Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Futócipő teszt VLOG - kipróbáltuk a Saucony Ride Iso 2 és Saucony Guide 13 futócipőket

Futásról Nőknek | Erdélyi Zsófi olimpikon maratoni futó és Németh Györgyi amatőr futó tesztelték a Saucony Ride Iso 2 és Guide 13 futócipőket

Futócipők hosszú távokhoz.

Saucony Ride Iso 2 és Guide 13 futócipők a futók igen széles rétegének vélhetően kedvence lesz. Mindkét cipő tudja azt, amit egy amatőr futó leginkább elvárhat egy futócipőtől: megfelelő párnázottság, jó energia visszaadás, masszív de kényelmes felsőrész, kellemes futóélmény.

Mielőtt részletesen belemennénk a két cipő bemutatásában, itt megnézheted a tesztről készült videónkat.

 

 

Saucony Guide 13 futócipő - első gondolatok

Ha keresed a lábat körbeölelő, kellemes stabilitást biztosító cipőt, akkor a Saucony Guide 13 egy remek választás lehet. A futócipő közepesen párnázott, de előfordulhat, hogy amennyiben valaki a párnázott cipőköz van szokva, azoknak elsőre a Guide 13 keménynek tűnhet. A Guide 13 egy úgynevezett PWRRUN középtalpat kapott, ami a középtalpra rögzített EVERUN réteggel együtt  megfelelő puhaságot, és jó energia visszaadást biztosít. Összességében a cipő azt az érzést kelti, mintha egy védőpajzs venné körbe a lábadat futás közben, miközben megbízható stabilitást biztosít. A Saucony Guide 13-at félmaratonhoz, maratonhoz ajánlom, hosszabb távra jelen állapotomban nem használnám, de egy hosszú sérülés után még igen óvatosban tolom a futást.

 
Saucony
|
Saucony Guide 13 futócipő

 

Stabil futócipő

Az angol nyelvű ajánló "light stability", azaz könnyű stabilitást biztosító cipőként nevezi meg a Saucony Guide 13-at. Valóban egy izgalmas módszerrel oldották meg a cipő stabilitását. A talp belső oldalára egy ún. TPU rendszer építettek be, azaz egy kemény, de rugalmas panelt, ami nem engedi, hogy a cipő talpa befelé billenjen, ha futás közben a láb mégis befelé nyomná a cipőt. Ez a talpszerkezet és a masszív felsőrész stabilan tartja a lábat futás közben. 

 
Futásról Nőknek
|
A cipő könnyű stabilitását a talpba épített L alakú TPU rendszer biztosítja, a felsőrésszel kiegészítve

Talpszerkezet

A külsőtalp tartósságával kapcsolatban tapasztalatom nincs, de a hetek alatt beletett nagyjából 60 km szinte nyomtalanul múlt el, a cipő külső talpa nem igazán kopott. Nedves felületen jól kapaszkodik a talajba a talp, bár mivel én nem tudok igazán nagy sebességgel futni, így arról nem tudok írni, hogy miként viselkedik a cipő gyorsabb tempónál akár nedves talajon vagy akár kanyarban. A cikkcakkos mintázat az előrehaladás dinamikájában segít - elvileg - de ezt sem megerősíteni, sem megcáfolni nem tudom, szóval passz, az biztos, hogy nem vált a cipő hátrányára.

 
Futásról Nőknek
|
Saucony Guide 13 futócipő külső talpának mintázata is a lendület megtartását szolgálja

A Saucony Guide 13-ban behozott PWRUN középtalppal könnyebbé vált a Guide 13 az elődjéhez képest, és ez az új talpösszetétel a jobb energia visszaadásban is jeleskedik az előző Guide-hoz képest, ezt főleg lejtőn éreztem, ahol úgy pattantam vissza az aszfaltról mintha rugók lennének a cipőben. 

 

A cipő stabilitását a felsőrész mellet a cipő talpába rögzített L alakú, ún. TPU megerősítés adja, amiről fentebb már írtam és képet is feltettem. Érdekes, hogy a cipő stabilitását nem a belső oldalnál magasra húzott talp nyújtja, mint általában a stabil futócipőknél, hanem ez a talpba rögzített kemény TPU betét. 

 
Futásról Nőknek
|
A Saucony Guide 13-ban és a Ride Iso 2-ben is a középtalra rákerült egy vékony EVERUN rugalmas és puha réteg

 

A talpbetétet kivéve lehet látni, hogy egy vékony EVERUN, rugalmas, puha réteget húztak még a cipő talpára (neonsárga betét). Ez és a FORMFIT talpbetét együtt biztosítják, hogy a láb kényelmesen érezze magát a cipőben. Mint írtam, szokás kérdése, hogy ki mit érez puhának. Én magam párnázott cipőkben futottam az elmúlt 2 évben, így a nagyon párnázott, puha talpakhoz szoktam, ezért elsőre ezekhez képest a Guide 13 nekem keményebb talp hatását keltette, de ez persze nagyon szubjektív. A netet nézegetve, a Guide 13 elődjének használói kiemelik, hogy mennyivel kényelmesebb lett az új konstrukció az előzőhöz képest. Összességében a talpszerkezet tehát 4 rétegű, áll a külső talpból a PWRUN középtalpból, az EVERUN rétegből és a FORMFIT talpbetétből. 

 

FORMFIT - talpbetét + felsőrész

 
Futásról Nőknek
|
Saucony Guide 13 talpbetét a FORMFIT rendszer fontos része, mely rendszer a cipőt összefogja a futó lábával

FORMFIT rendszernek hívják a felsőrész és a talpbetét együttes kialakítását, aminek az a fő célja, hogy a cipő együtt éljen a lábaddal futás közben. A felsőrésze varrás nélküli, fűzős, puha, jól szellőzik és nagyon párnázott. Ez a párnázottság az Achilles résznél és a nyelvnél különösen érezhető. Elképzelhető, hogy ha valaki a nagyon könnyű cipőket szereti, akkor ez a bebugyolált láb érzés sok lehet, persze ez megint egyéni dolog. A felsőrészen két fényvisszaverő is van, elől és hátul.

 
Futásról Nőknek
|
A Saucony Guide 13 orrába tett merevítés nem érezhető, de jól tartja a lábujjakat futás közben

A cipő orrába épített merevítőt egyáltalán nem érezni, és remekül tartja a lábujjakat a cipő talpán. Azt gondolom, hogy a felsőrészt nagyon kitalálták és futás közben egyáltalán nem csúszkál a lábad jobbra-balra, amikor lendületesen futsz vagy akár lejtőn döngetsz lefelé.

 

További infók a Saucony Guide 13-ról a videóban hallható.

 

Saucony Guide 13 futócipő legfontosabb adatai

Strukturáltan párnázott/stabil futócipő 

8 mm drop (sarok és lábujj közötti lap lejtésének mértéke)

súly: Női 264 gramm, Férfi 289  gramm (40 méret)

technológiák: PWRRUN középtalp, Formit felsőrész és talpbetét, TPU belsőtámasz

ezekre a talajokra ajánljuk: aszfalt, rekortán, futópad, könnyű sík terep

 
Saucony
|
Saucony Ride Iso 2

 

Saucony Ride ISO 2 futócipő - első gondolatok

A Saucony Ride Iso 2 futócipővel kapcsolatban egyértelműen a talp eltalált párnázottsága és a felső jó tartása és egyben puhasága volt a legfeltűnőbb - mondta Virágh-Erdélyi Zsófi olimpikon maratoni futó. Zsófi gyakran fut versenycipőkben, melyek keményebb talpúak. A külföldi tesztek olvasása során is sokan emelték ki a cipő párnázottságát amit az EVERUN és PWRFOAM technológiák hoznak, ugyanakkor túlpárnázottnak sem tartják a Ride Iso 2-t. A Saucony Ride Iso 2-t azoknak találták ki, akiknek fontos a teljesítmény de a kényelmet is keresik a hosszú futásaikhoz. A Saucony Ride Iso 2-t ajánljuk félmaratonra, maratonra, vagy akár hosszabb futásokhoz is. A Saucony Ride Iso 2 a korábbi Ride Iso továbbfejlesztett verziója. A Saucony Ride Iso 2 neutrális futócipő.

 
Futásról Nőknek
|
Saucony Ride Iso 2 külső talpréteg tartós, mintázata a futás lendületét nem töri meg

 

A talpszerkezet

 
Futásról Nőknek
|
PWRFOAM középtalp, EVERUN 2 mm-es további párnázott és rugalmas réteggel kiegészítve

 

A futócipők lelkét a cipő talpa nyújtja. A Saucony Ride ISO 2-ben az úgynevezett PWRFOAM középtalp remekül elnyeli a futás során lábra és testre ható becsapódást, rugalmas, puha, amit a középtalpra rögzített  2 mm-es EVERUN réteg is fokoz. Erről az EVERUN rétegről készítettünk fotót fentebb a Guide 13-nál, a neon réteg a talpbetét alatt.  Ezek együttesen egy nagyon élénk, és kellemes futásélményt nyújtanak. A Saucony Ridy ISO 2 is FORMFIT talpbetétet kapott. A külső talpréteg cikkcakkos mintázta a mozgás dinamikáját segíti, és tartós, így egy amatőr futó sokáig számíthat a Saucony Ride Iso 2-re. Bár a cipő neutrális, de a széles talpnak és az ISOFIT rendszernek köszönhetően nagyon stabil talajfogást biztosít. 

 

Kategóriájában könnyű cipő, kényelmes

A párnázott cipők között a Ride Iso 2 a könnyebbek közé tartozik, pedig a párnázott cipők általában a sok anyag miatt nem a legkönnyebbek. Ez a futócipő sokféle lábfejre alkalmas, akár a szélesebb lábfejű futóknak is kényelmes lesz, mert elég nagy a tér a cipőben, miközben az ISOFIT rendszer biztosítja, hogy a cipő kényelmesen mozogjon együtt a lábfejjel. A lábujjaknak elég helye van elterülni, az orr résznél tartja a lábujjakat a cipő az észrevehetetlen, de funkciójában mégis jól működő megerősítés segítségével.

 

Felsőrész

 
Furásról Nőknek
|
Nagyon puha a cipő felsőrésze, a szellőzés jól megoldott

Nagyon párnázott, puha, varrásmentes, a nem rugalmas (ez előny, mert a rugalmas felsők a dinamikus futásnál sokszor instabillá teszik a láb helyzetét a cipőben) felsőrész több megerősítést kapott kívülről. A felsőrész szellőzése jó.  A sarokrész nagyon masszív, tartja a lábat, az orr résznél kialakított megerősítés a már fentebb említettek szerint nem engedi a láb oldalirányú csúszkálását futás, és kanyarodás közben sem. 

 

Saucony Ride ISO 2 futócipő legfontosabb adatai

Neutrális futócipő

8mm drop (sarok és lábujj közötti lap lejtésének mértéke)

súly: Női 249g, Férfi 278g

technológiák: PWRFOAM középtalp, EVRUN felsőtalp, ISOFIT felsőrész, FORMFIT talpbetét

ezekre a talajokra ajánljuk: aszfalt, rekortán, futópad, könnyű sík terep