Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Salomon Sonic Pro - az aszfalt futócipő

Ismerd meg a Salomon Sonic Pro futócipőt, és a cipőbe épített technológiákat. Ezt a cipőt a mindennapos edzéseken és amatőrként, versenyen is bátran viselheted.

Kinézet

Nincs abban semmi kivetnivaló, ha valakinek számít, hogy a futócipője ne csak kényelmes, de csini is legyen. Az ár-érték arány viszonyunk pedig sokat változik, ha megértjük, milyen megoldásokkal felvértezett cipőt tartunk a kezünkben. A Salomon kimondottan olyan cég, amelyik nagy hangsúlyt fektet a technológiára és évről évre előrukkol valami újítással termékeiben. Míg az elmúlt években a futásban a Salomon elsősorban terepen nyomult, az ott bevált technológiákat megőrizve, a Salomon Sonic családdal belépett a városi kocogók, és menő országúti futók világába. Ma már a Salomon Sonic családjából is válogathatsz, ha aszfalton futsz. Ismerd meg a Salomon Sonic Pro futócipőt.

Felépítése

A Salomon Sonic Pro, a háromtagú Sonic család egyetlen gyorsbefűzős tagja, melyet mindennapos aszfalton végzett futóedzésekhez, de akár versenycipőnek is használhatsz. A Sonic Pro a legkönnyebb aszfaltos cipők közé tartozik (243g), és kézben tartva is érezni, hogy mennyire légies, annak ellenére, hogy a talp nem vékony. A súlyát tekintve minimalista futócipő érzetét kelti, de 8 mm-es dropja (a talp vastagságának sarok és lábujjak alatti különbsége) a normál aszfaltos futócipőkével azonos.  A Sonic Prot keskeny lábú futók is bátran próbálhatják. Szélesebb lábfejjel mindenképp érdemes futópadon is tesztelni vásárlás előtt. Az Endofit  és Sensifit rendszerek bitztosítják, hogy a cipő passzoljon a lábadra, ne legyen eltartás sehol sem, és futhass tempósan vagy akár versenyen is ebben a cipőben. Az Endofit a talpig egészen lehúzódó nyelvrendszert jelenti, míg a Sensifit a lábat két oldalról körbefogó, a gyorsbefűzővel összehúzható oldalsó megerősítés. Ha szigorú besorolás szerint szeretnénk kategorizálni ezt a cipőt, akkor neutrális, de a jól illeszkedő felsőrész miatt kissé pronáló lábon is jól működhet.

"Első pillanatban ugyanolyan érzés volt, mint amikor a Salomon Speedcrosst felhúztam a lábamra. Ugyanúgy simul, olyan mintha egy zoknit vettem volna fel. A fűzőt szinte alig kell meghúzni, mert a cipő így is nagyon jól tart. Én egyhén stabil vagy olyan  neutrális cipőkben futok, melyek jól fogják a lábat. A Sonic Pro pedig ilyen." - Maráz Zsuzsi, ultrafutó

Talp

A Salomon Sonic Pro nedves talajon is pozitív visszajelzéseket kapott, hisz a cég, a terepfutásban megszerzett tapasztalatait nem nélkülözte a Sonic Pro fejlesztésénél sem. A Salomon által fejlesztett talpszerkezet a Contagrip nevet kapta. A határozott és biztonságos talaj kontaktot a talp minta szerkezete, valamint az autógumik anyagához hasonló, tapadást biztosító talprész ( a fotón a fekete gumis rész) biztosítja. A Salomon külön szakértőkkel és neves futókkal közösen tervezi a a cipők szerkezetét. Az eltérő talpmintaelemek és gumikeverékek variációit, mindig az egyes felhasználási területekhez optimalizálják - ez a Contagrip rendszer jellemzője. Nedves aszfalton, kanyarban is bátran tolhatod magad a talajtól a Sonic Pro-ban. A cipő maga, viszont nem vízálló.

Felsőrész

A cipő felsőrésze gyöngyvászon, mely jól szellőzik, és rugalmas. A talp és a felsőrész kényelmes mozgást biztosít a lábak gördülésének. Ha kézbe veszed a cipőt, könnyen tudod hajlítani és csavarni is, amit leginkább minimalista cipőknél tapasztalni. Tempós, gyors futók és városi kocogók véleménye szerint, a sarokrész kellően tompít a talajfogás pillanatában. A Sonic Pro-ba prémium minőségű, könnyű súlyú, puha középtalp rész került, hogy a hosszú vagy tempós futások alatt se keményedjen be a cipő. Ezt a technológiát hívja a Salomon EnegyCell+-nak. Tesztelői vélemények szerint a Salomon Sonic Pro futás közben átlagos tompítás érzését nyújtja, de pozitív, hogy megőrzi rugalmasságát, még a hosszas kilométerek után sem keményedik el és dinamikus talajfogást és ellépést biztosít.

"A cipő 240 gramm körül mozog, amolyan félverseny/könnyített edzőcipő kategóriába lehetne sorolni. Eleinte nekem robosztusnak tűnt, ezért csak lassabb futásokhoz használtam. Később, miután „betörtem” rájöttem, hogy tempófutásokra is kiváló (akár 3:20-as tempóra is). Élversenyzőknek azért egy fokkal könnyebb cipőt ajánlanék, de azoknak, akik 4 percesnél lassabb átlagot futnak - kitűnő versenycipő lehet, ráadásul kellő védelmet is nyújt." - Csere Gáspár, profi maratoni futó

Mindenképp érdemes levenni a boltok polcairól ezt a cipőt, és felpróbálni. Neutrális lábú futók számára edzőcipőnek, amatőr futóknak akár versenycipőek is jó választás lehet. A Salomon intenzív színekben, nőknek piros, lila és türkiz, míg férfiaknak kék, lime és piros színekben kínálja a Sonic Pro cipőket. A teljes választékot a salomon.com oldalon megnézheted.