Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Teszteltük a Skechers GO RUN 5 futócipőt

Jakus Béla, oldalunk futóedzőja, aki maga is aktívan fut és versenyez, kipróbálta a Skechers GO RUN 5 aszfaltos futócipőt.

A Skechers GO RUN 5 futócipő egy neutrális, támasztás nélküli futócipő. Versenyen és tempós edzéseken a legtökéletesebb. Gyors, de rövidebb futásokra tervezték. 

Előzmények

Alapvetően terepen végzem a futásaim nagy részét és évek óta a maximális védelmet szem előtt tartva olyan futócipőt használok, melynek vastag talpa gátolja, hogy az ízületeim megsérüljenek. Még az aszfaltos edzéseket is ezekben a maxi talpú cipőkben futottam. Megszoktam a robosztusságukat, hozzászoktam, hogy bármire léphetek (faág, kisebb kövek) észre sem veszem. Ezeknek a cipőknek a talpa vastag, széles, nem a vágtázásra, és gyors futásra találták ki. Ezért is volt furcsa egy más típusú cipőben futni, a Skechers Go RUN 5 tesztelésekor. 

Első benyomások

Az eddig használt cipőim teljes ellentéte a Skechers GO RUN 5 modellje. Nem tudtam mire számítsak, de már az első felvételnél megszerettem. Olyan érzés volt mintha nem is lett volna a lábamon cipő. Kényelmes puha, mintha csak egy vastagabb zoknit vettem volna fel, szinte rásimult a lábfejemre.

A cipő szerkezetéről

Ezt a cipőt gyors futásra tervezték. A cipő igényli a sebességet, 3:30-4:00 perc közötti tempóban suhantam benne,szinte alig érinti a lábam a talajt. A cipő talpa amellett,hogy kevés anyag van benne nagyon puha érzést biztosít,rugalmas de 20-25 km után érezhetően „szétszedi” a lábat. A futási energiát nagyon jól hasznosítja, szinte löki előre a lábunkat, nem hagy lassítani,sőt szinte gyorsítja a tempót a gördülés által. A kevés anyag miatt nagyon jól szellőzik, nyáron kifejezetten jó érzés, hogy nem dunsztolódunk bele.

Felsőrész

A cipő felső része puha, hálós anyagú, a GO Knit struktúrának köszönhetően hajlékony és puha. Nagyon jól illeszkedik a lábra. A különböző sűrűséggel szövött felsőrész merevítések nélkül is megtartja a formáját. Aki rendszeresen fut az tudja,hogy milyen amikor babrálni kell a cipőfűzővel,hogy megfelelően tartsa a lábat a cipő. A cipő hátsó részéhez varrt Quick Fit Portalnak köszönhetőenk a cipő fel- és lehúzása egyszerű és gyors. Szinte meg sem kell húzni a fűzőt és nem kell a más cipőknél meg szokott dupla csomó.

Talp

A GO Run 5 kialakítása során a gyártónál az elsődleges szempont a gyorsaság és ruganyosság megteremtése. Ennek megfelelően törekedtek arra, hogy egy könnyű, mégis rugalmas talpat építsenek a cipőbe. Az 5GEN habanyag teljes egészsében végigfut a cipő talpán, könnyed talajfogást és energikus elrugaszkodást adva. Tartós, mégis puha anyag, ami egyértelműen a gyorsabb tempót szolgálja. Mivel a legtöbb futó esetében sarokra vagy talpközépre érkezésről beszélhetünk, nekik rendkívül hatékony az M-Strike kialakítás, ami a talp gördülését segíti elő. A talp orránál és sarkánál elhelyezett különleges gumirész a biztonságos aszfaltfogást segíti, meggátolja, hogy a cipő kicsússzon a lábunk alól. 

Elviszem egy körre

Mivel hetente 1-2 aszfaltos futást végzek és főleg verseny időszakban, ezek gyorsító edzések, ezért  kíváncsi voltam milyen érzés lesz egy könnyű cipőben futni.

Az eddigi robosztus cipőimhez képest egy másik dimenzióba kerültem.

Egyrészt hihetetlen könnyű, másrészt rendkívül rugalmas, gyakorlatilag elpattansz a talajról. Kipróbáltam könnyebb terepen is, de egyértelműen a kemény felületen érzi jól magát. Az aszfalt az igazi terepe és talán a salakos felület, amit még kedvel.

És, hogy kiknek ajánlom?

Ezt a cipőt rövidebb és közepesen hosszú, maximum 15-20 kilométeres tempós edzésekre, versenyekre ajánlom. Aki szeretne kényelmes cipőben, gyorsan futni annak nem fog csalódást okozni. Mivel nincsen benne támasztás, egyértelműen a neutrális futóstílusban futóknak ajánlható.  Látszik, hogy a gyártó a kényelem mellett a sebességet tekinti fő céljának. Ezt a cipőt nem egészségügyi kocogásra találták ki. 

........................................................................

Skechers GO RUN 5 adatok

Súlya: 213 g (ffi)/170 g (női)

Típus: neutrális

Drop (lábujjak és sarok alatti talp lejtése): 4 mm