Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Milyen sorrendben szerezzem be a futócuccaimat?

Látszólagos egyszerűsége ellenére, a futáshoz használatos cuccok egész iparágá nőtték ki magukat. Mire lehet szükséged ha futsz? Nézzük!

Hadd meséljem el nektek azt a számomra kedves történetet, mikor Bérces Edit világ és Európa- bajnok ultramaratoni futónál edzőtáboroztam. Reggeli edzés előtt három felső és három alsó ruházatból próbáltam kiválasztani a megfelelőt – két napra mentem (mindkettő ugyanabban az évszakban). Edit szerényen mosolygott, míg én pakoltam a színkavalkád ruha arzenálom. Fűzöld kompressziós száram – mely manapság nélkülözhetetlen tagjának tűnik egy ultra versenynek vagy egy hosszú edzésnek, elgondolkodtató kérdésre indította őt:  Ez segít? 

Vegyük sorra, mik azok a dolgok, amik leginkább és legvalószínűbben segítenek:

Cipő

Bár a minimál cipők és a mezítlábas futás hangulatát szivárogtatja be sok fórum, saját tapasztalatom szerint olyan cipőt ajánlanék kezdő futók számára is, mely típusában futó cipőnek tervezett és gyártott lábbeli, továbbá rendelkezik elülső és hátsó csillapítással egyaránt. Lábtípus szerint lehet: semleges/neutrális vagy belső támaszos/stabil – ezt szakboltokban segítenek eldönteni. De persze találhatunk minimál cipőket, terep cipőket és speciális cipőket is, használattól függően. (Ha javasolhatom, a színe legyen másodlagos, a mérete pedig legalább fél számmal nagyobb. ☺ )

Sportmelltartó, top

Mellmérettől függetlenül fontos szerepet játszik abban, hogy a futás ne legyen kényelmetlen, és a mell izomzatának és szöveteinek védelmében is segít.  A tartáson kívül megakadályozza a kidörzsölődést és egy sportra tervezett darabot észre sem veszel majd, mert ha jó minőségűt választasz, akkor nagyon kényelmesek. Saját tapasztalatból tudjuk, hogy nagyon nehéz betartani, de a futócipő vásárlásánál a cipő színe legyen másodlagos! A mérete pedig legalább egy fél számmal nagyobb. 

Zokni

Kis költségvetésű ruhadarab, ami ha nem jó minőségű, edzéseket és versenyeket tehet tönkre, így érdemes hamar legalább egy jó párra beruházni, mivel a futómű egyik legfunkcionálisabb részének védelmét szolgálja. Nagyon csábítóak az olcsó, csomagban kapható zoknik, de legalább egy pár igazán jó minőségűt is szerezz be. 

Futónadrág

Elsőként az évszaknak megfelelő, de ha minimalizálni szertnénk a ruhatárat, akkor egy „capri” – térdalattiig érő – mely melegben is használható, hidegebb időben pedig lábszármelegítővel, kompressziós zoknival kiegészíthető. Célszerű persze egy rövid nadrág – nekem legjobban a szellős lapshortok váltak be – és egy „cicanacinak” mondott futószár, mely tartja a hőt, nem akadályozza a mozgást. Ebből lehetőség szerint testhez álló, kivédendő az a helyzet, mikor egy esetleges esőben a nadrág megszívja magát vízzel, majd folyamatosan a cipő alá kerülve veszélyessé, kényelmetlenné, majd őrületbe kergetővé válik.

Futófelső

Technikai, légáteresztő felső. Először évszaknak megfelelő darabot válassz. Jó megoldás a technikai futós póló, mely később karmelegítővel kiegészíthető hidegebb időben. Ha pedig tetszik a futás, akkor idővel ajálom a trikó, póló, hosszú ujjú technikai felső beszerzését.

Sport alsónemű

Hidd el, hogy minél hosszabb időt töltesz a futópályán, annál inkább számít, hogy alsóneműként mit viselsz. Ha szeretnéd elkerülni, hogy a combtőnél kidörzsölődj, és szeretnéd a szellőzés szempontjából is komfortosan érezni magad, akkor érdemes beszerezni egyet.

Futódzseki

A futó cipő utáni jelentősebb beruházás. Hideg évszakban nehezen pótolható ruhadarab. Súlyra lehetőleg könnyű, szélfogó, cseppálló kabát az ideális. Van kapucnis és kapucni nélküli kabátom is. Engem nem zavar, ha futás közben lifeg és szoktam is használni, de vásárlás előtt érdemes átgondolni ezt a szempontot. A kapucni egy vízlepergető sildes sapkával, meleg sapkával, csősállal pótolható. Léteznek külön esőkabátok és szélkabátok is

Kompressziós szár vagy zokni

Elsősorban a keringés munkáját segíti, de a réteges futóöltözetben is szerepet játszhat. Nélkülözhető futóruházati termék. Hosszú futásokhoz, illetve sportorvos javaslatára használható. A kompressziós szár előnye: bármelyik kedvenc zokniddal kombinálhatod. A kompressziós zokni előnye: a zokni és a szár esetleges találkozásánál nem okoz kényelmetlenséget.

Csősál

Imádom, nem tehetek róla, elfogult vagyok. Hidegben sokrétűre hajtva sapkának, enyhébb időben kendőnek, torokvédőnek, kapucni szerűen felhúzva. Ezerféleképpen használom – és vagány, csajos kiegészítője a futószettnek.

Futóóra

Akinek már ennyi futócucca van, mint amit eddig felsoroltam, az vélhetően fut annyit, hogy egy jó GPS-es óra hasznára tud válni. Sok telefonon elérhető futóalkalmazás van már. Én a kényelemre és a praktikusságra törekszem, ezért használok órát. Ezeknek általában tartozéka a pulzus pánt, ami segíthet edzéseink tudatosabbá tételében.

Fehér légáteresztő sapka

Ha megérkezik a forró nyár, akkor ez alapdarab. 

Kesztyű, sapka

Ha megérkezik a zimankó. 

Sport napszemüveg

Van aki sildes sapkával védekezik, míg mások a napszemüvegre esküsznek  – én jól megvagyok nélküle, de azért menő ;)

Fényvisszaverővel ellátott futóruha vagy kiegészítők

Nézd meg a technikai ruhádat, hogy van-e rajta fényvisszaverő minta, ami sötétben is biztosítja, hogy látható légy. Ha ilyen nincs, mindenképp érdemes beszerezni egy láthatósági mellényt, felsőt, és a fejlámpát mindenképp javaslom.  

Mellény, szélmellény

Nem szükséges, de hidegben nagyon praktikus. Sokszor a törzsünk igényli, hogy melegen tartsuk. A mellény ebben tökéletesen segít. A szélmellényekre sokan esküsznek.

Karmelegítő

Sokszor érzem, hogy fázik a karom futás közben és jólesne, de eddig még nem volt alkalmam kipróbálni. 

Futóhátizsák

Aki használja, annak nélkülözhetetlen. Kihasználtság kérdése, érdemes-e rá beruházni. Terepfutók használják leginkább, akik akár hosszú órákig is olyan területeken futnak, ahol nincs folyadék feltöltési lehetőség. 

Rajtszámtartó öv

Ha már ennyi szép ruhánk van, kár lenne biztosító tűvel kilyukasztatni, a rajtszámok rögzítése miatt. Ezt a funkciót betöltheti egy övpánt, amiben apróságokat is magunkkal vihetünk futás közben. 

Kulacs

Én igyekszem depózással megoldani a frissítést, de versenyzőket is ismerek, akik számára nélkülözhetetlen a kézi kulacsuk. A hidra pakkos hátizsáktól, az övpántos kulacsig és a marok kulacstól a rugalmas falúig,  igény szerint választható.

Zenelejátszó

Szervesen nem kapcsolódik a futáshoz, de én bizonyos edzéstípusokat nem tudok elképzelni nélküle. A vezeték nélkülire szavazok.

Amire még szükséged lehet

  • Jöhet az ellenkező évszaknak megfelő teljes garnitúra.
  • Aztán szépen sorra, minden gyakran használt dologból még egy váltás.
  • Majd jöhet a futás iránt kedvet kapó családtagnak egy teljes öltözet.
  • Majd következhetnek a futókelléktárunkkal és felfutóruházott családtagjainkkal, az élményszerző versenyek itthon és a világban…

(Így lett az én olcsó hobbimból is szponzorált sporttevékenység.)