Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

TomTom Runner 3 - futóóra teszt

A TomTom Runner 3 egy olyan óra, amiben jól eltalálták a szükséges funkciókat egy amatőr futó számára.

Azok közé az emberek közé tartozom, akik szeretik mérni és elemezni a teljesítményüket, ezért nagyon örültem, mikor megkaptam tesztelésre a TomTom Runner 3 cardio óráját. Használtam már többféle eszközt a futásaim és edzéseim mérésére, telefont vagy pulzusmérő órát mellkaspánttal. Szeretem, ha valami kényelmes, de a karra rögzített telefonnal, és a mellkaspánttal is voltak gondjaim. Szeretem az egyszerű, könnyen használható dolgokat, úgyhogy kíváncsian vártam a közös utunkat a TomTom Runner 3-mal, ami csuklón méri a pulzust, de akár mellkaspánttal is működik. Én a csuklómérős verziót teszteltem. Íme a tapasztalataim.

Beállítások

Kezembe véve az órát, egy rövid mustra után, először végigjártam a menüt. Segítségül a Youtube-on is megtalálható bemutató videókat hívtam, feltettem az órát a kezemre, majd elvégeztem néhány beállítást, magamra kalibráltam az órát. Kicsit olyan ez, mint amikor új telefonja van az embernek és nyomkodja egész nap, hogy megismerje. Lehetőségem volt megadni a magasságom, súlyom, életkorom, megadtam a mérési paramétereket (km/h, km stb.) valamint az órát összekapcsoltam a telefonommal. A telefon és az órá összekapcsolása nagyon egyszerű folyamat, bluethooth kapcsolattal jön létre, a telefonra letöltött TomTom Mysports aktivitáskövető rendszeren keresztül.

Pulzusmérés

Az óra a szívverés méréséhez fényt alkalmaz, hogy mérni tudja a véráramlásában végbemenő változásokat. Ezt úgy éri el, hogy a csuklón átvilágít a bőrön, közvetlenül a bőr alatt lévő hajszálerekbe, és érzékeli a fényvisszaverődés változását. A pulzusérzékelő teljesítményét nem befolyásolja a testzsírszázalék vagy a testszőrzet. Befolyásolja viszont a karóra viselésének módja, illetve hogy bemelegítettél-e.

Persze fontosak a technikai dolgok, sőt ez a legfontosabb, de a TomTom órák egyik egyedisége, hogy maga az óra kipattintható a szíjból, és bármikor új szíjba helyezheted azt. Így kedved (és pénztárcád) szerint variálhatod, hogy hol pink, hol kék, hol fekete pánttal hordod az órát. Nagyon sokféle szíjat lehet kapni, nehéz lesz visszafogni magad. :)

Működés edzés közben

Elsősorban futáshoz használom az órát, illetve intervall edzésekhez, ahol be tudok állítani köröket, munka és pihenőidőket. Az órát azonban lehet használni úszáshoz, futópadon futáshoz, síeléshez, terem edzéshez, tájfutáshoz, stb.

Az edzés kiválasztásához egyszerűen csak rányomtam a joystick-szerűen kialakított gomb jobb oldalára és már indulhatott is az edzés. A kijelző 3 adatot mutat az órán, de ezeket tudod váltogatni mozgás közben, asszerint hogy éppen mire vagy kíváncsi. Nekem személy szerint a táv-idő-pulzus hármas került fel legtöbbször, a többi értéket a pedig a futás végén néztem meg az órán és az óra applikációjában. 

Az óra viselése futás közben igazából fel sem tűnt, abszolút kényelmes. Sokan azt gondolják, hogy rá kell szorítani a csuklóra, de egyáltalán nem kell szorosabban viselni, mint bármilyen másik órát.  A már korábban említett joystick-szerű navigáló gombok számomra ezért is jók, mert valószínűleg a nedves kezemet nem érzékelné a touch kijelző, szóval a gomb nagyon jól működik. Az órán belállíthatóka a köridők, ami szintén jól jön edzés közben. A kijelzőjét én angol nyelvűre állítottam, magyar nincs is rajta.

A kijelző megfelelő kontúrban jeleníti meg az adatokat, így mozgás közben is jól láthatóak a számok. Sötétben, a kijelzőre nyomva, pár másodpercre kivilágosodik a kijelző, és azonnal leolvashatóak az edzés adatai.

Az óra külsőre is megnyerő, tökéletesen passzol a hétköznapi ruhákhoz is. Ezt azért írom, mert a Runner 3 nem csak az edzést méri, hanem aktivitásmérőként is üzemel. Méri az egész napos mozgást, kalóriaégetést és a megtett km-t is mutatja, sőt az alvást is monitorozza. Bár ami engem illet a hálószoba kütyümentes övezet☺

​A Mysports alkalmazás edzéselemző rendszerének egyik oldala.

Edzés elemzés

Az órához tartozó applikáció a TomTom MySports, egy alap elemézést mutat az edzésekről. Könnyen átlátható, hétre, hónapra lebontva a távokat, eredményeket. Egyszerűen tudsz célokat felálítani vele, akár előre beállított útvonalat feltölteni, hogy sose tévedj el. Az elemző rendszer a legfontosabb infókat tartalmazza. Véleményem szerint a legtöbb amatőr futó számára bőven elegendő. Több olyan ismerősöm is van, akik edzővel dolgoznak, és TomTom órával mérik az edzéseiket. Amatőr szinten a legtöbb edző úgyis leginkább a pulzus és tempó adatokat nézi meg, ezeket pedig a Mysportsban is meg lehet kapni. 

Amit meg kell szokni

Negatívumként nem tudok sok mindent felsorolni, talán az akkumulátor rövid élettartamát. Szinte mindennap tölteni kell, és ha a töltöttség nem éri el az ¼ szintet, ne is vidd magaddal hosszabb útra, mert le fog merülnii. Én ebbe a csapdába beleestem párszor., aztán megszoktam, hogy edzés után azonnal feltegyem az órát a töltőre, így nem volt gondom a továbbiakban.

Azt még el kell mondanom, hogy intervall edzéseknél időnként lassabban reagál az óra. Tehát rövid időtartamú intervall edzések esetén előfordulhat, hogy az egyes aktiv v. pihenő szakaszok pulzusreakcióját kicsit megkésve mutatja az óra. Bár ezt pulzuspánttal működő óráknál is tapasztaltam már.

Összeségében az órával nagyon meg voltam elégedve és a ‘Mi lett a sorsa az órának?’ kérdésre a válasz: Nálam maradt☺

Kinek javaslom

Az órát javaslom minden hozzám hasonló hobbi futónak, aki szeretné mérni a teljesítményét, szeretné látnia a pulzusát, a lefutott távot, a köridőket, a szintemelkedést, az elégetett kalóriát, de nem kíván beleményedni a VO2max és egyéb tudományos információk világába. Nagyon inspiráló, ahogy látom hétről-hétre a jobb eredményeket a TomTom Mysports applikációban. Ez az óra remek kiegészítője lehet egy félmaratoni, maratoni felkészülésnek, ahol a több hónapos, előre felállított programok szerint kell haladni a cél felé, amiben az óra szuper segítség lehet. Szintén javaslom, ha már eleged van abból, hogy kidörzsöli a mellkasodat a pulzusmérő pánt. A csuklómérővel ez biztosan nem lesz gond. Nem utolsó szempont, de az ára is nagyon jó. 

Az óra funkciói

 • Pulzusmérés, távolság mérés
 • Útvonalfelfedezés – Találj vissza oda, ahonnan elindultál, és fedezz fel új útvonalakat.
 • Tölts fel maximum 15 útvonalat a túrázáshoz vagy a terepfutáshoz
 • Többsportos üzemmód – Kövesd nyomon az elvégezett összes sportot. Futás. Kerékpár. Úszás. Futópad. Edzőterem. Beltéri kerékpározás és egyebek.
 • Pulzusedzési zónák – Az 5 különböző pulzuszónában való edzéssel gyorsabb eredményekre tehetsz szert.  (Opcionális Bluetooth Pulzus mellpánttal.)
 • Verseny üzemmód - Válaszd ki valamely korábbi teljesítményed és próbáld meg legyőzni önmagad. 
 • Célok beállítása - Válassz magadnak kihívást napi vagy heti cél kitűzésével. Lépések, kalóriák, távolság vagy aktív idő. Állítsd be célod és kövesd nyomon fejlődésed.
 • Közösségi megosztás – Ünnepeld meg sikereid barátaiddal. Oszd meg edzéseid online. 
 • GPS-alapú nyomon követés – Idő. Távolság. Sebesség. Tempó. Útvonalak. Valós idejű statisztikák útközben is. 
 • Non-stop tevékenységkövetés – Rögzítsd pulzusod, lépéseid, aktív perceid számát és az elégetett kalóriákat a nap folyamán. 
 • Intervallumedzés - Javítsd sebességed és állóképességed a feladatokat és pihenéseket felváltva tartalmazó edzésekkel. 
 • Vezeték nélküli szinkronizálás - Szinkronizáld, tárold, oszd meg és tanulmányozd edzésed a MySports alkalmazásban.