Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Teszteltük a Skechers GoTrail terepfutócipőt

Ancsúr és Lilla is tesztelte a Skechers GoTrail cipőjét.

A Skechers GoTrail egy párnázott, a természetes talajfogást támogató, kis sarokemelésű terepcipő, amit amatőr futóknak ajánlunk, rövidebb vagy közepesen hosszú távokra. A teszt során a kevésbé technikás terepeken szerepelt a legjobban a GoTrail. A cipő legjobb tulajdonságainak a párnázottságot, a könnyű súlyát, illetve a csajos megjelenését tartjuk.

Első benyomások, a skechers go trail-ről

Ancsúr: Egy meglehetősen csajos színekben pompázó GoTrail érkezett hozzám, de nekem határozottam bejött a lila-szürke-pink kombó. A Skechers dizájnerei szerintem kétszer, sőt, inkább háromszor álltak sorba, amikor a színeket osztogatták, mert a pantone színskála ovis maszatolás a márka kínálta színválaszték mellett, így biztos, hogy mindenki megtalálja a számára tetsző színkombinációt. Itthon, a GoTrail kétféle változatban érhető el, az egyik az általunk is tesztelt pink-lila kombó, míg a másik a türkiz-fekete-narancs változat.

Lilla: Amikor felnyitottam a dobozt, az első benyomásom az volt, hogy ilyen „csajos” terepcipőt ritkán lát az ember. Szerintem nagyon ízléses a színvilága. Persze nem ez a legfontosabb szempont egy futócipőnél, de ha épp kevésbé esik jól a futás, akkor legalább a cipő látványa feldob.

„Úristen, ez milyen könnyű! Biztos, hogy ez terepcipő?”

Ancsúr: Ez a mondat hagyta el a szám egyből az után, hogy színeken kiörömködtem magam. A GoTrail mindössze 215 grammot nyom, ami sokkolóan könnyű, az eddigi terepcipőimhez képest ez egy bolyhos nyuszitappancs.

Lilla: Ami első felvételkor rögtön feltűnt, hogy jóval párnázottabb a GoTrail talpa, mint az eddig próbált terepcipőimnek, mégis nagyon könnyű a cipő.

Elviszem egy körre

Ancsúr: A teszt során a Dömös-Dobogókő közötti szakaszt futottam oda-vissza, ami nem egy UTMB, de akadtak azért kicsit technikásabb, köves, sziklás részek, illetve némi dagonya is. A sárban nem csúszkált, stabilnak éreztem, viszont a technikásabb terepen visszaköszönt a puhaság, mert kissé instabilnak éreztem a lépést miatta. Persze nem kizárt, hogy egy idő után hozzá lehet szokni.

Lilla: A kipróbálásra kapott cipőt terepfutásaim alkalmával teszteltem a Mecsekben. Az egyes futások távja 12,5-13,5 km között mozgott, 350-400 m közötti szintemelkedéssel. Jelzett turistautakon, helyenként kicsit technikásabb terepen, például a Tubes Trail útvonalán futottam, száraz időben.

A cipő szerkezetéről

A felsőrész

Ancsúr: A cipő 3D nyomatással készült, jól lélegző, kevés varrással van ellátva és azok is puhák, a felsőrésze nagyon rugalmas, engedi szétterülni a lábujjakat, ami az én széles lábfejemnek megváltás. A tervezők a biztonságra is gondoltak, a cipőt fényvisszaverőkkel is ellátták. A felsőrész az ún. H2GO rétege vízlepergető hatású. Ez azt jelenti, hogy enyhe esőben nem fogunk három perc után cuppogni, de a monszunt kevésbé bírja, tehát ne várjunk teljes vízállóságot (ezt nem is ígéri a gyártó). Ezen kívül a GOtherm 360 technológia hivatott a lábunkat szárazon és melegen tartani úgy, hogy közben szellőzik is.

Lilla: A vízállóságot sajnos csak csapvízzel teszteltem, esős időben nem futottam a GoTrailben, de a csap fölött jól vizsgázott. A sarok és orr részeknél található megerősítéseknek köszönhetően a cipő bírja a gyűrődést, a középső vékonyabb (szinte átlátszó) rész pedig biztosítja a megfelelő szellőzést, és a „mintha a lábamra öntötték volna” érzést.

Lábfej

Ancsúr: A legtöbb terep és normál futócipőm a speckós, széles lábfejre javasolt „foghíjas” fűzéstechnika ellenére is nyomja a kislábujjamat vagy az egész lábfejemet. A Skechers GoTrail viszont már az első futás alkalmával is rendkívül kényelmes volt, nem kellett betörni, tényleg olyan érzés volt, mintha ráöntötték volna rendkívül széles és nőies bumszli lábfejemre, ami tényleg nagyon ritkán fordul elő.

Lilla: Mivel keskeny a lábfejem, nekem a cipő orra túl szélesnek bizonyult. Ez elsősorban lefelé zavart, főleg sziklás, törmelékes terepen okozott bizonytalan érzést, mert úgy éreztem, nem fogja eléggé a lábfejemet a cipő.

Nyelv

Ancsúr: A nyelve puha és párnázott, de sajnos nincs a cipő oldalához varrva, ami egyébként számos terepcipőre jellemző, igen hasznos megoldás, mert a bevarrt nyelv miatt jóval kevesebb por, kavics és egyebek kerülnek a cipő belsejébe. A GoTrail viszont elég hamar beszippanatott némi száraz levelet, apró kavicsot és pici gallyat. Ez kamáslival nyilván valamennyire kiküszöbölhető, de kár érte.

Talp

Ancsúr: Ha felhúzzuk a cipőt, a pillekönnyű súlyán kívül a puha, párnázott érzés is meghatározó. A talp kialakítását és bordázottságát átlagosnak mondanám, itt nincs nagy újdonság. A középső részen egy hosszanti vájat hivatott a cipőt még hajlékonyabbá és reszponzívabbá tenni. A Skechers GoTrail talpa vastag. Ezen nincs mit szépíteni, de talán nem is kell, mert felvéve egyáltalán nem bumfordi. A természetes talajfogást (vagyis a talpközépre érkezést) támogató kicsi, mindössze négy miliméteres dropot (sarok és lábujjak közötti emelés mértéke) szoknia kell annak, aki még nem próbált ilyet. Azok, akik nagy sarokemelésen (nagyjából hét milliméter, és felette) szocializálódtak, lehetőleg ne a versenyen teszteljék, hanem rövidebb, maximum öt kilométeres távon, majd fokozatosan emeljék azt.

Lilla: A GoTrail talpa terepfutó cipőhöz képest kifejezetten párnázott és rugalmas, aminek köszönhetően nagyon kényelmes volt az átgördülés a sík szakaszokon és kevésbé technikás terepen. A sziklásabb részeken inkább hátránynak éreztem a párnázottságot, de szerencsére a talp gumifogazata jól tapad, úgyhogy ilyen terepen is stabilan lehet vele futni.

Összefoglalva

Ancsúr: Nekem határozottan bejött az alacsony drop terepen is, ezt eddig csak aszfalton próbáltam. (Lassan két éve kis sarokemeléses cipőben futok, tehát ezért mertem egyből egy relatíve hosszabb távot bevállalni.) A lábat egyébként jól tartja, nem csúszkál benne, és szépen öleli a sarkat és a lábfejet is, szinte úgy, mint egy zokni. A cipő jól szellőzik, nem izzadtam bele, kapott egy kis sarat is, de egyáltalán nem ázott át. Könnyedségével és kényelmével összességében pozitív élményt nyújtott ez a cipő, biztos vagyok abban, hogy hosszabb távon is ki fogom próbálni és remélhetőleg hosszútávon megbízható futótársam lesz.

Lilla: Mindent összevetve a GoTrailt elsősorban jól futható turistautakon való futáshoz ajánlom, ilyen terepen érvényesültek igazán a cipő előnyös tulajdonságai (rugalmasság, párnázottság, könnyű súly). A belső alátámasztásnak köszönhetően enyhén pronáló futóstílusnál is jó választás lehet. Fontos, hogy a cipőt feltétlen próbáld fel vásárlás előtt, mert az európai méretezése egy számmal nagyobb, mint a megszokott cipőknek.

Pro és kontra - Skechers GoTrail

Pro

 • nagyon kényelmes, már az első alkalommal is
 • a lábujjaink szétterülhetnek, a széles lábfejűek nagy örömére
 • rendkívül könnyű, mégis jól tartja a lábat
 • könnyebb terepen és sárban stabil érzetet nyújt: rá mered magad bízni
 • nagy színválaszték, menő design
 • a kivehető talpbetét megkönnyíti a tisztítást
 • vízlepergető, de jól szellőzik

Kontra

 • túlságosan puhának éreztem és technikásabb terepen (sziklás, köves részeken) e miatt kissé instabil
 • nincs bevarrva a nyelv, por és egyebek könnyebben belemennek
 • keskeny lábfejjel rendelkező futóknak nem tart eléggé a lábfejnél
 • hosszabb tesztelés (5 hónap) során a cipő két oldalában található hálós rész, kezdődő szakadás nyomait mutatja

.......................................................................

Skechers Gotrail adatok

Súly: 215 gramm

Típus: stabil

drop (lábujjak és sarok alatti talp lejtése): 4mm

3D nyomtatással készült felsőrész