Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Szélkabátok, esőkabátok futáshoz

Futásról Nőknek | Nem mindegy, hogy szélkabátról vagy esőkabátról beszélünk. Mind a kettőnek megvan a helye futás közben.

A szélkabát nem egyenlő az esőkabáttal.

Esőkabátra, szélkabátra mindig szükség van. Mivel egy futókabát általában sokáig bírja, nem használódik el olyan gyorsan, mint mondjuk egy nadrág, így szerintem érdemes jó minőséget választani, mert évekig kiszolgál. Ha fontos számodra a technológia, de az is, hogy futás közben csini legyél, akkor szinte csak a pénztárca szabja meg a határt. A nagy sportáruházaktól kezdve a speciális futó  vagy outdoor boltokon keresztül, számos sportruhákat értékesítő webshopban is vásárolhatsz.

Szélkabát vs. esőkabát

Sokszor hezitálunk, hogy széldzsekit vagy esőkabátot vásároljunk futáshoz. Az igazság az, hogy mindkettőnek megvan a helye egy futó életében. A szélkabát általában vékonyabb, puhább, könnyebb mint egy esőkabát, jobban szellőzik, könnyebben elfér a zsebben, és ha hidegre fordul az idő futás közben vagy feltámad a szél, akkor megfelelően melegít. Persze nem véd eső ellen. Ha nem fér bele a büdzsébe mindkettő, akkor gazdaságosabb választás az esőkabát. Igaz az esőkabátok kicsit melegebbek, mert kevésbé szellőznek, az anyaguk is picit merevebb lehet, mint a szélkabátoké - tapasztalataim szerint. Óriási minőségbeli különbség van a különböző árkategóriájú szél -és esőkabátok között. Tehát van összefüggés a minőség és az ár között. Nagyon nehéz abban állást foglalni, hogy mi a legideálisabb, hiszen ez egy teljesen szubjektív kérdés. Én azt mondom, hogy érdemes a jobb minőséget választani, hisz a szél és/vagy esőkabát hosszú ideig kiszolgál. 

Persze van aki azt mondja, hogy ha esik az eső, akkor ő bevállalja, hogy elázik. Ez nyáron még talán rendben is lehet (szél esetén semmiképp sem javaslom), de hűvös időben, több órás futás során nem érdemes kockáztatni egy komolyabb megfázást.

Miért kell?

Azért érdemes invesztálni egy jó esőkabátba és  szélkabátba, hogy az időjárás változékonysága miatt ne kelljen lemondanod a futásról. Én azt javaslom, hogy a hosszú futásokra mindig vigyél magaddal esőkabátot. Az is lehet, hogy

 

elkap a lendület és a tervezett 10 km helyett végül mész egy hosszút. Ha közben rosszabbra fordul az idő, akkor nagyon jól jön, ha van nálad egy futókabát. Ha terepen futsz hosszú órákat, szintén fontos, hogy legyen nálad valami, amihez nyúlhatsz, hogy ne fázz. A hegy lábánál és tetején teljesen más lehet az idő, felfelé haladva egyre csökken a hőmérséklet. Ugyanígy, a hegy bizonyos részein lehetnek erősen szeles szakaszok. Sajnos az is előfordulhat, hogy megsérülsz és futás helyett haza kell bicegned. A jó minőségű futókabátokat könnyen be lehet gyűrni zsebbe, vagy a futózsákod egyik zsebébe, sőt olyan is van, amit fel tudsz csatolni a derekadra. 

Mire figyelj ha vásárolsz?

 

  1. Húzd fel a cipzárt, mozgasd a karod, forogj a törzseddel, figyeld meg, hogy kényelmes-e a kabát, nincs-e zavaró varrás.
  2. Szélkabátokon ritkábban, esőkabátokon gyakrabban vannak zsebek. Ellenőrizd a pakolási lehetőségeket.
  3. Esőkabátoknál ellenőrizd a címkén, hogy mennyire bírja az esőt az adott kabát. A bolti eladó segíteni fog, ha elakadsz. Vannak kimondottan heves esőzésekre komponált kabátok és vannak vékonyabb csendesebb esőzésekre készített felsők. Minél jobban bírja a vizet egy kabát, annál kevésbé szellőzik az anyag, annál inkább a kabátba szabott szellőző részek segítenek abban, hogy ne fülledj a kabátba.
  4. Ellenőrizd a kapucnit, hogy tudod-e rögzíteni a fejeden. Semmit sem ér egy kabát, ha egy erős szél le tudja kapni a fejedről.
  5. Ellenőrizd, hogy milyen módon tudod a kabátot magaddal vinni. Össze lehet-e gyűrni picire, van-e a kabáthoz varrt övpánt, amivel a derekadra tudod csatolni a kabátot.
  6. Ellenőrizd a kabát súlyát. Hosszú futások során már van jelentősége, hogy a kabát mennyire nehéz, mennyi macerát okoz annak cipelése.
  7. Esőkabát esetén ellenőrizd a varrásokat. Ha perforált varrással készült, akkor a varrás mentén biztosan nem fog beázni. Ha nem, akkor az egy könnyebb esőkabát, gyengébb esőre. Ezeknél előfordulhat, hogy a varrás mentén picit beázik.
  8. Ellenőrizd, hogy milyen a kar rész kialakítása, a csuklódnál hogyan tudod rögzíteni a kabát ujját. Fontos, hogy kényelmes legyen, ne dörzsöljön, ne tudjon visszafolyni a víz a csuklódra.

 

Egy jó eladó fel fogja hívni a figyelmedet a specialitásokra. Az igényes gyártók, akik tényleg arra törekszenek, hogy a futók igényeit minden szinten kielégítsék, sokféle megoldást ajánlanak. Gondold át ésszerűen, hogy te mennyit és hol futsz. Nyilvánvalóan nem fontos nagyon drága, speciális esőkabátba invesztálnod, ha hetente háromszor 5 kilométert mész. Ugyanakkor nem javaslom az olcsó, de teljesen használhatatlan eső és szélkabátokat sem, melyek ára végtelenül csábító. Hidd el, a gyakorlatban használhatatlanok az ilyen cuccok. Kérdezősködj ismerősöktől és nézz rá sportmárkák weboldalaira. Arról korábban már írtam, hogy miért lehetnek nagy árkülönbségek az egyes esőkabátok között.

Jó futást!  

Györgyi