Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Futócuccok külföldi webshopokból

Láttál egy jó futócuccot egy külföldi webshopon? Van pár dolog, amire érdemes odafigyelni, ha külföldről rendelsz.

A futópályán és edzésen is csajok vagyunk. Szeretjük a szépet, szeretjük ha mindenhez van olyan színű, olyan stílusú. Sőt, egy idő után a hétköznapi cuccok helyett a sportruhák vásárlása okoz eufórikus örömöt. Egy darabig élvezzük a helyi boltok kínálatát, aztán  kicsit másra is vágyunk vagy ugyanarra, csak olcsóbban. Ilyenkor kerülnek képbe a külföldi webshopok. Mire figyelj, mire számíts ha külföldről szeretnél cuccokat rendelni? Íme pár tipp. 

Vásárlás külföldről

Fontos tudnod pár alap információt, mielőtt órákat töltenél futócuccok kiválasztásával. Van amikor megéri és van amikor nem éri meg a netes vásárlás.  

Ha az EU-s székhelyű webshopból vásárolsz, akkor az belföldi küldeménynek minősül, így nem esik vámkezelés alá. Ilyenkor nem kell vámot illetve áfát fizetned a megrendelt cuccaid után. Ha az EU-n kívülről rendelsz árut, akkor amennyiben magánszemélytől vásárolsz, úgy 45 euróig, ha külföldi jogiszemélytől, akkor 22 euróig mentesülsz a vám és áfa fizetés alól. A részletes tarifatáblázat a következőképp néz ki:

Ha magánszemély vásárol magánszemélytől (GIFT jelölésű): 
0 - 45 € (~12.690 Ft) között vámmentes 
45,1 - 150 € (~42.300 Ft) között vámmentes, de 27% ÁFA terheli 
150,1 - 700 € (~197.400 Ft) között 2,5% vám és 27% ÁFA terheli 
700,1 € felett: kereskedelmi vámtarifa* és 27% ÁFA terheli 

Ha magánszemély vásárol cégtől (pl. ebay-ről rendelt áruk)
0 - 22 € (~6.204 Ft) között vámmentes 
22,1 - 150 € (~42.300 Ft) között vámmentes, de 27% ÁFA terheli 
150,1 € felett kereskedelmi vámtarifa* és 27% ÁFA terheli 

A vámtarifa általában 0-12%-ig terjed, és a szállítási költséggel együtt értendő, majd erre számolják még az áfát. A ruházat vámtarifája általában 12%. Így egy 20 000 Ft-os rendelt áruból, könnnyen lesz 28-29 000 Ft, mire azt átveheted.

Fizetés

A külföldi netes vásárláshoz érdemes PayPal számlát is létrehozni, amit fel tudsz tölteni banki utalással, de akár közvetlenül a kártyádról is tudsz utalni. Ma már van lehetőség WebKártya igénylésére is, ami egy virtuális kártya és egy külön számlaszám tartozik hozzá. Így megteheted azt, hogy csak annyi pént tartasz ezen a kártyán, amennyi az adott vásárláshoz szükséges. Így ha véletlenül kikerülnének a kártyád adatai, akkor sem szippantanák le a pénzedet. Ezek a kártyák nem hitelkártyák, így nem is tudsz velük mínuszba menni. 

A biztonságos fizetéssel kapcsolatban érdemes tájékozódnod a bankodnál. Fontos, hogy nem biztonságos oldalon (https hiánya esetén) soha ne add meg a kártyád adatait, a CVC kódot és a lejárati dátumon. Ha van lehetőség, akkor mindig használj PayPalt, mert ha nem érkezne meg az áru amit rendeltél, vagy valamilyen panaszod van, ami miatt vissza szeretnéd kapni a termék árát, úgy a Pay Palnál 45 napon belül indíthatsz visszautalási kérelmet. Van olyan nagy webshop, mint az Aliexpress, amelynek saját PayPalhoz hasonló rendszere van, Alipal, amit szintén érdemes használni a fizetésnél. 

Webes rendelés esetén tájékozódj az adott webshop áruvisszavételi folyamatáról és alaposan nézz utána a méreteknek, hogy ne kelljen visszaküldeni mondjuk az USÁ-ba egy futónacit, csak azért, mert kicsi vagy túl nagy. 

Ha még részletesebben szeretnél tájékozódni a webes vásárlás titkairól, akkor ajánljuk a junkieeboy.blog.hu oldalát, valamint érdeklődj bankodnál.

Webshopok, amiket mi szeretünk:

www.bettydesigns.comwww.soasracing.com, smashfestqueen.com, sweatybetty.com, backcountry.com