Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Itt az új Salomon Speedcross 4!

A Salomon Speedcross terepfutócipő, immár negyedik verziója kerül a boltok polcaira 2017-ben. A színek továbbra is csodásak, de nézzük mit tud a Speedcross 4.

Aki egy kicsit is érdeklődik a terepfutás iránt, az előbb-utóbb talákozik a Salomon Speedcross-szal. A hazai üzletekben is igen széles választékban kapható az élénk színeiről, markáns talpbordázatáról, és speciális fűzőjéről ismert terepfutócipő. Amatőr és kezdő terepfutók körében kedvelt típusról van szó. 2017-ben immár a Speedcross 4 kerül a boltok polcaira. 

Ha az hitted, hogy nem lehet továbbragozni a színek kavalkádját, akkor a Speedcross 4 sorozat újabb csábításnak fog kitenni.  A Salomon egy olyan, mondjuk úgy technikai vonalon erős cég, amelyik a cipőibe épített megoldásait házon belül fejleszti, a legjobb terepfutókkal tesztelteti cipőit, és az ő visszajelzéseik alapján talál ki új megoldásokat. A Salomon saját védjegye a Contagrip talprendszer, ami a Salomon cipőket jellemző speciális talpmegoldás (a talp anyaga és mintázata egyedi). Ilyet egyetlen más cég nem csinál. Saját fejlesztői csapata azon dolgozik, hogy minél inkább kielégítsék a futó igényeit. 

Kinek való a Speedcross?

Amatőr futóknak edző és versenycipőnek is remek. Ha valaki jobban szereti a könnyebb, légiesebb versenycipőket, annak a Speedcross pro verziója vagy az S-Lab vonal sokkal megfelelőbb lehet. Az amatőr versenyzők közül a legtöbben edzésre és versenyre is ugyanazt a Speedcrosst használják. 

Milyen felületre alkalmas a Speedcross 4?

A Speedcross 4, ugyanúgy mint a 3-as verzió, elsősorban erdei utakra, saras, kavicsos, havas, homokos felületekre ajánlott. Aszfalton ne használd, mert gyorsan elkopik a talpa - egyszerűen nem oda találták ki.

A Contagrip technológiának (bordázat és talpszerkezet) köszönhetően a cipő jól kapaszkodik rézsűs szakaszokon is.  Vizes sziklán viszont csúsznak a mély bordázatok. Bár a Speedcross 4-ben a talpbordázat elrendezésén változtattak, a talp szélére is került belőle, ez elsősorban a stabilitásban, a talajfogásban segít. Nedves sziklán ez a verzió is csúszik. Ha kimondottan csúszós felületre keresel cipőt, akkor is találsz megoldást a márka kínálatából (aszfalton például ott a  Salomon Sonic család). 

A Salomon Speedcross 4 felsőrésze remekül illeszkedik a lábfejre

Már a Speedcross 3 is olyan volt, mintha ráöntötték volna a lábunkra. A cipő rögzítését, lábfejre illeszkedését a Sensifit rendszer, és a gyorsbefűző segitik.  A Speedcross Pro-ban Endofit rendszer is van. A Sensifit és Endofit  szó szerint körbeölelik a lábfejet, ezáltal a lábra tökéletesen illeszkedik a cipő futás közben is. Az Endofit a talpig egészen lehúzódó nyelvrendszert jelenti, míg a Sensifit a lábat két oldalról körbefogó, a gyorsbefűzővel összehúzható oldalsó megerősítés. Akinek erős, széles a  lábfeje, az szokott panaszkodni, hogy a Speedcross neki szűk. Mindenképp próbáld fel vásárlás előtt.

A Speedcross 4-nél, a cipő felsőrészében az Achillest átfogó párnás részt vették kicsit alacsonyabbra. Ezzel a tempósabb futóknak kívántak kedvezni, hogy a a cipő, a  lábfej mozgása során kevésbé irritállja a futó lábát.

Maradt a markáns bordázott talp, de...

A 3-as verzióhoz képest csökkentettek a cipő dropján 1mm-t (11mm-ről, 10mm-re), azaz a sarok és lábujjak közötti talprész lejtésén. A muszkulárisabb futók, akiknek könnyebben berövidül a vádlija, talán észlelni fogják ezt a változást, de sokan pont a magas sarokrészre panaszkodtak korábban. Alapvetően a Speedcrosst versenycipőnek találták ki, így ezzel a megoldással, ismét a gyorsabb futók kedvére változtattak. A középtalp rész szerkezetében maradtak az EVA ötvözetek. A legnagyobb változás a talp talajjal érintkező rétegét érintik. Megmaradtak a Salomon talpán megszokott nyílszerű bordák, de az irányuk, az elrendezésük változott. Extra bordázat került a talpra, a cipő orra alá, illetve a talp szélén is egész "nyilakat" találunk, nem elvágott mintát, mint korábban a 3-as verziónál. Ezáltal sokkal stabilabbá vált a talajtól való ellépés, aminek az előnyeit egy hosszú futás során lehet érezni. Rézsűs, lejtős részen is jobban működik a cipő a tesztelők szerint. A Speedcross 4-ben változtattak a külső talpgumi anyagán, keményebb lett a 3-as verzióhoz képest. Ezért ez a rész nem nyújt további csillapítást futás közben, így érzésre picit keményebb lett a cipő, de egyben stabilabbá is vált. Ismerve a Speedcross 3 párnázottságát, ez nem feltétlen tett rosszat.

A cipőben továbbra is Otholite talpbetét van. A Speedcrossnak több verziója is létezik, a Pro (gyors futóknak/versenyzőknek), a Goretex (vízálló) valamint a CS - (az orránál vízálló). 

A Speedcross Pro egy lépcsőfok a normál Speedcross és az S-Lab Speed között azoknak, aki nagyon sokat, nagyon aktívan futnak. Profibbaknak edzőcipőnek kiváló. 

Speedcross verziói

Speedcross 4 GTX - goretexes, vízálló felsőrésszel eláttott, súlya: 290g, drop: 10mm

Speedcross 4 CS - a cipő az orránál kapott vízálló membrán réteget. súlya: 265g, drop: 10mm

Speedcross 4 W - ez a verzió nem kapott vízálló réteget súlya: 260g, drop: 10mm

Többféle színben kapható, az egészen extrém színektől, a visszafogott feketéig. A teljes vertikumot a salomon.com oldalán megnézheted.