Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Teszteltük az Adidas UltraBOOST X-et

Makai Viki tesztelte az Adidas új futócipőjét, az Adidas UltraBOOST X-et. Hogy kinek és milyen futásokra való az UltraBOOST X, most ebben segítünk.

Az Adidas UltraBOOST X női futócipőjét teszteltem az elmúlt hetekben. Az Adidas új női futócipője sok mindenben eltér a hagyomás futócipőktől. Legfeltűnőbb egyedisége, a lábboltozatot átölelő rugalmas PRIMEKNIT felsőrész, ami szuper illeszkedést biztosít a lábon, és jól alkalmazkodik a lépésekhez. Másik sajátossága a talpát jellemző BOOST technológia, ami dinamikus futást eredményez. A teszt során futópadon és aszfalton próbáltam a cipőt, több mint 10 alkalommal. Szeretem a puha cipőket, amiben az első talpcsont alatt is jó puha a csillapítás, mivel jórészt talpközépre vagy a talpam elülső részére érkezem. Legtöbbször aszfalton futok, de előfordulok futópadon és terepen is. A futócipőm általában egy számmal nagyobb a lábamnál, és szeretem, ha a cipő orra széles, hogy kényelmesen elférjenek a lábujjaim és a lábfejem a cipőben.

Első felvétel után

Imádom a természetességet! Az Adidas ultra BOOST X-en látszik, hogy egy nagyon könnyű, kényelmes, mégis stílusos cipő. A természetességet, a technológiát és a trendet kívánja megtestesíteni. Ezt sikerül is megvalósítani a tervezőinek. Alig vártam, hogy felhúzzam. Ekkor éreztem igazán, hogy mennyiben más, mint az eddigi futócipőim:

 • A cipő felsőrésze minden irányban rugalmas, olyan mint egy gumis zokni, ezért elsőre furcsa volt, hogy „rácuppant” a lábfejemre.
 • A gumis felső miatt, a lábméretemmel azonos nagyságú cipő bizonyult megfelelőnek, tehát neked sem kell egy számmal nagyobb méretet venned, mint általában más futócipőkből.
 • Mivel neutrális cipőkben futok, melyekben nincs belső támasz, így szokatlan volt a lábfejemet a talp boltívénél körbeölelő „nyomás”.  Az Adidas UltraBOOST X felsőrésze, a talpközép résznél, ugyanis nincs rögzítve a cipő talpához, hanem a rugalmas felsőrész körbeöleli a lábfejet. Gyakorlatilag át tudsz kukucskálni oldalnézetben, a cipő a talpa alatt. Olyan érzés, mintha egy „fűző” a tartaná a lábamat. (Ma ez a kedvenc érzésem ebben a cipőben.)

 

 • A felsőrész mintázata engem kígyóbőrre emlékeztetett, amit első ránézésre szoknom kellett. Viszont közelebbről megnézve a narancssárga és a fekete mintázat futurisztikusabbnak tűnt, és bírtam a kis rejtőzködő szürke szálakat benne.
 • Amellett, hogy a felső rész egy gumírozott zokni érzését adja, meglepően puha és magas a talprész.

A cipő szerkezetéről

A felsőrész

 • felsőrésze: sűrűn szövött, lyukacsos szerkezetű, minden irányba nyúló, gumis, lábhoz igazodó anyag. A nagylábujjnál az anyag mintázata felhívja a figyelmet a szövésbeli különbségre. Ezen a részen, tapintásra is érezni, hogy megerősítették a cipőt,  kicsit vastagabb a kopásállóság végett, szövésében mégis lazább, vélhetően a szellőzésért. 
 • a fűzősora rendkívül rövid, mindössze 4 pár lyukból áll, mert a tartást a gumis felső adja. Funkciójában a cipő felső részét húzhatod szorosabbra vele a talpad boltíves része körül. A cipő különlegessége, hogy talpközépnél a cipő felső és talp része teljesen szétválik, vagyis a talpunk boltíve és a cipőtalp között átnézhetünk a cipőn. (fotó)
 • Fűzője viszonylag hosszú, a fűző tapadása jó, de mivel az egész cipő flexibilis, ezért elbírja a dupla csomót.
 • A sarokrész két oldalt meg van erősítve (a cipő sarkánál, a ultraboost felirat erre a megerősítő részre került), ezzel tartást adva a lábnak. Mivel belül puha szivaccsal bélelték ezt a részt, mezítlábas használatnál sem zavaró – ez egyébként a cipő legkeményebb, legfixebb eleme.

A talp

 • 100% boost anyagból készült, ezért nagyon puha és kényelmes. A hangsúlyt  egyértelműen a sarok becsapódásának csillapítására helyezték. A talp kialakítása ezt a futótechnikát erősíti a továbbiakban is, vélhetően azért, mert még mindig a legtöbben sarokra érkeznek futás közben. A sarok alatt a talp meglehetősen vastag, és a cipő felsőrészének alapterületén is jóval túllóg, kifelé szélesedik. A talprész kellemesen ívelt, és rendkívül hajlékony, amivel a gördülést nagyban segíti. 
 • A külső talprészen hálós szerkezetű Continental gumi van. Stílusban tök jó a cipőhöz, flexibilis, és a tartósság érzését sugallja.  
 • Belül egy szokványos talpbetét tartozik még a cipőhöz, ami bele van ragasztva. Ám mivel az egész cipő a lábfej mozgásának lekövetését, azzal való együtt mozgását tartja szem előtt, ezért nekem az első részen hamar elengedte a ragasztás, így mikor kihúzom az izzadt, zokni nélküli lábam, rendszerint jön vele a fél talpbetét is, és ettől kivagyok!

Kinek és milyen futáshoz ajánlom az Adidas UltraBOOSTX-et?

 • Annyira vagány csuka! Mint cipő, egyszerűen imádom! Egyedi, természetes és tök jól néz ki lábon. Kiemeli a lábfej formáját, és esztétikailag is nagyon előnyös.
 • Télen és hűvös tavasszal tesztelve leginkább futópadon tudtam használni. Lehet, hogy a ragasztása, és a technológiája elbírja a téli szabadtéri edzést is, de akkor inkább alkalomszerűen javaslom.

Amire viszont kiválóan bevált, azok a rövidebb futások, a konditermi cross trainig edzések és az utána következő 5-10 kilométeres futópados levezetések. Szerintem ezzel adom meg az Adidas ultra BOOST X-nek, amire „ő” valójában „vágyik”.

 • Én max. 12 kilit futottam az UltraBOOST X-ben egyhuzamban. Talán többet is elbír, de nem hosszútávokra lett tervezve.
 • Az Adidas UltraBOOSTX, amatőr, rövid, és középtávot futó (félmaraton), magára adó, vagány, természetességre törekvő csajszinak lett kitalálva.
 • Testsúly tekintetében nem válogat. A csillapítása egy erősebb alkatú nő ízületeinek védelmét is ellátja.
 • Talán furcsán hangzik, de én elsősorban konditermi, futópados használatra ajánlom, legalábbis nálam ott szerepelt a legjobban.
 • Tempóban laza futásra jó, és lendületes futásnál – középtalp tartása miatt – jól hat a lábra, úgyhogy lendületes futáshoz is bátran ajánlom. Súlya közepesen könnyű. Külső jegyeiben, néhány tulajdonságában asszociálhatunk a könnyűsúlyú „verseny cipőkre”, de azok egy picit még könnyebbek. 
 • Alapvetően neutrális lábállásra tervezték, de szerintem egy pronáló lábra is jó hatással lehet alkalomszerű használata. Logikailag azt gondolnám, hogy a minimál cipőket viselők kedvelnék, de úgy tapasztaltam, a talprész meglehetősen puha és magas. Akinek a lába megszokta a minimál cipők rendszerét, az  az ULTRA BOOST X-et valószínűleg egy normál csillapítású cipőhöz hasonlítaná. 
   
 • Ha valaki szerelmes lett ebbe a cipőbe, megértem. :) Ha rendszeresem futsz, több, mint heti 3 alkalommal, vagy több,  mint heti 30 kilométert, azt javaslom, legyen mellette olyan cipőd, is aminek úgy “meg lehet adni”. Az Ultra BOOST X-et kezdő és amatőr futóknak ajánlom, és azoknak, akik motivációt keresnek a futás elkezdéséhez.
 • A talpfogását máskülönben imádom. Stabil érzést ad a lábfejemnek. A felsőrészt egy fűzőhöz hasonlítottam, és jó értelemben tart, mert eközben ingerli és aktivizálja a középtalp oly sok mindenben szerepet játszó izmait.
 • Szellőzés tekintetében még lehet fejleszteni a cipőt a jövőben. Ugyan laza, lyukacsos a felsőrész szövése, de mivel gumis, és tapad, az izzadtság elvezetése közel sem megoldott. 
 • Számomra azért a legkedvesebb az összes cipőm közül az UltraBOOST X, mert felveszem a mindennapokban is. Vagány és csajos. Igazán az én stílusom. Általában mozgásban és dinamikában vagyok. A hétköznapjaimba is sokszor „belefutok”, és nem szoktam kímélni a lábam, így a cipőm sem. Szeretek szaladni a mozgólépcsőn, a buszmegállóig szinte mindig kocogok. A gyerekek után rendszerint rohanok, de nő vagyok: szeretek megjelenni és szeretem különlegesnek érezni magam, és ez a csuka adja magát hozzá.

.........................................................................................................................................

Adidas UltraBOOST X adatok

súly: 234 gr

típus: neutrális

drop (lábujjak és sarok alatti talp lejtése): 10mm (29mm vs. 19mm)