Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Miben fuss, ha jól esik?

Esőben is lehet futni, de nem mindegy, mennyire ázol át. Egy jól összeválogatott felszerelés sokat segít a komfortérzeteden és az egészséged megőrzésében.

Most elárulunk egy titkot: a zuhogó esőben senkinek nincs kedve kimenni futni, és a havas eső sem csábítóbb. Mégis kellő magabiztosságot és támaszt nyújthat a megfelelő esővédő felszerelés, amiben nem ázol el, melegen tart, és megfelelően kényelmes benne a mozgás. Az esőálló technikai felszerelések tárháza koránt sem ér véget az esőkabátoknál. Megmutatjuk, mi tartozik bele az esőálló futó szettjébe tetőtől taplig haladva.

Sapka

​Ez a vízálló baseball sapi egy vastag fejpánttal melegen 

tartja a füled, homlokod, és az esőtől is véd.

Először is el kell döntened, hogy baseball vagy meleg sapka. A gyártók mind a két kivitelben piacra dobtak már vízlepergető verziót is, ami általában vaskosabb, melegebb a normál sapkáknál, mert egy víztaszító résszel vannak ellátva. A baseball sapka előnye, hogy védi az arcodat a vízcseppektől, nem fog végigcsurogni az arcodon egy erősebb esőben sem a sok víz. Viszont az ilyen sapkák általában nem takarják a fület, ami egy szelesebb időben könnyen megfázhat. Ha viszont fültakarós, meleg sapit választasz, az arcodon becsapódó vízcseppekkel kell megbírkóznod. Ezt van aki teljesen jól tűri amúgy. A sapkát egy jó kapucnival is fel tudod tunningolni,  Ha hosszú a hajad, akkor érdemes megnézni, hogy a kiválasztott sapkádnak van-e copf nyílása. Amúgy ez sem annyira fontos, mert ha lekötöd a tarkódra a copfot, akkor gyakorlatilag bármilyen sapkát választhatsz. 

FN tipp: Bár nem a legtrendibb, egy meleg fülvédő, fejpánt plusz vízlepergetős baseball sapka megvéd az esőcseppektől, miközben melegen tartja a füledet is.

Esőkabát

Egy jó esőkabátban élvezetes lehet a futás, viszont ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a legvízállóbb verziót kell megvásárolnod. Minél jobban ellenáll az esőnek a kabát, annál kevésbé fog jól szellőzni. Valamit valamiért. Egy jó minőségű vízálló kabát nem olcsó mulatság. A legjobb kabátok azért kerülnek annyiba amennyibe, mert vannak rajta szellőző részek, amelyeket akár cipzár kinyitásával v. zárásával tudsz szabályozni. Szitáló esőben elegendő lehet egy vízlepergető mellény is, hiszen a karod végig mozgásban van, de a törzsedet fontos megvédeni az esőtől és széltől. Keress olyan esőkabátot, ami kompakt, kicsi és könnyű. 

Mitől lesz jó egy esőkabát?

  • Ellenőrizd a varrásokat, ha hegesztett varrásokkal találkozol, biztos, hogy nem fog beázni a kabát a varrás mentén sem.
  • Legyen kapucnija, ami fel tudsz rántani a fejedre, ha elkap az eső. Figyelj, hogy a kapucni állítható legyen, mert ha nem az, tutibiztos, hogy az első széllökés le fogja fújni a fejedről!
  • Az ujja legyen gumírozott vagy tépőzárral állítható, ne álljon el nagyon a csuklódtól, mert úgy kevésbé fog tudni visszafolyni a víz a kézfejedtől.
  • Ha cipzáras megoldást választasz, nem egy poncsót, akkor plusz pont, ha fedve vannak a cipzárak, mivel a víz nem tud beszivárogni a fogak mentén sem.

FN tipp: Olyan esőkabátot válassz, aminek a kapucnis részét állítani tudod, hogy biztosan a fejeden maradjon. Így a sima baseball sapkára is ráhúzhatod a kapucnit, ami a füledet is védi, és a hajad sem ázik szét az esőben.

Kesztyű

Az esőkabátról a víz a kezedre fog csöpögni, ami nem a legkényelmesebb érzés. Kesztyűben is találsz olyat, ami lepergeti a vizet, a belső oldala pedig engedi szellőzni, párologtatni a kezed. Nem biztos, hogy a legvastagabb síkesztyű adja majd a legtökéletesebb élményt. Ma már dobnak olyan kesztyűket a piacra, amik a futó hőjét használják fel ahhoz, hogy melegen tartsák a kezet. Olyan praktikus kesztyűket is kapni, amik a klasszikus ötujjas verzióból egy műanyag betét segítségével kétujjas vízlepergető kesztyűt varázsolhatsz. 

FN tipp: Ne a legvastagabb kesztyűt válaszd automatikusan, mert nem biztos, hogy az lesz a legmegfelelőbb futáshoz. Mindenképpen próbáld fel a kesztyűt, mozgasd benne az ujjaid, próbáld ki, hogy be tudsz-e nyúlni a zsebedbe, zipzárat le tudsz-e vele húzni, cipőt bekötni, mert ha állandóan fel és le kell húzgálnod a kesztyűdet minden apróság intézésénél, hamar át fog fagyni a kezed.

Nadrág

A téli, bolyhos belsővel rendelkező nadrágokon túl léteznek az őszi esős, szeles időre specializált futónadrágok. Az ilyen nacik elején egy szélálló plusz réteg segít abban, hogy ne fagyjon át a combod, míg hátul engedi párologni a testet, segíti a hőelvezetést. Bár ezek nem kifejezetten esőálló darabok, szemerkélő esőben és erős szélben sokat segítenek. De természetesen léteznek esőálló nadrágok is, melyeket általában a futónadrágra tudsz ráhúzni, az anyaguk pedig olyan, akár az esőkabátoké.

FN tipp: Akár erős esőben is sokat jelent a szigetelés, ehhez pedig az egyik legjobb megoldás, ha rétegesen öltözködsz. Esőben érdemes egy feszülős rövid futónadrágot felvenni a hosszú felé, ami segít szárazon tartani a derekad, feneked.

Cipő

Általában a terepfutó cipők között találhatsz vízálló típust, de majd minden futócipő márka gyárt vízálló aszfaltos futócipőt is, melyeket GTX (goretex) megjelöléssel találsz majd a boltok polcain. A goretex egy vízálló membrán, amit a cipők felsőrészébe varrnak bele.  A legtöbb gyártó nyári és téli futócipő szériát dob piacra, ezek annyiban különböznek, hogy a téli verzió melegebb, több rajta a fényvisszaverő elem, míg a nyári jobban szellőzik. Vízálló cipőt csak akkor érdemes beszerezned, ha gyakran gázolsz át kisebb pocsolyákon. A goretex rétegtől kicsit melegebb lesz a cipő, de valamit valamiért.

FN tipp: Terepfutókon gyakran látni kamáslit, ami a cipőre erősíthető bokavédő anyag. Több fajtája létezik, de ezek általában nem vízállóak, inkább a cipőbe kerülő kövektől és a bokát esetlegesen megkarcoló ágaktól védi a futók lábát.

Impegnálás otthon

Léteznek úgynevezett impegnáló folyadékok és spray-k, amik a cipőt és ruhát felvitel és száradás után víztaszítóvá teszik. A normál cipőket és ruhákat ezek a termékek sem teszik vízállóvá, viszont segítenek, hogy az anyag kevésbé szívja meg magát nedvességgel, a cipő pedig egy kisebb esőtől ne ázzon be. Létezik külön ruhára és cipőre használható fajta, illetve a használatuk is eltérhet, mindig olvasd el a használati útmutatót annak érdekében, hogy a leghatékonyabban tudd használni a terméket és mindig figyelj oda, hogy az ilyen termékeket hogyan érdemes tisztítani!

Zokni

A téli futások egyik legnagyobb bosszúságát az okozza, hogy a futócipőben fázik a lábunk. Vízálló zoknit a szellőzés miatt nem gyártanak, mégis érdemes a vékony nyári zokni mellett beszerezni egy bolyhos belsővel ellátott meleg, téli gyapjú futózoknit. Ha hosszú órákra készülsz futni szabadtéren, vagy teljesítménytúrázol, akkor érdemes beszerezni a  túraboltokban kapható  lábmelegítő betétet, amit a bőrfelületre kell ragasztani, és pillanatok alatt átmelegíti a lábat. Az ilyen termékek kb. 6 órán keresztül hőt bocsájtanak ki, a hétvégi hosszú futás végéig is ki fognak tartani. Ha síelsz, akkor biztosan ismered ezeket a melegítő tapaszokat.

FN tipp: A szigetelés szempontjából lehet megint több rétegben gondolkodni. Ha a bolyhos zokniban is átfagy a lábad futás közben, húzz fel egy vékony zoknit a vastag téli alá. Még jobb, ha gyapjú zoknit választasz. A gyapjú tulajdonsága, hogy jó hőszigetelő.