Futók nyári konyhája
Írj nekünk

A nagy kedvenc: grillezett kukorica

Futók nyári konyhája - Istock | Van élet a főtt kukoricán túl is, a grillezett kukorica a kerti partik egyik kedvelt fogása.

Így készül a fokhagymás-sajtos és a zöldfűszeres változat.

A nyár egyik slágerfogása a zsenge csöveskukorica: főzve, egy kis sóval meghintve is mennyei, de a grillen elkészítve még különlegesebb és finomabb lesz. Mivel a kukoricának magas a szénhidráttartalma, ezért hosszú futások előtti este vagy egy kimerítő edzés után remek választás, önmagában is, valamint sovány húsok mellé köretként is.

Futóként mikor fogyaszd? Táplálkozástudományi szakértőnk, Csanaky Lilla azt tanácsolja, hogy ha edzés előtt fogyasztod a grillezett kukoricát, akkor maradj a sima verziónál. A vajas-parmezános verzió magas zsírtartalma miatt nem optimális a futást megelőzően.

Fokhagymás-parmezános grillezett kukorica

Hozzávalók (4 személyre):

4 cső csemegekukorica

2 evőkanál olívaolaj

frissen őrölt bors

4 evőkanál vaj vagy margarin

2 ek fokhagyma

55 g reszelt parmezán (vagy ízlés szerint más kemény sajt)

Elkészítése:

A grillt vagy a grillserpenyőt melegítsd közepesen forróra. A leöblített, megtörölgetett kukoricákat tedd egy tálba, önts rájuk az olívaolajat és szórd meg sóval és borssal. Kézzel jól forgasd át a kukoricákat a „pácban”, hogy az olaj és a fűszerek szépen bevonják.

Helyezd a csöveket a grillre, és oldalanként süsd kb. 15 percig. Ha van fedél a grillhez, fedd le vele a kukoricákat. Ha nincs, használj alufóliát.

Közben fokhagymanyomón passzírozd át a fokhagymát, nagyjából 1 ek-nyi mennyiségre lesz szükséged. A vajat olvaszd meg, majd keverd össze a fokhagymával.

Mikor a grillezett kukorica elkészült, kend meg a fokhagymás vajjal, majd szórd meg a reszelt sajttal.

Elkészítési idő: kb. 20-25 perc

 

Zöldfűszeres-mézes grillezett kukorica

Hozzávalók (4 személyre):

4 cső csemegekukorica

2 evőkanál olívaolaj

2 evőkanál olvasztott vaj vagy margarin

2 evőkanál méz

2-2 evőkanál apróra vágott snidling, petrezselyemzöld és kakukkfű

Elkészítése:

A grillt vagy a grillserpenyőt melegítsd közepesen forróra. A leöblített, megtörölgetett kukoricákat tedd egy tálba, önts rájuk az olívaolajat és sózd meg. Kézzel jól forgasd át a kukoricákat a „pácban”, hogy az olaj és a só szépen bevonják.

Helyezd a csöveket a grillre, és oldalanként süsd kb. 15 percig. Ha van fedél a grillhez, fedd le vele a kukoricákat. Ha nincs, használj alufóliát.

Emeld le a kukoricacsöveket a grillről, kend meg vékonyan olvasztott vajjal, csepegtesd meg a mézzel, majd forgasd bele a zöldfűszerek keverékébe.

Elkészítési idő: kb. 20-25 perc

Tipp:

• A receptek legfontosabb része a megfelelő minőségű csemegekukorica kiválasztása. Bizony van, ahol takarmánykukoricát próbálnak rásózni az emberre a csemege helyett, de ha figyelsz pár apró részletre, akkor nem fogsz belefutni ebbe a problémába. A csemegekukoricának szép, világos, vajas színe van, a csuhé legyen minél zöldebb, frissebb, a „bajuszszálak” (azok a finom szálak, amelyek kilógnak a zöldségből) puhák, selymesek, semmiképp sem szárazak. De a legbiztosabb trükk, hogy ha az egyik szemhez hozzáférsz és megnyomod a körmöddel, akkor tejszerű folyik ki belőle.