd a spenótot az ételre, helyezd rá a sült padron paprikákat, majd szórd meg az egészet a maradék petrezselyemzölddel.

Tálald az ételt citromkarikákkal!

Elkészítési idő: kb. 80 perc

 

Tippek:

• Az ételt szabályozható hőmérsékletű, azaz gázzal működő kerti grillen vagy tűzhelyen érdemes elkészíteni, a recept ezt a változatot írja. A faszenes grillezés esetén az elkészítési idő változhat, a rizs gyorsabban főhet meg, ezért érdemes rá folyamatosan figyelni!

• A legfinomabb akkor lesz, ha saját készítésű halalaplével csinálod. Amennyiben erre nincs mód, a húsleves alaplé is megteszi.

• A paellához való Calasparra rizst a delikát boltokban szerezheted be. Ha ilyet nem kapsz, készítsd el nyugodtan a hasonlóan kerek szemű rizottórizzsel.