Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Kipróbáltuk a Suunto Spartan Sport órát

A Suunto Spartan Sport órával összesen 80 féle sport aktivitást tudsz végezni. A kijelzőjén még a legnagyobb napsütésben is látod az infókat.

A Suunto Spartan Sport multisport óra, a Suunto Ambit 3 Sport továbbfejlesztett verziója.  Az Ambit 3 masszív megjelenéséhez képest, a Spartan Sport óra modernebb, letisztultabb formát kapott, akár a hétköznapi ruháidhoz is bátran viselheted, Funkciói és ára miatt nem a kezdő hobbifutók órája. Ha rendszeresen futsz, triatlonozol, versenyekre is jársz, akkor komolyan elgondolkodhatsz ezen a darabon.

A suunto spartan sport dobozának tartalma

1db Suunto Spartan Sport óra

1db pulzusmérő pánt

1db speciális mágneses usb töltő

1db használati utasítást

1db garancia papír

Első benyomás

Ami elsőre feltűnt, hogy a megszokott robusztus Suunto órák után, egy finomabb megjelenésű órát kaptunk a kezünkbe. Nagy a kijelzője, és remekül olvashatók az információk a számlapról. A Spartan Sport órán összesen 3 gomb van. Az óra színes kijelzője érintőképernyős, így olyan hatása van, mint egy okosórának. 

Használat

Az órát bekapcsolva, színes, grafikus menüpontok segítenek a navigálásban.  Magyar nyelvű menürendszer híján, maradtunk az angolnál. A menüben az érintőképernyőn, valamint az órán lévő gombok segítségével lehet léptetni. Nem annyira érzékeny a képernyő, így ha futás közben kalimpálsz a kezeddel,  sem fog képernyőt váltani az óra.  Célirányos használat esetén néha kicsit határozottabban kell megérinteni a képernyőt, hogy valóban lépjen a menü. Ugyanúgy kell lapozni amúgy, mint mondjuk egy tableten. Hidegben, sokszor kesztyűvel is próbáltuk, általában működött is a léptetés, de talán megszokásból, végül inkább átváltottunk gombokra.  DCRainmaker a világ legnagyobb kütyütesztelője, ebből az apróságból is statisztikát csinált:  az érintések 15%-ában mért hibát, azaz amikor nem érzékelte az érintést az óra.

A gombok rövid és hosszú nyomva tartásával tudsz a különböző funkciókhoz eljutni. A középső gomb hosszú nyomvatartásával tudsz például visszafelé navigálni. 

Az óra alsó részére kattintva/érintve láthatod, hogy hány százalékosan van feltöltve.

Sötétben az órát két ujjal megérintve tudod a világítást bekapcsolni, ha például este mész ki futni. Kimondottan jó a kijelzője ennek az órának, ami mondjuk fontos, ha épp tempósan futsz, és a rázkódó kézfejeden próbálod kinézni a fontos információkat.

+ tipp

Nőként nem feltétlen vagyunk oda a kütyükért, és valószínűleg legtöbbünk a jelenlegi órájának teljes funkciólistájával sincs tisztában. Érdemes youtube videókból tanulni, illetve a Suunto órát használóknak van egy Facebook csoportja, ott is sok segítséget kaphatsz ahhoz, hogy végre megtanuld a saját órádat kezelni. És persze ott a használati utasítás, amit szintén megéri forgatni, ha mondjuk egy ilyen kaliberű órában gondolkodsz. De akkor nézzük is, hogy mit fizetünk, amikor egy Suunto Spartan Sport órát választunk.

Kényelem

Futóként azt szeretjük, ha egy óra kényelmes, nem zavar futás közben, nem nehéz. A Spartan Sport 77gr szemben az Ambit 3-mal, ami 86 grammos. Ambit 3-as futóként, azonnal érezhető volt a súlykülönbség. Ami szintén pozitív, hogy az óra lapja vékonyabb, és talán ezért, de sokkal kényelmesebben fekszik a csukón.

Funkciók

GPS-es óráról van szó, amelyik méri a pulzust, pulzuszónákat kezel és számos olyan funkciója van, amitől személyre szabható az edzés követése.

Sok futó szereti, ha több információt is lát egyszerre a teljesítményéről futás közben. A Suunto Spartan Sport kijelzője egyszerre legalább 7 információt mutat, és menet közben is válthatsz, ha más adatokat szeretnél megnézni  Az órával mindig a legideálisabb infókat kaphatod meg az edzésedről, illetve egyedileg is beállíthatod, hogy mit szeretnél látni a kijelzőn. Ezekben a dolgokban túl nagy különbség nincs igazából az Ambit 3-hoz képest. 

Mit tud még a Suunto Spartan Sport óra?

- 100 méterig vizálló

- 10 órás üzemideje van a legpontosabb GPS adatokkal, 16 órás, ha 1 másodperces rögzítési idővel dolgozik

- a magasságmérés GPS-es

- triatlonosoknak sportok közötti váltást is megoldották, egy gombnyomással

- nyílt vízben és medencében is méri a megtett távot (bár a medencés mérés nem teljesen pontos tapasztalataink szerint)

- futás közben köridőket is tudsz mérni, és természetesen méri a sebességet és a pulzust

- A pontos sebességmérés érdekében úgynevezett Suunto FuseSpeed rendszert is építettek az órába, amivel sokkal pontosabban tudja követni a Suunto Spartan (és az Ambit is), a futó sebesség változását. 

- van benne valós idejű útvonalkövetésre is lehetőség, illetve az elmentett útvonalakra navigációs segítséget is nyújt

- van benne iránytű

- ajánlott regenerációs időt számol

- edzéstervet tölthetsz föl az órára.

- a Movescount app segítségével videót készíthetsz a futásodról

Az óráról az adatokat a számítógéppel összekötve, vagy Bluetooth Smart rendszeren keresztül is fel lehet tölteni a Movescountba. 

Fő menüpontok

Settings: Itt tudod beállítani az alapinformációkat (nem, testsúly stb.)

Stopwatch: Stopper

Logbook: Ide menti el az óra a rögzített edzéseket

Navigation: Ide tudsz feltölteni előre konfigurált útvonalakat v. ide mentheted el a saját magad által futott útvonalakat (melyeket a Movescountban még részletesebben is megnézhetsz), a navigáció segít megtalálni a helyes útvonalat,  és van benne iránytű is.

Excercise: 80 különböző sportot lehet aktiválni az órán keresztül. Mindegyik sporthoz, a legidálisabb adatokat mutaja a kijelző. 

Training: Mutatja, hogy mennyi regenerálódási időre van szükséged az előző edzéshez képest

Activity: Az óra számlálja a napi lépésszámot, a felhasznált kalória mennyiségét.

A Spartan Sport és Spartan Ultra órák közötti különbségekről

A Spartan Sport órában nincs barometrikus magasságmérés, csak GPS alapú.

A Spartan Sport 16 órás edzést tud rögzíteni 1 másodperces GPS adatrögzítés mellett, míg az Ultra akár 26 órát is képes egyben működni

A Spartan Sport órában nem lehet a különböző sportágakhoz más pulzuszónát állítani.

MOVESCOUNT

Az edzés adatait feltöltheted a Movescountba, és elkezdheted az edzések elemézését. Hogy teljes mértékben megértsd a Movescountban található információkat, nem árt egy kis edzéselméleti tudást felszedni, mert számtalan információt kapsz vissza a futásaidról. A telefonos Movescount app egy egyszerűsített változat, amin keresztül viszont azonnal megoszthatod az edzéseidet a közösségi oldalakon, és az app segítségével videót is készíthetsz egy gombnyomással az útvonaladról valamint a futás közben készített fotóid összefűzéséből. 

A SUUNTO SPARTAN SPORT ÓRA ÁRA : 144 000 - 169 000 Ft

Összességében

Ez az óra azoknak való, akik szeretnek egy kicsit elmélyedni a funkciókban, szeretik a kütyüket. Sok mindent tud az óra, időnként az adatok rögzítésével van gond, ami a Movescountba átvitt görbék megszakadásából látszik, de ez azért nem általános. Nagyon kényelmes, jól láthatóak az adatok. A Börzsönyből lerohanva, a rázkódó úton is olvashatóak voltak a kijelző adatai. Futóként kiválóan használható, de csak akkor érdemes ennyi pénzt költeni egy ilyen órára, ha rendszeresen edzel és konkrét céljaid vannak az edzéseiddel, esetleg van egy edződ, akinek szüksége van az edzésadataidra vagy számít, hogy legyen egy kéznél lévő segítséged egy terepfutás vagy tekerés alkalmával. Máskülönben egy alap GPS-es, pulzusmérő óra is megteszi.